BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5815 % 0,04
EUR/TRY 34,9738 % 0,35
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5886
% 0,07
34,9683
% 0,33
1,0705
% 0,06
45,35
0,00
2.313,04
% -0,14
88,04
% 0,02
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Biranın yeni kralıyla ilgili bilmeniz gerekenler

Dünyanın bira kralı ucuz koltuklarda uçuyor, kot pantalon giyiyor ve baskıyı seviyor

Biranın yeni kralıyla ilgili bilmeniz gerekenler
BLOOMBERG NEWS 15 10 2015, 08:36

Carlos Brito'ya göre yönettiği şirket sattıkları bira şişelerine önemli bir açıdan benziyor: İkisi de baskı altında.

Anheuser-Busch InBev NV'nin Brezilyalı yöneticisi, Stanford Üniversitesi Yüksek Lisans Okulu'ndan bir oda dolusu öğrenciye yaptığı konuşmada, “İnsanlardan alabileceğiniz maksimum verimi almak istiyorsanız, onlara her an baskı uygulamanız gerekir” dedi.

İşe kot pantalonla giden, ofiste çalışmaktan kaçınan ve ekonomi sınıfında uçmayı tercih eden alışılmadık milyarder Brito, şimdi en büyük hamlesine girişti: İngiliz bira üreticisi SABMiller Plc.'yi satın alacak 106 milyar dolarlık bir anlaşma. Bir aylık halka açık düellodan sonra, salı günü yapılan son teklif, SABMiller'ın yönetim kurulundan onay aldı.

Bir açıdan bu hareketin oluşmasını, ABD ve Brezilya gibi kilit piyasalardaki satışların durgunlaşmasıyla Brito'nun kendisinin de hissettiği baskı tetikledi. Birleşme AB InBev'e 2023 itibariyle 65 milyon kişinin yasal alkol alma yaşına erişeceği Afrika'daki hızlı büyüyen piyasalara erişim imkanı tanıyacak.

Yine de, Brito'nun benimsediği basıncı yakında asıl hissedecek olanlar SABMiller yöneticileri olacak. Bu konuyu AB'nin St.Louis'teki uzun dönem müdürlerine sorun, tabi eğer bulabilirseniz. Burito'nun InBev'i 2008'de çok katlı Amerikan bira üreticisini satın aldığında, ortalama 1,400 kişiyi, yani Amerikan iş gücünün neredeyse %6'sını işten çıkarmıştı. Kesintiler Brito'ya kendi sonuç odaklı anlayışını benimseyen hırslı ve daha genç personelleri işe alma fırsatı sundu. #pagebreak#

Bu, Brito'nun meslektaşı, Brezilyalı Lemann'dan öğrendiği bir model. Lemann, Brito'nun Stanford'da okuma masraflarını karşılamış ve o zamandan beri de ona akıl hocalığı yapmakta. Doğup büyüdüğü Rio de Janeiro'da makine mühendisliği okuduktan sonra, Brito 76 yaşındaki Lemann'la bir aile dostu sayesinde tanıştı. 1989'da mezun olduktan sonra, Brito Lemann tarafından yönetilen bir bira fabrikası olan Brahma'da satış müdürü olarak işe başladı. Şu anda ise bir özel sermaye şirketi olan ve AB InBev'i destekleyen 3G Capital'in kurucu ortaklarından.

Brahma, şirket satın almalarıyla büyüdü ve 2004'te InBew ile birleşti. Bu anlaşma, Stella Artois gibi yüzlerce yıllık markalarla da birlikte, Latin Amerikalı yerel bir oyuncuyu küresel bir güç merkezi haline getirdi. İki yıl içinde, Brito ve Brezilyalı destekçileri, CEO John Brock'un yerine geçerek yönetimi ele aldı.

OFİSİ YOK

Finans müdürü Felipe Dutra ve satış müdürü Luiz Fernando'nun da içinde bulunduğu bu yardımcılar, şirketin New York'taki Park Avenue genel merkezinde, işlerini geniş bir masanın çevresinde hallediyorlar. Bu ortam, Manhattan şehir merkezi kulelerinin alışıldık rahat köşe ofisleriyle katı bir kontrast oluşturuyor.

Neden bu kadar boş bir ortam var? 2010 yılında Brito konuyla ilgili olarak, “Çünkü bu bilginin kolayca akışını sağlıyor. Masanın çevresinde iki dakikalık toplantılar yaparak bağlantıda kalıyoruz. Daha çok iş bitirebiliyoruz. Saklanacak yer yok” cevabını vermişti. 

Yukarı

Business HT×