BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5484 % 0,03
EUR/TRY 34,9567 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5484
% 0,03
34,9567
% -0,05
1,0732
% 0,02
44,89
0,00
2.340,04
% 0,32
89,54
% 0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Devrim Hollywood’dan başlar mı?

ABD’nin güçlü kadınları ekonomiden siyasete gündemi belirlerken maaş eşitsizliği tepki çekmeye devam ediyor. Amerikalı kadınların başlattığı isyan dalgası Türkiye’ye de yayılır mı?

Kadınların ücret savaşı
ÖZGE ÖZDEMİR 21 10 2015, 08:22

ABD basınının gündemini son günlerde siyasete, ekonomiye ve kültür-sanata yön veren kadınlar meşgul ediyor.

Medya devi Oprah Winfrey’nin yeni yatırımı, başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton’ın öne çıkması, Hollywood’da kadın oyuncuların maaş eşitsizliğine ses çıkarması, son zamanlarda en çok konuşulan konular.

Kadınların gündemdeki ağırlığı bir yana, ABD’nin maaş eşitsizliği açısından dünyanın en sorunlu ülkelerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak ABD’deki resmi Türkiye ile kıyasladığımız zaman tablonun çok daha vahim olduğunu söyleyebiliriz. 

DÜNYANIN EN ETKİLİ KADINLARINDAN

Medyaya yaptığı yatırımlarla 3 milyar dolarlık bir servet edinen Oprah Winfrey, üyelik ile kilo kontrolü ve koçluk hizmeti veren Weight Watchers şirketinin yüzde 10 hissesini aldı. Ortaklığını yüzde 15'e çıkarma opsiyonu olan Oprah, aynı zamanda şirketin yönetim kurulu üyesi de olacak.

Oprah'ın ortak olacak kadar bu şirkete inandığını göstermesi, bu yıl yüzde 72,6 değer kaybeden şirket hisselerinin iki katına kadar yükselmesini sağladı.

Weight Watchers programına gönülden inanan Oprah da kilo kaybı programına katılacak ve kendi tecrübelerini paylaşacak.

Şirkete 43,2 milyon dolar yatıran Oprah, aynı zamanda kendi kablolu ağı OWN'a da sahip.

Oprah, 3 milyar dolarlık servetiyle Forbes’a göre dünyanın en zengin 211. kişisi. Aynı zamanda dünyanın en etkili kadınlarından olan Oprah’ın yaptığı yatırımın iş dünyasını böylesine etkiliyor olması, sahip olduğu gücü göstermeye yeterli.

Çok zor koşullar altında ve fakir bir çocukluk geçiren Oprah, televizyon dünyasında yarattığı yeni iletişim diliyle medya kraliçeliğine kadar yükseldi. Bugün de nüfuzunu hayırseverlik işleri için kullanıyor.

LAWRENCE ARTIK DAYANAMADI

 Hollywood’un ünlü isimlerinden Jennifer Lawrence ise yazdığı açık mektupla sinema sektöründe erkek ve kadınlar arasındaki ücret eşitsizliğine dikkati çekti.

Lawrence’ın bu isyanına American Hustle ve Silver Lining Playbook filmlerinde rol arkadaşı olan Bradley Cooper da destek verdi; bundan sonra rol alacağı filmlerde başroldeki kadın oyuncularla beraber maaş pazarlığı yapacağını söyledi.

Sony’nin hacklenen elektronik yazışmalarında American Hustle filminde Cooper’ın rol arkadaşları Lawrence ve Amy Adams’ın daha az maaş aldığı ortaya çıkmıştı.

Meryl Streep, Emma Thompson, Patricia Arquette ve Cate Blanchett, daha önce Hollywood’daki maaş eşitsizliğine ses çıkaran kadın oyunculardan... Oprah da Lawrence’ı onaylayarak medya sektöründe bir kadın olarak karşılaştığı zorlukları son katıldığı televizyon programında anlattı.

SEÇİM KAMPANYASINA GİRDİ 

Lawrence’a destek veren bir diğer isim ise Demokratlar’dan başkan adayı olan Hillary Clinton oldu. Clinton, Lawrence’ı attığı tweetle cesaretinden dolayı kutladı.

Eski dışişleri bakanı olan Clinton, maaş eşitsizliğini kampanyasında sık sık dile getiriyor. Dışişleri bakanı olduğu dönemde kadınlara daha az maaş vermekle suçlanan Clinton, personeline verdiği maaş listesini yayınlayarak bu iddiaları yalanladı.

LİSTEDEKİ TEK TÜRK KADINI 

Clinton, Forbes’un bu yıl açıkladığı dünyanın en güçlü kadınları listesinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel’den sonra ikinci olmuştu. Bu listeye Türkiye’den giren tek isim ise 51. sıradan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı oldu.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Ayrımı raporuna göre ABD ücret eşitsizliğinde 131 ülke arasında 65. sırada. ABD’de kadınlar erkeklere göre yüzde 35.8 oranında daha az maaş alıyor.

Türkiye ise aynı listede ücret eşitsizliğinde 131 ülke arasında 87. sırada. Aynı rapora göre Türkiye’de kadınlar erkeklerden yüzde 62 oranında daha az kazanıyor.

Birleşmiş Milletler Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi’nin hazırladığı Dünya Kadınlarının Gelişimi 2015-2016 raporu ise Türkiye’deki kadınların erkeklerden ortalama yüzde 75 daha düşük kazanç elde ettiğini ortaya koyuyor.

2015’in en çok kazanan kadın oyuncusu Lawrence’ın maaş çıkışı, daha çok para kazanmaya neden ihtiyaç duyduğunu sorgulamanıza neden olabilir. Ancak bu durumun “kendisini aptal gibi hissetmesine” yol açtığını söyleyen Lawrence’ın kamuoyunu etkileme gücü, maaş eşitsizliğini Amerikan halkının gündemine sokuyor.

ABD’de ünlü kadınların toplumu etkileme gücü ve Hollywood’da başlayan isyan dalgası, Türkiye’ye de sıçrar mı dersiniz? 

Yukarı

Business HT×