BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4048 % 0,19
EUR/TRY 35,1071 % 0,26
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4048
% 0,19
35,1071
% 0,26
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Draghi: Aralık'ta genişlemeyi gözden geçireceğiz

Avrupa Merkez Bankası aylık toplantısında faizleri sabit bıraktı

Avrupa Merkez Bankası faizleri sabit tuttu
BUSINESSHT 22 10 2015, 14:38

Avrupa Merkez Bankası (AMB) beklendiği gibi faizleri sabit bıraktı. Banka politika faizini yüzde 0,05'te, mevduat faizini ise yüzde -0,2'de bıraktı. Marjinal fonlama faizi ise yüzde 0,3'te kaldı.

Banka ayrıca Yunan bankaları için Acil Likidite Desteği tavanını 1 milyar euro azalttı.

Toplantı sonrası basın toplantısında konuşan AMB Başkanı Mario Draghi, Aralık ayında parasal genişlemenin büyüklüğünü gözden geçireceklerini söyledi. Draghi, "Parasal genişlenme Eylül 2016'ye, gerekli görülmesi halinde daha da sonrasına kadar devam edecek" dedi.

Draghi ayrıca toplantıda mevduat faizini değiştrimeyi tartıştıklarını açıkladı.

Draghi'nin açıklamalarıyla euro/dolar paritesi 1,1309'dan 1,1184'e kadar geriledi. Parite Ekim başından bu yana ilk kez 1,12 seviyesinin altına indi.

Londra'daki Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ döviz stratejisti Lee Hardman, "Draghi enflasyon ve büyümede aşağı yönlü risklerin sürdüğünü yineledi ve Aralık toplantısı için politik duruşunu değerlendireceğini kaydetti. Bu, aşağı yönlü riskler o zamana dek sürerse AMB'nin daha fazla genişlemeye gideceğine işaret ediyor, bu durum da euro'ya baskı yapıyor" dedi. 

BÜYÜME

Zayıf dış talebe rağmen Euro Bölgesi'nde toparlanmanın devam etmesi yönünde görüşleri olduğuna dikkat çeken Draghi, büyüme görünümü için riskin aşağı olduğunu kaydetti. Draghi, para politikasının iç talebi destekleyeceğini söyledi.

Varlık alımlarının kredi büyümeleri üzerinde olumlu etki yarattığını belirten Draghi, "Genel olarak ekonomik toparlanmanın devam etmesini beklemekteyiz" dedi.

Ancak özellikle yabancı yatırmlardaki düşüşün büyümeyi olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Dış talebin özellikle gelişen ülkelerin zorlamasıyla yavaşladığını söyledi.

Draghi, "Döngüsel büyümeden yapısal büymeye geçmeliyiz" diye de konuştu. 

PARA POLİTİKASI

Draghi, faizlerde değişikliğe gitmemelerinin para politikası duruşlarının "bekle-gör" anlamına gelmediğini söyledi.

AMB devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına 9 Mart'ta başlamış ve banka bu kapsamda Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedeflediğini açıklamıştı. 

Draghi, "ECB politikasının güçlü şekilde uygulanması ve ekonomiden gelecek bilgilerin izlenmesi gerekli, Para politikası tek başına bırakılmamalı, rakipsiz olmamalı. Para politikası konjonktörül toparlanmayı destekleyebilir" dedi.

ENFLASYON

AMB başkanı ayrıca enflasyonun 2016 ve 2017 yıllarında artmasını beklediklerini ifade etti.

Petrol fiyatlarının da önümüzdeki dönemde enflasyonda artışı desteklemesinin beklendiğini söyleyen Draghi, euroda yakın zamanda görülen değer kaybının ise riskleri artırdığını belirtti.

Euro Bölgesi'nde en son enflasyon yıllık bazda yüzde 0,1 düşüş olarak açıklanmıştı.

Draghi, çekirden enflasyonun temel olarak istikrarlı olduğuna da dikkat çekti. Çekirden enflasyon en son açıklanan verilerle yüzde 0,5 artış göstermişti.

Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden AMB Başkanı Mario Draghi'nin alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyordu.

Yukarı

Business HT×