BIST 100 9.058,82 % 2,86
USD/TRY 32,3184 % 0,08
EUR/TRY 35,1100 % 0,11
Piyasalar
9.059,37
% 2,87
32,3184
% 0,08
35,1100
% 0,11
1,0809
% -0,18
47,68
-0,25
2.211,92
% 0,78
87,33
% 1,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Negatif ayrışmanın boyutu

Suruç terör eyleminden sonra gelişen piyasalardan ciddi ölçüde negatif ayrışan Türk piyasaları, Ankara sonrası aynı kaderi yaşar mı?

Negatif ayrışmanın boyutu ne olur
BUSINESSHT 12 10 2015, 11:16

Türkiye başkent Ankara'da gerçekleşen terör saldırısı ile sarsılırken, yatırımcıların gözünde güvenlik endişelerinin yükselmesi Türk varlıklarında negatif bir etki yarattı. 

Türk Lirası dolar karşısında 2,95 sınırına kadar değer kaybederken, BIST 100 endeksi de güne yüzde 0,84 düşüşle başladı.

Yurt içi piyasalarda bu gelişmeler yaşanırken gelişen ülkelerin genelinde ise pozitif bir hava görüldü. MSCI Gelişen Piyasalar endeksi bu sabah yüzde 0,7 primle iki ayın en yüksek seviyesine geldi.

Bu tablo Türkiye'nin daha önce Suruç saldırılarında olduğu gibi gelişen piyasalardan negatif ayrışma yaşadığını gösteriyor. 

İş Yatırım'ın bugünkü notuna göre MSCI Türkiye endeksi Suruç terör eyleminin yaşandığı hafta MSCI Gelişen Piyasalar endeksinden yüzde 2,1 negatif ayrışma sergilemişti.

Analistler Ankara sonrası Türkiye'nin diğer gelişen ülkelerden negatif ayrışmasının boyutlarını analiz etti. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "BIST 100 endeksi bu sabah dolar bazında yüzde 1.0 değer kaybıyla MSCI EM endeksinden yüzde 1.6 negatif ayrışıyor. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı sonrası bu negatif ayrışmayı doğal karşılamamız gerekiyor. Türk lirası sepetinde sabah saatlerinde işlem gördüğü 3.14 üzeri seviyeden 3.13 altına satış ise gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu havanın bize yansıması olarak nitelendirebiliriz. Ancak Cuma akşamından beri dolara karşı en çok satılan gelişmekte olan ülke para biriminin de Türk lirası olduğunu belirtmemiz gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Önümüzdeki hafta için gelişen piyasalar konusunda karamsar öngörülerde bulunan Global Source ekonomisti Atilla Yeşilada ise Türkiye'nin bu saldırının etkisinden kurtulmasının kolay olmayacağını belirtti. Yeşilada, "Bu hafta hem GOP, hem de Türkiye’de işlerin tersine dönmesini bekliyoruz. Gelişen piyasalarda ABD’de güçlü bir perakande satışlar verisi ve S&P 500’de tatmin edici bulunmayan karlar ralliyi frenleyecek. Öte yanda, Çin’den gelecek başta dış ticaret, ekonomik verilerin de moralleri bozması çok olası. En son olarak Fed guvernörlerinin de Aralık’da faiz artırımını canlı tutmak için yoğun bir çaba göstereceği kanaatindeyiz. Türkiye’de ise Ankara’daki korkunç terör saldırısının etkisinden kurtulmak kolay olmayacak, ama PKK ateşkes ve cari açığın fazlaya dönmesi halinde haftayı yatay kapatabiliriz" ifadelerini paylaştı.

Bu sabah Türkiye'nin saldırılardan dolayı gelişen piyasalardan negatif ayrıldığını belirten Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert bugün paylaştığı notta son gelişmelerin Türkiye'nin risk priminin yüksek kalmaya devam edeceğini gösterdiğini belirtti. Cömert, "Yatırımcılar para politikasında sadeleşme adımlarının FED’e endekslenmiş olmasından pek hoşnut değiller. İşler karışmaya başladığında, TCMB’nin güçlü ve hızlı adımlar atacağı konusunda yatırımcıları ikna etmesi gerekiyor. Bütün bunlar, TL ve TL cinsi varlıklar üzerindeki risk priminin, diğer ülkelere göre daha yüksek kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Tüm bunlar bir yana, terör eylemlerinin yarattığı kaygıları da risk primine ekleyin. İşte sayısal olarak ifade edilmesi, denklemde nereye ne kadar konulması gerektiği konusunda piyasanın kafasının net olmadığı değişken bu" analizini yaptı.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası Ankara terör eylemi sonrarı 270 baz puana çıktı.

Yukarı

Business HT×