BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5634 % 0,08
EUR/TRY 34,9559 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5589
% 0,07
34,9635
% -0,03
1,0729
% -0,01
44,89
-0,46
2.332,23
% -0,01
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kimlerin notu indirilebilir?

Moody's verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde CDS fiyatlamalarının işaret ettiği notlarla resmi kredi notları arasındaki fark açılıyor

Brezilya'dan sonra not indirimi sırası kimlerde?
BLOOMBERG NEWS 24 09 2015, 15:02

Gelişen piyasalara yönelik yatırımcı algısının kötüleşmesiyle, piyasalarda pek çok ülkenin notu, resmi kredi notunun işaret ettiği seviyelerden çok daha düşükmüş gibi fiyatlanıyor. CDS göstergelerine bakılırsa, altı gelişmekte olan ülkenin daha yakın zamanda kredi notu çöp seviyesine indirilen Brezilya'yı takip edebilir.

İki hafta önce yatırım yapılabilir notunu kaybeden Brezilya'nın ardından CDS yatırımcıları benzer zorluklarla karşı karşıya olan diğer gelişen piyasaları da resmi notlarının en az beş seviye altından fiyatlıyor.

Her ne kadar yatırımcıların resmi kredi notlarıyla her zaman aynı fikirde olması beklenmese de; Moody's verilerine göre, dokuz ülkede CDS fiyatlarının işaret ettiği notlarla resmi notlar arasındaki fark kuruluşun takip ettiği 65 kuruluş arasında en yüksek seviyede.

Moody's notu A3 olan Malezya, traderlar tarafından altı seviyede aşağıda olan Ba3; notu Baa2 olan Güney Afrika traderlar tarafından B1 seviyesindeymiş gibi işlem gibi görüyor. Çin'in de aralarında bulunduğu Aa3 notuna sahip üç ülke ise en düşük yatırım yapılabilir not üzerinden fiyatlanıyor.

Pek çok gelişmekte olan ülke, S&P'nin Brezilya'nın yatırım yapılabilir notunu indirmesine sebep olan faktörlere benzer sorunlar yaşıyor: Emtia fiyatlarındaki düşüş, para birimlerinde değer kaybı ve siyasi kargaşa. Çin'de yavaşlayan büyüme ve ABD faizlerinde artış beklentisi de gelişmekte olan ülkelerde not indirim beklentilerini iyice güçlendiriyor.

Siyasi sorunlar yatırımcıların gelişen piyasaların güvenilirliğine dair algısının zayıflamasındaki en büyük etkenlerden biri. Malezya'da yolsuzluk skandalıyla sarsılan Başbakan Najib Razak'ın istifası protestolar artarken, 7 Haziran seçimlerinde koalisyon kurumayan Türkiye yeniden seçime gidiyor. 

Petrol üreticileri ise düşen fiyatlardan zarar görüyor. Suudi Arabistan yaklaşık son 30 yılın en büyük bütçe açığını kaydetmeye hazırlanırken, Bahreyn'deki açığın geçen yıla göre iki katına çıkması bekleniyor. Bloomberg'in risk modeline göre Kazakistan'ın 12 ay içinde temerrüte düşme olasılığı ise tarihi yüksek seviyeye çıkmış durumda.

SEB AB Gelişen Piyasalar Baş Stratejisti Per Hammarlund, daha önceki piyasa çalkantılarında umursamazlıkla suçlanan kredi derecelendirme kuruluşlarının bu sefer harekete geçmemeyi göz almayacağını söyledi.

Hammarlund, "Emtia bağımlılığı yüksek ekonomilerin kredi riski göstergeleri gelişmekte olan ülkelerde en geç üç ila altı ay içinde not indirimlerine sebep olabilir. Derecelendirme kuruluşları 2008 finansal krizi ve 2011 Euro Bölgesi krizlerinde yavaş tepki vermekle eleştirilmişlerdi. Bu sefer tetiği çekmeye çok daha hazır olacaklardır" dedi.

Her ne kadar CDS fiyatlamaları ve yatırımcıların sürekli değişebilen algıları kredi notu kararlarından doğrudan bir etken olmasa da, şirket analistleri CDS'leri ve resmi notları da inceleyerek aradaki farkın nereden geldiğini anlamaya çalışıyor. 

Moody’s Sermaye Piyasaları Araştırma Grubu Yardımcı Direktörü Irina Baron, "Piyasanın işaret ettiği notlar, finansal piyasaların gelişmelere anlık olarak tepki verme eğilimi sebebiyle Moody's notlarına 'öncü' olabilir" dedi. 

Yukarı

Business HT×