BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Nobel Ekonomi'nin favorileri

Bugün açıklanacak Nobel Ekonomi Ödülü öncesi, öne çıkan birçok akademisyen var

Nobel Ekonomi'nin favorileri
WSJ-GUARDIAN 12 10 2015, 09:45

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi bugün en erken TSİ 14:00'te 2015 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan ismi açıklayacak. Ödüle aday gösterilen isimler titiz bir şekilde saklansa da, Thomson Reuters'ın hazırladığı bir "Nobel kazanmaya aday akademisyenler" listesi var.

Sir Richard Blundell: İşgücü piyasası, vergi ve hanehalkı harcamaları

Akademisyenlerin çalışmalarından yapılan alıntılara göre hazırlanın bu listeye her yıl yeni isimler ekleniyor. Listeye bu yıl University College of London'dan Sir Richard Blundell eklendi. İşgücü piyasaları ve tüketici talebi üzerindeki çalışmaları bulunan ve ekonomik sarsıntıların ailelere etkisini araştıran Blundell, Reuters'ın internet üzerinden yaptığı bir anketi de kazandı.

John List, Charles Manski, Paul Romer ve Robert Barro

Haber sitelerinin ve veri firmalarının favori gösterdiği isimler arasında ise ekonomik teorileri test eden saha araştırmaları yapan University of Chicago'dan John List ve rasyonel seçim teorisi ve sosyal politika analizleriyle Northwestern University'den Charlas Manski var. Uzun yıllardır öne çıkan akademisyenler arasında ise New York University'den (NYU) Paul Romer ve Harvard'dan Robert Barro yer alıyor.

Bernanke: Para politikası

Para politikası alanında ise komitenin kısa vadeli faiz oranlarının sıfıra indirildiği ortamlarda büyüme sağlanılması alanına ilgi duyması beklenebilir. Bu alanda da Columbia University'den Michael Woodford, Fed'in bir önceki Başkanı Ben Bernanke ve İsveçli eski merkez bankacı Lars Svensson'un adı ön planda yer alıyor.

Sir Anthony Atkinson ve Angus Deaton

Britanyalı ikilinin, gelir eşitsizliğinin Thomas Pikkety'nin kitabıyla gündeme gelmesi sonrası ödülü kazanabilecekleri ifade edilmişti. İkili eşitsizlik, tüketim ve refah konularında çalışmalar yapıyor.

Bill Nordhaus ve Sir Partha Dasgupta: Çevresel ekonomi

Paris İklim Değişikliği Zirvesi'ne bir ay kala, çevresel bilim 2015 ödülünü kazanarak bir sürpriz yapabilir mi? Yale'de Orman ve Çevre Araştırmaları Okulu'ndan Ekonomi Profesörü Nordhaus, hali hazırda NYU'da çalışıyor ve çevresel gelişmelerin nominal hesaplara girmesinin önde gelen destekçilerindendi. Dasgupta ise Cambridge'den bir isim ve çevrenin neden bir varlık olarak görülmediğini sorguluyor.

William Baumol: Sağlık harcamaları

Batılı ülkelerde nüfusun yaşlanmasıyla artan sağlık harcamalarını analiz eden Baumol, sağlık ve eğitim harcamalarının orantılı olarak artarak ekonomiye yük olacağı tezini 1966'da ortaya atmıştı. Bu tez özellikle Amerika gibi sağlık harcamalarının gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 20'sini teşkil ettiği ülkelerde gerçekleşti.

Ken Rogoff ve Carmen Reinhart: Finansal çöküşler

Harvard'lı profesörlerin finansal krizden bu yana ekonomi alanına yaptıkları en önemli katkı, son 800 yılın finansal çöküşlerini araştırmaları oldu.

2014'te Fransız iktisatçı Tirole kazandı

Tam adıyla İsveç Merkez Bankası'nın Alfred Nobel Anısına Ekonomi Bilimleri Ödülü'nü, geçtiğimiz yıl regülasyon ekonomisi ve tekel şirketler alanında yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle Fransız iktisatçı Jean Tirole kazanmıştı. Ödülle birlikte yaklaşık 1 milyon dolarlık para ödülü de akademisyenlere veriliyor.

Yukarı

Business HT×