BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4661 % -0,22
EUR/TRY 34,7247 % -0,71
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4660
% -0,22
34,7239
% -0,71
1,0687
% -0,40
44,70
-0,19
2.334,76
% 0,10
89,57
% 0,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ülker neden satıyor?

Satış haberleri, Ülker'in dümeni neden yurt dışına kırdığı konusunu tartışmaya açtı

Ülker neden dümeni yurt dışına kırdı?
ENES TUNAGÜR VE KERİM KARAKAYA 28 09 2015, 08:05

Murat Ülker 2007 yılında dünya çapındaki markalardan biri olan Godiva'yı bünyesine kattığında, 70 yıllık şirketin dümenini tamamen yurt dışına kırmaya başladığı henüz çok farkedilmemişti.

2015 yılında gelindiğinde ise peşi sıra birçok varlığını satan Ülker'in tam olarak ne yapmaya çalıştığı anlaşılmaya çalışılıyor. Son yıllarda artan siyasi tansiyonun ortasında yapılan satışlar "Ülker Türkiye'den kaçıyor" spekülasyonlarını artırırken, şirket cephesi uzun vadeli stratejik kararlarını uygulamaya devam ettiklerini ve asıl işlerine odaklanmaya çalıştıklarını kaydediyor.

Dünyanın üçüncü büyük bisküvi şirketi konumundaki Yıldız Holding, 2007'den bu yana Godiva ve United Biscuits alımları ile yurtdışında 4 milyar dolar büyüklüğünde alım gerçekleştirdi. 

Bu yıl Türkiye'nin en büyük süt ve süt ürünleri şirketi olan ve 1 milyar dolar değer biçilen Ak Gıda'yı Fransız Lactalis'e satan grup yurt dışındaki satın almalara devam ederken, ülkedeki çikolata-bisküvi dışındaki yatırımlarını hızla elden çıkarıyor.

Yıldız Holding son olarak geçtiğimiz hafta Cola Turka ve Çamlıca'yı 335 milyon liraya yakın bir fiyatla satacağını açıklayarak, meşrubat sektöründeki yatırımlarının ciddi bir kısmını elden çıkardı.

BusinessHT'ye konuşan üst düzey bir Yıldız Holding yetkilisi, yurt içindeki varlık satışlarının grubun yurt dışında büyük markalarla büyüme stratejisine uygun olduğunu belirterek, "Ülker siyasi sorunlar nedeniyle yurt dışına kaçıyor söylentileri tamamen gerçek dışı. Biz bisküvi ve çikolatada büyük istiyoruz. Özellikle büyük dünya markaları ile. Artık her alanda üretim yapma stratejisi bitti. Bu eski modeldi" diye konuştu.

Yıldız Holding'in son satışları sonrasında ortaya çıkan söylentiler Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker'i de rahatsız etmiş görünüyor. 

"EMELİM BURADA YAŞAYIP ÖLMEKTİR"

Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, soru işaretlerini gidermek adına dün resmi sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayınlayarak "Her horoz kendi çöplüğünde öter derler ya, ben de bu topraklarda doğdum ve emelim de gene burada yaşayıp ölmektir" dedi. Forbes'un 3.9 milyar dolar değerle Türkiye'nin en zengin adamı olduğunu belirttiği Murat Ülker ayrıca, dünya çapında alımlar yaparak çikolata-bisküvi işini globalleştirmeye talip olduklarını hatırlattı.

HSBC Analisti Bülent Yurdagül, bu alım-satım adımlarının grubun uzun vadede çikolata-bisküvi alanına odaklanarak dünya devleriyle yarışma amacı açısından doğru bir hamle olduğunu söyledi.

TEB Analisti Kenan Coşguner de, grubun yurt dışında hızlı büyüme ve belli bir alan odaklanma noktasında net bir duruşu olduğunu belirterek, bu alım satımları "doğru yaklaşım" olarak değerlendirdiğini ifade etti.

GLOBALLEŞME ATAĞI: UNITED BISCUITS

Geçtiğimiz yılın sonunda 1,3 milyar dolar ciroya ulaşan Ülker Bisküvi'nin amiral gemisini teşkil ettiği Yıldız Holding, 2007 yılında Godiva'yı 850 milyon dolara satın alarak küreselleşme yolunda önemli bir adım atmıştı. Holding geçtiğimiz yılın sonunda ise Türkiye tarihinin en büyük dış satın almasıyla United Biscuits için 3 milyar dolara yakın bir ücret ödeyerek dünyanın üçüncü büyük bisküvi şirketi konumuna geldi.

HSBC'den Yurdagül, "Bisküvi-çikolata alanında global anlamda devlerle mücadele için finansal kaynakların ve yönetim ekibinin ilgisinin oraya yöneltilmesi gerekiyor. Birçok alanda faaliyet göstermek yerine ana iş koluna yönelmek bu çerçevede doğru bir hamle olarak gözüküyor. Aksi takdirde global pazarda yapılan ciddi yatırımların geri dönüşü konusunda riskler ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Grubun ayrıca Derby ve Tokai gibi markaları bünyesinde barınıdran Azmüsebat Çelik'in de elden çıkarılması için teklifleri değerlendirdiği ifade edilmişti. Ülker Golf'te de yönetimin Ice Cream şirketine geçmesi planlanıyor. Öte yandan Holding Ağustos'ta gayrimenkul alanındaki yatırımı SAF GYO'da da yüzde 23 hissesini satmıştı.

Türkiye'deki bisküvi ve çikolata pazarlarında yüzde 40 paya sahip Ülker Bisküvi'nin konsolide net karı 2011'den 2014'e yüzde 52 artışla 211.7 milyon TL'ye çıktı. 2014 yılı sonu itibariyle 2,7 milyar dolar piyasa değerine ulaşan Ülker Bisküvi'nin hissesi bugün TSİ 11:01 itibariyle 18.50 liradan işlem gördü.

Ekonominin içinden geçtiği çalkantılı dönemde Yıldız Holding'in dümeni yurt dışına kırması çeşitli soru işaretlerini beraberinde getirse de, uzmanlar grubun belirlediği alanda küresel oyuncu konumuna yükselmek için doğru yolda olduğunu ifade ediyorlar.

BU YIL GERÇEKLEŞEN SATIŞLAR VE SATILACAĞI AÇIKLANAN ŞİRKETLER

6 Mayıs: Daha önce halka açılacağı söylenen gıda Ak Gıda'nın yüzde 23 hissesi Fransız gıda şirketi Groupe Lactalis'e satıldı.

Ülker Golf'te kontrolün Ice Cream Investment'a geçeceği açıklandı.

Yıldız Holding'in, meyve suyu şirketi Ülker-Granini'de kalan yüzde 50'lik hisseyi de alarak şirketin tamamının sahibi olacağı ifade edildi.

7 Mayıs: Azmüsebat Çelik için satış opsiyonlarının değerlendirildiği açıklandı.

1 Ağustos: SAF GYO'daki yüzde 26'lık hisse senedi satıldı.

26 Eylül: Yıldız Holding’in içecek şirketleri Della Gıda, Bahar Su ve İlk Mevsim Mevye Suları’nın yüzde 90 hissesinin, 335 milyon TL karşılığında Japon içecek şirketi DyDo DRINCO’a satılacağı açıklandı.

Yukarı

Business HT×