Küresel ekonomiye dair artan endişeler ve gelişmekte olan ülkelerden çıkış dalgası yurtiçindeki siyasi belirsizlikle birleşince, 2008 küresel krizini sınırlı zararla atlatan Türkiye ekonomisine dair pek çok gösterge o dönemki karamsar tabloya geri döndü.
Özellikle kısa süre içinde 3 seviyesinin üzerine çıkan kurun ve beş ay içinde ikinci kez seçime gidilecek olmasının etkisiyle pek çok veri altı yılın en düşüğüne geriledi.
Özellikle liradaki sert değer kaybının etkisiyle, Eylül eyında tüketici güveni sert düşüş kaydetti. TÜİK tarafından açıklanan endeks, yüzde 6,1 düşüşle 58,52 oldu ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.
(Endeksin 100'ün altında olması karamsarlığa, üzerinde olması iyimserliğe işaret ediyor)
Reel sektör de tüketiciler gibi ekonomi hakkında krizden bu yana olmadığı kadar karamsar.
Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, Eylül ayında mevsimsellikten arındırılmış reel sektör güven endeksi, 3,3 puan azalarak 99,3 oldu ve Kasım 2009'dan bu yana ilk kez iktisadi faaliyetlerde karamsar görünüme işaret etti.
Siyasi belirsizlik ve kurdaki artışın etkisiyle kredi büyüme hızındaki yavaşlama eğilimi devam ederek kriz seviyelerine kadar geriledi. Kur etkisinden arındırılmış toplam kredi artışının ivmesi (13 haftalık ortalama artışın yıllıklandırılmışı) 11 Eylül itibarıyle Ekim 2009’dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 9,4’e geriledi.
Gösterge tahvil faizi küresel endişelerin riskli görülen varlıklarda tetiklediği satış dalgasının da etkisiyle yüzde 11,61'e yükselerek kapanış bazında bakıldığında Haziran 2009'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
BIST 100 endeksi, gelişen piyasalardaki satış dalgası ve yurt içindeki siyasi belirsikliklerle beraber küresel krizin etkili olduğu 2009 yılından bu yana dolar bazında en düşük seviyeye geldi.
Eylül başında 23 bin seviyesini test eden dolar bazında BİST 100 değeri, en son Temmuz 2009'da 23 bin 100 seviyesini kaydetmişti. 3 bin seviyesini test eden dolar bazında BİST 100 değeri, en son Temmuz 2009'da 23 bin 100 seviyesini kaydetmişti.