BIST 100 9.097,07 % 0,19
USD/TRY 32,3775 % 0,10
EUR/TRY 34,9977 % -0,06
Piyasalar
9.098,48
% 0,20
32,3773
% 0,10
34,9992
% -0,05
1,0783
% -0,04
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

JCR/Ökmen: Türkiye'de kötüye gidiş sürecektir

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen Türkiye'de kötüye gidişin devam edeceğini belirtti

JCR/Ökmen: Türkiye'de kötüye gidiş sürecektir
15 10 2015, 11:50

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen Türkiye'de OVP hedeflerinin piyasa ve konjonktürel gelişmelerle örtüşmediğini, Türkiye'de kötüye gidişin devam edeceğini söyledi. 

Ökmen, 2015 yılının tamamında dolar cinsinden GSYH de yüzde 11-12 civarında düşüş öngördüklerini söyledi.

Ökmen şu açıklamalarda bulundu:

Gelecek dönemlerde Türkiye'de kişisel gelirlerin OVP tahminlerinin de altında kalacağı öngörüsüyle orta seviyeli gelir kademesinden uzunca bir süre çıkamayacağını göstermektedir.

OVP hedefleri piyasa ve konjonktür gelişmeleriyle örtüşmemektedir: OVP (orta Vadeli Program)'ın kendi içeriğinde örtülü olarak varsayılan USD kurları, enflasyon ve cari açık hedefleri bariz bir şekilde düşük ve fiili gelişmelerden oldukça uzak öngörülmüştür. SAGP (Satın alma gücü paritesi) ye göre hesaplanan Kişi başı gelirleri Döviz kuruna göre hesaplanan kişisel gelirden daha yüksek olması Türkiye'nin gelişmemiş ülke olduğunu göstermektedir.

Türkiye'nin sorunlarla baş etme gücü zayıflamıştır: Türkiye de piyasa ve özellikle likidite riskleri ile bilumum ekonomik kırılganlıklar yüksek kalmayı sürdürürken, risk iştahı azalmaktadır. Türkiye politik altyapısını güçlendiremediği ve dış şoklara karşı dayanıklılığını artıramadığı için iç dengesizliklerin ve düşük büyüme problemlerinin yarattığı ve yaratacağı sorunlarla baş etme gücü zayıflamıştır.

Kötü gidiş devam edecektir: Tekrarlanan seçimle alevlenen Türkiye'nin risk priminin yüksek volatilitesi Ankara'daki bombalı saldırı ile daha da yükselmiştir. 2015 yılının geçen ilk üççeyreğinde oluğu gibi bundan sonraki son çeyrekte de anlamlı bir farklılığın olmayacağını ve kötü gidişatın uzunca bir süre daha devam ettiğini ön görmekteyiz. Döviz Kurlarındaki dalgalanma ve TL'nin oldukça yüksek değer kaybı, bozulan yatırım ortamı, güvenlik sorunları var olan istikrarsızlığın sebebi ve sonuçlarıdır.

Türkiye'de politika yapıcılarının müdahale kapasiteleri ve yapıcı dinamikleri zarar görmüştür. Zira yavaşlayan ekonomik büyüme olgusuna karşı ekonomi yönetimi kayıtsız kalmaktadır:: Türkiye de negatif baskı yaratan sorunnlarla mücadelede, finansal ve parasal koşulların başarılı bir şekilde normal hale gelmesinin garanti altına alınması ve daha fazla büyümeye doğru yumuşak geçişin sağlanması için daha fazla politika çabası gerekiyor. Ancak politik çabayı oluşturacak yapılanma ve bilumum özerk kurumlar zayıflamıştır.

Gelişmiş ülkelerdeki iyileşmelerin dışladığı kredi ve likidite problemleri gelişmekte olan ülkelere kaymaktadır: Gelişmiş ülkelerde, parasal politikalara ilişkin güvenin güçlenmesine ve Avro Bölgesi'ndeki deflasyon risklerinin ise hafiflemesine paralel olarak likidite ve kredi bazlı finansal riskler, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere ihraç edilmektedir.

Türk finansal piyasaları küresel varlık piyasalarındaki bozulmalara karşı dayanıksız hale gelmiştir: Türkiye'de varlıklar özellikle gayrimenkuller geçici de olsa yanlış fiyatlanmış olması finansal istikrar üzerinde olumsuz yansımalara neden olacak ve esnekliği azalan Piyasa Likiditesinin erimesine yol açacaktır. Ancak Türkiye ekonomiisi için ciddi bir kriz olasılığı henüz bulunmamaktadır: Son birkaç ayda ilave risklerin oluşmasına olmasına rağmen Türkiye ekonomisinde ciddi bir kriz olasılığı henüz ortaya çıkmamıştır.

Artan riskler ve ekonomik yavaşlama büyük ölçüde yurtiçi kaynaklıdır: Bu dönem Türkiye ekonomisi açısından çeşitli fırsatlar ve zorluklar ortaya çıkarmıştır. TL'nin son dönemlerde ciddi şekilde negatif yönde ayrışması ve Türkiye'nin risk primlerinin 2015 yılbaşından beri bariz bir yükseliş trendine girmiş olması, artan risklerin büyük ölçüde yurtiçi kaynaklı olmasının temel göstergeleridir. Fiyatlar genel seviyesinin yüksekliği ise ekonomik yavaşlamanın nedenlerini yurt içinde aranmasını gerektirmektedir.

Yukarı

Business HT×