BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4925 % -0,23
EUR/TRY 34,9322 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4925
% -0,23
34,9322
% 0,23
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.332,14
% 0,69
89,22
% 1,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini 1 puan yükseltti

CANLI BLOG| Merkez Bankası 2015 ve 2016 için enflasyon tahminlerini yükseltti

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini 1 puan yükseltti
BUSINESSHT 28 10 2015, 09:56

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın dördündü ve son Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Merkez Bankası 2015 ve 2016 için enflasyon tahminlerini 1 puan yukarı revize etti. Buna göre 2015 için enflasyon tahmini, yüzde 6,9'dan yüzde 7,9'a çıkardı. 2016 için ise yüzde 5,5'ten yüzde 6,5'e yükseltildi.

Başçı'nın önemli açıklamalar yaptığı toplantının tüm detaylarını aşağıdaki CANLI BLOG'umuzdan okuyabilirsiniz.

12:03 Bankalar kısa vadeli borçlarını maskeliyor mu?

Bu durumu fark ettiğimiz için zorunlu karşılıkları değiştirdik. Artık bankalar üç yıl borçlanmayı zorluyor. Buna karşı tedbir alındı. 

11:53 Net hata noksanda neden revizyon yapılmadı?

Dışarıdakilerin mevduatından kaynaklanmadığını gördük. Revizyon yapmadık haklısınız. Arkadaşlarımız nedeni konusunda çalışıyor. Ocak'taki Ödemeler Dengesi Raporu'nda bu konuya ilişkin bir kutu konacak. Orta ve uzun vadede bunun ortalamada sıfır etrafında dönmesi gerekir.

11:48 Net rezervler yeterli mi?

Rezervler istenirse tamamen kullanılabilir. Portföy akımlarının zayıf olduğu dönemlerde nette satım yapabiliyoruz. Enerji ödemelerini şartlar uygunsa kamu bankalarından yapımlarına ufak ufak başladık. Bu konuda haberler çıkınca şaşırdık. Net rezervlerde bir azalma varsa da yavaş.   

Konuyu BusinessHT gündeme getirmişti. İlgili haber aşağıda. 

11:45 Bankacılıkta karlar düşüyor, ne düşünüyorsunuz?

Karlılık oranları geriliyor ancak hala yüksek. Karlılıktaki düşüş dünyada bir trend. Aracılık maliyetlerinin azaltma yolunca bizim katkımız olabilir. Zorunlu karşılıklara kademeli olarak faiz ödemeye başladık. Fed faizi artırsa biz de hemen bankalara yabancı zorunlu karşılıklarına ödenen faizi artıracağız.

11:43 BDDK'nın kredi kartlarında yaptığı son düzenlemeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

2011'de kurulan Finansal İstikrar Komitesi etkili oldu. BDDK'nın aldığı son karar orada konuşuldu ve mutabakata varıldı. Kredi karındaki gevşeme sadece mobilya ve beyaz eşyada taksit sınırı 9'dan 12 aya çıkarılıyor. Bunun cari açığa etkisi olmaz.

11:35 Banka dışı kesimin borcu risk mi?

Bu konuyu çok detaylı inceledik. Aslında bankacılıık dışı kesimin borçları bizim güçlü tarafımız. Bünyesi çok güçlü firmalar doğrudan dünyadan borçlanıyorlar. Toplam aktifleri için firmaların döviz kredilerinin payı yüzde 17'de. Yüzde 40 özkaynak geri kalanı ise TL kredilerden oluşuyor. 

KOBİ'lerin yüzde 95'nin ise hiç döviz kredisi yok. O nedenle çekinecek bir durum yok. 

11:30 Rezervlerde artış görülür mü?

Türkiye'nin sıkça teleffuz edilen kuvvetli noktaları var. Kamu borcunun ve bütçenin iyi olması gibi. Onun dışında cari açığın milli gelire oranının aşağı çekilmesi iyi olabilir yorumu var. Döviz rezervlerinin kısa vadeli borçlarını karşılama oranının yükselmesinin faydalı olacağına ilişkin yorumlar var.

Bankaların daha uzun vadeli borçlanmasını teşvik ettik. Rezervlerin her halukarda kısa vadeli borçların rezervlere oranı artacak. 

Bankaların borcunu döndürme gibi bir sorunu yok. Bankacılık sektörünün arkasındayız.

11:24 Getiri eğrisi sözü son metinden neden çıkarıldı?

Bu sadeleşmeye bier hazırlık olarak okunabilir. Sadeleşme ile normal olan getiri eğrisi olacak. Yani hafif yukarı eğilimli olacaktır. Bizim getiri eğrimiz de normal olacak ancak bunun için erken. Ters eğilimli bir getiri eğrisi de olabilir.

Asıl vurgumuzu "sıkı" sözü ile yaptık. 

Konuya ilişkin haberimiz 

11:17 Fed faiz artırırsa bir sonraki toplantıda TCMB adım atar şeklinde bir yorum var. Bu yorum çok yanlış değil. Eğer Fed iyice geciktirse ne yaparız'ı konuşmaya başladık. Bunun olma ihtimali oldukça düşük, ancak bunun için ne yapacağımız düşünür, iletişimimizi kurarız. Ancak şimdilik bunun için erken. Baz senaryomuz Fed'in birkaç ay sonra faiz artışı yapacağı yönünde.

11:09 Suriyeli mültecilerin etkisi ne oluyor?

Çok çeşitli alanlarda etkisi var. Önemli bir kısmı çalışıyor. Asgari ücretin altında çalıştıklarını tahmin edebiliriz. Enflasyona net etkisi konusunda yine detaylı bir çalışmaya ihtiyaç. Arkadaşlar bakmaya başladı.

11:05 Asgari ücrete getirilmesi vaadedilen zamların enflasyon etkisi ne olacak?

Bu uygulamaya bağlı olacak. Similasyon çalışması yapmaya hazırız. Ancak hükümet programının görülmesi gerekiyor. Müzakereler sonucunda ortaya çıkacak.

10:58 Başçı sunumunu bitirdi. Şimdi soru-cevap bölümüne geçildi.

10:57 TCMB 2015 ve 21016 enflasyon tahminlerini 1 puan artırdı .

İşte TCMB'nin yeni tahminleri:

  • 2015 için enflasyon tahmini %70 olasılıkla %7,9.. Önceki orta nokta tahmin %6,9
  • 2016 için tahmin ise orta nokta için tahmini %6,5'e çıkardı, önceki %5,5

10:52 Yıl sonuna doğru büyümenin kompozisyonunun değişmesini bekliyoruz. Yurt içi talepten yurt dışı talabe kademeli geçiş olacak. Net ihracatın büyümeye katkısının pozitif olmasını bekliyoruz.

Belirsizliklerin kalkması ile yurt içi talebin canlanmasını bekliyoruz.

10:47 Döviz kurunun enflasyon geçişkenliği enerji maliyetlerindeki düşüş nedeniyle daha sınırlı. Baz etkisine bağlı olarak bu ay enflasyonda düşüş göreceğiz. Enflasyonda bir sürede daha mevcut seviyede devam edecek.

10:44 Krediler daha fazla iç kaynaklarla yani mevduatlarla verilmeye başlandı. Kredi artışı makul düzeyde devame diyor. Kredilerin artış hızın ilave bir yavaşlama gördük. Artış yüzde 15,3'e indi. Hem tüketici hem ticari kredilerde yavaşlama görüldü. Bu süreç hem dengelenme hem de finansal istikrara katkı sağlıyor.

Döviz likiditesinde dengeleyici politikamıza devam ediyoruz. 

10:40 Para politikası uygulamaları:

  • Yılbaşından bu yana birikimli döviz hareketi enflasyon görünümünü etkilyor. Bunun etkilerini sınırlandırmak için sıkı para politikası uyguladık. Ortalama fonlama maliyetini kademeli artırıldı.

Başçı üçüncü çeyrekte daha önce açıklanan para politikası uygulamalarını sıralıyor.

10:37 3. çeyreğe ilişkin küresel ekonomik görünüm:

  • Küresel büyümeye ilişkin endişeler üçüncü  çeyrekte arttı.
  • Belirsizlik göstergeleri yükseldi.
  • Finansal piyasalardaki oynaklık merkez bankalarının aldığı kararlarla azaldı.
  • TCMB olarak sıkı para politikası duruşumuzun yanında, finansal istikrarı destekleyici adımlar attık.

10:35 Başçı, Enflasyon Raporu'nda öne çıkabilecek ilginç başlıkları sıralıyor. Bunlardan biri de tüketici kredileri ile cair açık arasındaki ilişkiyi açıklayan çalışma... Başçı tüketici kredileri hızlı artarsa, cari açık da hızlı arttığını vurguluyor. 

Bu noktada BDDK'nın son kararını da hatırlatmakta fayda var. 

10:31 Başçı Enflasyon Raporu'nu açıklamaya başladı.

Yukarı

Business HT×