BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3708 % 0,08
EUR/TRY 34,9644 % -0,15
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3708
% 0,08
34,9644
% -0,15
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Gelecek hafta piyasalardaki bahar havasını ne bozabilir?

Gelecek hafta özellikle güvenlik endişeleri ve Çin'den gelecek büyüme verisi Türkiye'de piyasalarda yaşanan iyimserlik dalgasını tersine çevirebilir

Gelecek hafta piyasalardaki bahar havasını ne bozabilir?
BUSINESSHT 17 10 2015, 16:12

Son iki hafta Fed'in faiz artışına yönelik beklentilerin ötelenmesi ile gelişmekte olan piyasalar için tam bir bahar havası yarattı. Gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının artması bu ülkelerin para birimlerinde de hızlı bir rallinin yaşanmasına neden oldu.

Geçen hafta Malezya ringgiti, Endonezya rupisi ve Brezilya reali bu yılın en iyi haftalık performansına imza attılar. 

Bu para birimlerine paralel şekilde Türk lirası da önemli seviyede değer kazandı. Bayram günlerinde dolar karşısında 3,0750 seviyelerine kadar gerileyen Türk lirası geçen hafta 2,87'li seviyeleri test etti. Kurdaki bu toparlama BIST 100 endeksinde de doping etkisi yarattı. Endeks 80 bin puanın üstünü gördü.

Analistler Türkiye'deki bu iyimserlik dalgasının yurt dışındaki gelişmelerle ilgili olduğunu, Türkiye'de mevcut risklerin devam ettiğine dikkat çekiyorlar. Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert  geçen hafta paylaştığı nottta küresel dalganın Türkiye'nin kıyılarına vurduğunu bununla birlikte Türkiye'nin mevcut sorunlarının devam ettiğini belirtmişti.

BusinessHT'ye değerlendirmelerde bulunan ING Bank Özel Bankacılık stratejisti Pınar Uslu da 1 Kasım seçimlerine giden Türkiye'de dikkatlerin yurt dışındaki gelişmelerde olduğunu, piyasaların seyrinde yurt dışı gelişmelerin öne çıktığını belirtti.

Bu kapsamda önümüzdeki hafta Türkiye'deki piyasaların en yakından takip edeceği veri Çin'in üçüncü çeyrek büyümesi olacak. 

Çin'in büyümesi ile ilgili beklentiler oldukça düşük. Wall Street Journal'ın anketine katılan ekonomistlere göre Çin üçüncü çeyrekte yüzde 6,8 büyüme gösterecek. Böylelikle ülkenin 2009'dan bu yana görülen en düşük büyüme temposunu genişletmesi bekleniyor.

Çin'in büyümesinin yavaşlaması bir yandan Fed'in faiz artışını ötelemesini destekleyen bir ortam yaratırken diğer yandan gelişmekte olan ülkeler için bir risk yaratıyor. Birçok gelişmekte olan ülkenin Çin ile ticari ortaklığının bulunması Çin'in yavaşlamasının bu piyasalarda tedirginlik yaratmasına yol açmasına neden oluyor. Çin'in bu piyasalarda morali bozması, bu ülkelere yönelik risk algısını sınırladığı takdirde Türk lirasının da bundan etkilendiği bir ortam yaratabilir.

Türkiye ve Türk lirası açısından önümüzdeki dönemde etkili olacak bir başka unsur jeopolitik gelişmeler olacak. Cuma günü bu açıdan oldukça dikkat çekiciydi. Suriye sınırında bir hava aracının düşürülmesi haberi Türk lirasında hızlı bir geri çekilme yarattı. Haberden önce 2,89 seviyelerinde olan dolar kuru haberden sonra hızlı bir şekilde 2,91 seviyesine çıktı.

Analistler Rusya'nın hava harekatı konusunda Türkiye'nin oldukça hassas olması dolayısıyla benzer bir olayın yaşanması durumunda yeni bir gerginlik olabileceğine dilkat çekiyor.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, "Bölgedeki gergin durum Türk Lirası ve Rus rublesini, Rusya`nın Suriye`deki askeri harekatından dolayı, jeopolitik cephedeki yeni gelişmelere en duyarlı gelişen piyasa para birimleri haline getiriyor"değerlendirmesini yaptı. 

April Capital fon yöneticilerinden Oleg Popov ise  "Türkiye`nin bir hava aracını düşürdüğü haberinin ardından yatırımcıların rubleyi bu denli çabuk satması gerçeği, rallinin ne denli kırılgan ve spekülatif olduğunu gösteriyor,Durum saniyeler içinde değişebilir` şeklinde görüş bildirdi.

Teneo Intelligence idari direktörü Wolfango Piccoli, "Türkiye`den devamlı kötü haberler gelmesi, ülkenin derin belirsizlik tuzağına yakalandığını yeniden teyit ediyor. Rusya`nın Suriye`deki olaylara dahil olması, zaten çok kırılgan bölgesel zorluklara yönelik ek bir belirsizlik faktörü oldu" değerlendirmesini yaptı. 

Yukarı

Business HT×