BIST 100 9.046,61 % 2,72
USD/TRY 32,3161 % 0,07
EUR/TRY 35,0976 % 0,08
Piyasalar
9.048,97
% 2,75
32,3166
% 0,08
35,0919
% 0,06
1,0799
% -0,27
47,65
-0,28
2.214,52
% 0,90
87,30
% 1,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed: Bu yıl artırım masada

Fed Başkanı Janet Yellen, bu yıl faiz artırımının hala masada olduğunu söyledi

Yellen enflasyon üzerine konuşma yapıyor
BLOOMBERG NEWS 24 09 2015, 23:34

Geçen hafta faizleri değiştirmeyen ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Janet Yellen bu yıl içinde faiz artırımının hala muhtemel olduğunu söyledi.

Massachusetts Amherst Üniversitesi'nde "Enflasyon Dinamikleri ve Para Politikası" üzerine konuşma yapan Yellen, "İşgücü piyasasındaki iyileşmenin artması ve enflasyonun yüzde 2'lik hedefimize doğru ilerlemesiyle birlikte, muhtemelen federal fonlama faizlerinin hedef oranını bu yıl içinde artırmak ve kısa vadeli faizleri kademeli bir hızda yükseltmeye devam etmek uygun olacak" dedi.

Yellen, kendisi de dahil olmak üzere Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin çoğunun ekonomik şartların "federal fonlama faizinin bu yıl içinde artırıma olanak sağlamasını" beklediğini söyledi. Geçen hafta yayınlanan nokta grafiği tahminlerine göre 17 üyenin 13'ünün bu yıl içinde artırım beklediği görülmüştü.

Yellen'ın konuşmasının ardından dolar yükselişe geçti. Euro/dolar 1,12'nin altına inerken, bugün rekor tazeleyen dolar/TL'de sınırlı artış görüldü. 

İSTİHDAM VE ENFLASYON

"Görünümdeki yüksek belirsizlik düşünüldüğünde şu sorulabilir: Neden faizleri tam istihdama ve yüzde 2'lik enflasyona hedefine ulaşana kadar bu seviyede tutmuyorsunuz?" diyen Yellen, bu stratejinin zorluğunun para politikasının reel ekonomiye ve enflasyona etkisinin gecikmeli olması olduğunu söyledi.

Yellen, "FOMC politika normalleşme sürecini çok fazla ertelerse, ekonominin hedeferimizi ıskalamasını engellemek için çok ani bir sıkılaşma yapmak zorunda kalabiliriz" diye konuştu.

Yellen konuşmasında, genel istihdam göstergelerine bakıldığında ekonominin "artık tam istihdamdan uzak olmadığına" dikkat çekti. Buna karşın, enflasyonun Komite'nin beklentilerinin altında seyrettiğini söyleyen Yellen, fiyat değişim oranını da önümüzdeki iki-üç yıl içinde yüzde 2 seviyesine ulaşacağına dair beklentilerini koruduklarını söyledi. Yellen, dolardaki güçlenmenin ve petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyona aşağı yönlü baskı yapmayı sürdürdüğünü, bu etkilerin azalmasıyla enflasyonun kademli olarak artmasını beklediklerini vurguladı.

KÜRESEL GELİŞMELER

Yerel ekonominin üzerinde baskı yaratan faktörlerin hangi hızda azalacağından emin olmadıklarını söyleyen Yellen, "Yakın zamanda görülen küresel ekonomik ve finansal gelişmeler, küresel büyümedeki yavaşlamanın ABD ekonomisini de etkileme riski olduğunu gösterdi" dedi.

Ancak Yellen yurtdışındaki gelişmelerin politikalarını önemli oranda etkilemeyeceğini belirtti. Fed başkanı, "Komite yurtdışındaki gelişmeleri izliyor, ancak şu an için yakın zamanda görülen gelişmelerin ABD ekonomisi üzerinde, politika yolunu değiştirecek kadar önemli bir etkisi olmasını beklemiyoruz" dedi. 

Geçen haftaki toplantısında faizleri 2006'dan bu yana tuttuğu sıfır seviyesine yakın seviyede bırakan Fed, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ABD ekonomisine dair görünümü bulanıklaştırdığını ve enflasyonun merkez bankasının hedeflerinin altında seyretmeye devam ettiğini söylemişti.

Fed'in Ekim ve Aralık'ta olmak üzere 2015'te yapacağı iki toplantı daha var. Piyasalar, Yellen'ın bugün yapacağı konuşmada da özellikle enflasyon değerlendirmelerinin bu yıl içinde faiz artırımını destekleyip desteklemediğine dair mesajlar bulmayı bekliyordu. 

Yukarı

Business HT×