BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5757 % 0,03
EUR/TRY 34,9987 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5757
% 0,03
34,9987
% 0,42
1,0712
% 0,12
45,35
0,00
2.318,40
% 0,10
88,19
% 0,19
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2015 sonunda kimin kararı etkili olacak?

Dünyanın iki büyük merkez bankasının başkanları Yellen ve Draghi'nin alacağı kararlar yıl sonunda ters düşebilir

Yellen mi? Draghi mi? 2015 sonunda kimin kararı etkili olacak?
26 10 2015, 13:38

Dünyanın iki önemli karar alıcısı Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin faiz ve para politikası kararları yıl sonuna yaklaşılırken karşı karşıya geliyor.

Yellen'in gösterge faizini artırıp artırmayacağı beklenirken, piyasalar, AMB Başkanı Draghi'nin faizleri sabit bırakıp parasal genişlemeyi Aralık'ta gözden geçireceklerini perşembe günü açıklamasının ardından yükselişe geçti.

Uzmanlara göre iki ismin de kararları, yıl sonunda döviz, bono ve tahvil piyasalasında yankı bulacak. Sonuç ya transatlantik politikalarda beklenen ayrışma ya da gevşek para poltikasının genişletilmesi olacak.

Euro- dolar paritesi de yatırımcılar için önümüzdeki haftalarda belirleyici faktör olacak. Hollandalı banka ABN Amro'nun makro araştırmalar direktörü Nick Kounis'e göre Fed ve AMB arasında tenis maçı gibi devam eden döviz paritesi oyunu bir süre daha devam edecek.

'FAİZ KARARI AVRUPA ENFLASYONUNU ARTIRABİLİR'

FED Başkanı Yellen geçen ay finansal bir kalkınmanın olacağını söylemişti. Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve New York Fed Başkanı William Dudley de yurt dışındaki gelişmelerin enflasyonda gerilemeye yol açmazsa faiz artışı olabileceğini belirtmişti. Ancak bu isimlerin hiçbiri faiz artırımı konusunda kesin konuşmamıştı.

“FED'in Eylül ayında faiz kararını erteleyeceğini açıklaması doları euro karşısında zayıflattı” diyen Kounis'e göre karar, kıta Avrupasının ihracatın pahalalışatırıp, ihtalat fiyatlarını düşürdüğü için Avrupa'daki enflasyonu da riske sokuyor.

Kounis'e göre eğer Draghi'nin aldığı kararlar euroyu zayıflatırsa, güç kazanacak dolar FED'in kararını etkileyebilir. 

'EURO-DOLAR PARİTESİ DAHA DA DÜŞEBİLİR'

ABD'nin başkenti Washington merkezli yatırım danışmanlığı firması Evercore ISI'nın başkan yardımcısı Krishna Guha'ya göre AMB'den gelecek sinyal, doları baskı altına alıp ABD'nin finansal durumunu daraltacağından FED'in faiz artışını pek mümkün kılmayabilir.

Guha'nın aksine Standard Bank Group'un Steve Barrow'a göre ise AMB kararının ardından yükselen küresel hisse senedi piyasaları FED için faiz artırımı kararını belirsizleştirebilir. Bu durum da dünyanın iki büyük merkez bankasının ters yönlere gittiği yeni bir dönem açabilir.

Bloomberg'e konuşan Barrow, “ABD ve euro bölgesi arasındaki parasal trendin bir süredir sapma gösterdiğini biliyoruz ancak aynı ayda zıt kutuplarda alınan kararlar bu sapmayı yeni bir seviyeye taşıyacaktır. Hatta belki euro-dolar paritesini daha da düşürücektir” dedi.

9 YILDIR FAİZ ARTIRIMI YOK

Küresel ekonomideki yavaşlama devam ederken Fed'in 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırıp artırmayacağı 27-28 Ekim'de yapılacak toplantıda belli olacak.

Fed'in küresel para politikasında etkisi olduğunu söyleyen yatırım bankası Goldmans Sachs ekonomisti Dirk Schumacher, “Eğer ABD'li yetkililer faiz artırımı kararını 2016'ya ertelediklerini açıklarlarsa euro dolar karşısındaki değer kaybını tersine çevirebilir” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×