BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,33
% 0,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

3 senaryo: Piyasalar sandıktan çıkan hangi sonuca, nasıl tepki verir?

UBS'in son raporunda 1 Kasım muhtemel sonuçlarının piyasaları nasıl etkileyebileceği değerlendiriliyor

3 senaryo: Piyasalar sandıktan çıkan hangi sonuca, nasıl tepki verir?
BUSINESSHT 27 10 2015, 14:33

7 Haziran'da yapılan seçimler sonucunda hükümetin kurulamaması üzerine Türkiye 1 Kasım'da beş ay içinde ikinci kez sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Analistler piyasaların en önemli beklentisinin ilk seçimde ortaya çıkan belirsizliğin bir şekilde çözülmesini ve güçlü bir hükümet kurulmasını beklediği biliniyor. Peki sandıktan hangi sonuçlar çıkabilir ve yatırımcılar hangi durumda nasıl tepki verir? 

UBS analistleri son raporlarında seçimden çıkabilecek 3 senaryoyu ve bu senaryolarda piyasaların vereceği muhtemel tepkileri sıraladı.

1) AK Parti tek başına iktidar olacak oy çoğunluğunu elde etmesi

Bu senaryonun gerçekleşebilmesi için geçen seçimlerde oyların yüzde 40,9'unu alan AK Parti'nin oy oranını en az yüzde 44'e çıkarması gerekiyor.

Analistlere göre bu senaryo hızlı bir biçimde istikrarlı bir hükümet kurulmasını sağlar. Ayrıca Ali babacan ve Mehmet Şimşek gibi önemli ekonomi aktörlerinin rolü ekonomik reformlar açısından önemli. Ancak yeni hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki güç dengesine ilişkin belirsizlikler ve politika kararlarının hızı ve verimliliğine ilişkin soru işaretlerinin piyasaların bu seçeneğe şüpheyle yaklaşmasına sebep olduğu belirtiliyor. 

2) Koalisyon hükümetinin kurulur.

AK Parti'nin yüzde 41 veya daha az oy alması durumunda Türkiye için koalisyon hükümetinin gerekliliği tekrar ortaya çıkar.

Haziran seçimlerinden sonra yapılan koalisyon görüşmelerine bakan analistler AK Parti-CHP koalisyonunu daha olası görüyor. Yazın gerçekleştirilen müzakerelerde anlaşmazlık konularının ne olduğunun tam olarak belli olmadığına dikkat çekilen rapora göre, bu senaryoda farklılıkların giderilmesi öngörülüyor. 

Analistler, piyasaların Temmuz'daki koalisyon görüşmeleri sırasında verdiği tepkilere bakarak bu senaryonun piyasalar tarafından olumlu karşılanacağını belirtiyor.

Ancak piyasalarda görülecek rahatlama rallisinin uzun soluklu olup olmayacağı daha sonraki süreçte alınacak kararlar belirleyecek: Kritik hükümet görevlerinde kimler olacağı ve CHP'nin politikalarının uygulanıp uygulanamayacağı gibi.

Raporda, "Günün sonunda piyasalar için politika takvimi önemli olacak. Her iki partinin de mükemmel ekonomistleri olduğu düşünülürse, bu senaryoda önemli reformların uygulanma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz" denildi. 

3) Koalisyon hükümetinin kurulamaması

Bu sonuç muhtemelen piyasalar ve reel sektör temsilcileri tarafından çok olumsuz algılanır. Belirsizliğin devamına sebep olacak bu senaryoda gerekli adımların atılması daha yavaş olacağından ülke dış şoklara karşı daha kırılgan hale gelir.

Analistler, "Bu senaryoda tam olarak sonucun ne olacağını bilmiyoruz - üçüncü bir seçim veya başka bir siyasi çözüm" diyor. 

Yukarı

Business HT×