BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bir icranın öyküsü: Akyürek

ING Bank'ın icra takibi başlattığı Akyürek Pazarlama'da yaşananların perde arkası...

Bir icranın öyküsü
SELÇUK OKTAY 09 10 2015, 15:12

Akyürek Pazarlama'nın ING Bank tarafından borçları dolayısıyla icraya verilmesi ilk bakışta iki taraf arasında rutin bir işlem gibi gözükebilir. 

Fakat şirketin borçları ile ilgili yaşadığı darboğaz ekonominin genel gidişatı üzerine de dikkat çekici bir hikaye sunuyor.

Bu sabah Akyürek Pazarlama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre ING Bank tarafından 17,3 milyon lira talepli ve 2 milyon TL'lik ihtar gideri ve 3,5 milyon dolarlık icra takibi başlatıldığını ve bu sürece itiraz edileceğini duyurdu.

Konuyla ilgili BusinessHT'ye kısa bir açıklama yapan Akyürek Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Akyürek şirketin toparlanma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.

Peki birçok ulusal ve küresel markanın dağıtımını yapan, kendi markalarıyla tüketici ürünleri sektöründe faaliyet gösteren halka açık bu şirket bu aşamaya nasıl geldi?

Şirketin yatırımcı ilişkileri departmanından Erdem Sayın, Akyürek Pazarlama'nın piyasadaki genel dalgalanmadan dolayı müşterilerinden büyük montanlı tahsilatlarını gerçekleştiremediği, dolayısıyla bu durumun grubun tarım şirketinde sıkıntı yarattığını belirtti. Sayın, piyasada yaşanan genel nakit sıkıntısının da şirketin tahsilatlarının gecikmesine yol açtığının altını çizdi.  

Sayın, "ING Bank'tan devre faizi ödemesinin 1 ay ertelenmesini istemiştik. Fakat usülsüzce icra takibi başlatıldı. Bu konuda itirazlarımızı gerçekleştireceğiz" ifadesini kullandı.

ING Bank dışında 10-15 bankaya daha bu şekilde borçları olduğunu belirten Sayın, bu aşamada ING Bank gibi başka bir banka olmadığını da belirtti. 

Sabah saatlerinde grubun erişilebilir olan akyurek.com.tr ve akyurekpazarlama.com.tr adresli internet sitelerine 15:00 itibariyle ulaşılamadığı da görüldü. Siteye  girenler "web sitemiz yapım aşamasındadır" ibaresi ile karşılaştı. Erdem Sayın websitesindeki konuyla ilgili bilgisi olmadığını ifade etti. 

Konuyla ilgili ING Bank yetkilileri ise BusinessHT'nin sorularını cevaplamadı.

 

Şirketten Cuma günü saat 15:09 itibariyle KAP'a gönderilen açıklamada ise icra takibinin şirketin faaliyetlerine engel teşkil edecek mahiyette olmadığı belirtildi. Açıklamada, "ING Bank A.Ş. tarafından başlatılan icra takibi, şirketimizin üretimine ve ticari faaliyetlerine engel teşkil edecek veya etkileyecek mahiyette değildir. Şirketimiz normal faaliyetine devam etmektedir. Şirketimize karşı başlatılan icra takip işlemi nedeniyle gerekli karşı hukuki süreç başlatılmış olmakla icra takip dosyasına itiraz sunulmuş olup gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ayrıca takip başlatan banka ile ilgili karşılıklı görüşmeler devam etmektedir" ifadelerini kullanıldı.

Cuma günü 15:42 itibariyle gelen açıklamada ise icra takip işlemine karşı hukuki sürecin başlatılmış olduğu belirtildi.

Dün akşam saatlerinde gelen açıklama sonrasında bugün şirketin hisselerindeki günlük kayıp yüzde 17'yi buldu.

Kökeni 1964’e kadar uzanan, 1981 yılında Istanbul'a taşınarak Akyürek Kardeşler Mehmet Akyürek ve Kardeşleri kollektif şirket unvanı ile gıda toptancılığı alanında faaliyet gösteren firma, 2012 yılı içerisinde tedarik ve pazarlama alanında yer alan “Aksel Tüketim Ürünleri Satış Dağıtım Ticaret Anonim Şirketi” ve “Akyürek Kardeşler Gıda” firmalarının birleşmesiyle ”Akyürek Tüketim Ürünleri Pazarlama Dağıtım ve Ticaret A.Ş.” ismini aldı.

Akyürek, 18 lojistik merkezi, 80 bin satış noktası ve 30 bin m² depolama alanı ile özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde aktif konumda.

Firmanın müşteri tabanı, ülke çapında faaliyet gösteren firmaların ağırlıklı olarak büyük ölçekli ev gereçleri, gıda, kâğıt, deterjan kategorisindeki ürünlerdir.

Yukarı

Business HT×