BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,4907 % 0,06
EUR/TRY 34,8422 % 0,54
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,4913
% 0,07
34,8498
% 0,56
1,0688
% 0,14
45,49
0,00
2.379,49
% 0,78
87,49
% 0,23
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Aksa'nın tahvil ihracının ertelemesinin verdiği sinyaller

Aksa Enerji'nin bugün yapılması planlanan 100 milyon liralık tahvil ihracının ertelenmesi belirsizliğin piyasadaki talebi hala olumsuz etkilediğini gösteriyor

Aksa'nın tahvil ihracının ertelemesinin verdiği sinyaller
SELÇUK OKTAY 19 10 2015, 13:35

Aksa Enerji'nin 100 milyon liralık tahvil ihracını ertelemesi piyasalarda devam eden belirsizliğin hala etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

Yurt içinde iki seçimin yaşanması, 7 Haziran'dan sonra güvenlik endişelerinin artması ve özellikle Fed'in faiz artışına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi yatırımcıların temkinli davranmasına yol açıyor.

Bu durum son olarak Aksa Enerji örneğinde görüldüğü gibi özellikle reel sektörün tahvil ihraçlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun verilerine göre, 2015'de yurt içinde satışı gerçekleşen toplam tahvil tutarı 11 milyar TL oldu. Bu 11 milyar liralık büyüklüğün 1,4 milyar lirası ise reel sektör şirketleri tarafından gerçekleştirildi. Geçen yıl gerçekleşen ihraçların toplam tutarı 42,5 milyar lira olurken, reel sektörün ihraçları da 3 milyar lira oldu.

Son ertelemenin yaşandığı Aksa Enerji'nin Yatırımcı İlişkileri ve Kurumsal İletişim Müdürü Özlem McCann, BusinessHT'ye yaptığı açıklamada da piyasa koşulları dolayısıyla bu kararın alındığını belirtti. McCann, "Piyasa koşulları değişti. Kimse önünü göremiyor. Aracı kurumun verdiği tavsiye gereği 500 milyon liralık tahvilin 100 liralık bölümünü ihraç etme kararı aldık. Fakat uygun olmadığını görünce bekleme kararı aldık" diye konuştu. 

EMDAS Portföy yöneticilerinden Sercan Uzun’a göre ise, Aksa Enerji'nin tahvil ihracının ertelenmesinde şirketin KAP açıklamasında bahsettiği piyasa koşullarının genel anlamda elverişssiz olmasına ek olarak talep yetersizliği ve/veya şirketin, tahvil yatırımcılarının talep ettiği bazı finansal rasyoların uzağında bir performansa sahip olması gibi nedenler de etkili olmuş olabilir. Uzun, aslında şirketin, piyasadaki uzun zamandır süregelen belirsizlik neticesinde 500 milyon lira olan tahvil ihraç limitinin hepsini ilk aşamada kullanmamayı tercih ettiğini belirtti.

 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç ise yabancıların azalan kurumsal talebine çekti. Koç, "Özel sektör tahvil ihraçları ile ilgili ortaya çıkan bu durumun temel nedeni Avrupa'da kurumsal talebin gerilemesi. Bu tahvilleri genellikle Avrupalı yatırım ve emeklilik fonları alıyor. Eskiden bu fonlar talepte bulunurken, Türkiye'de yeteri kadar arz yoktu. Fakat şimdi Türkiye'de arz olmasına karşın Avrupa'da kurumsal talebin durması bu tablonun ortaya çıkmasına neden oldu" diye konuştu.

Koç, Türkiye'de tahvil ihraçlarının boyutunun da yabancı yatırımcıların özel sektör tahvillerine ilgi göstermemesinin nedenlerinden biri olduğunu belirtti. TSPB Başkanı Koç, "Türkiye'de özel sektörün tahvil ihraçları 50-10 milyon lira seviyesinde gerçekleşiyor. Yabancı yatırımcılar da bu boyutlardaki ihraçlara ilgi göstermiyor" değerlendirmesini yaptı.

Tahvil ihraçları ile birlikte hisselerin halka arzlarının da ciddi düzeyde gerilediği görülüyor. BIST verilerine göre yılbaşından bu yana 3 halka arz gerçekleşti.

Aksa Enerji, 15 Ekim Perşembe günü, bugün yapılması planlanan tahvil ihracının değişen piyasa koşulları nedeniyle daha sonra gerçekleştirilmek üzere ertelenmesine karar verildiğini açıklamıştı.

Yukarı

Business HT×