BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5026 % 0,10
EUR/TRY 34,7663 % 0,32
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5023
% 0,10
34,7644
% 0,31
1,0660
% -0,12
45,49
0,00
2.384,07
% 0,98
87,05
% -0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

1 kelime, 3.03 dolar

Merkez Bankası'nın PPK açıklaması metninde bir kelimeyi kullanmaması doların ateşini yükseltti, yeni rekor beklentileri arttı

Merkez Bankası'nın PPK açıklaması metninde bir kelimeyi kullanmaması doların ateşini yükseltti, yeni rekor beklentileri arttı
SELÇUK OKTAY 22 09 2015, 15:21

Merkez Bankası'nın beklendiği gibi faizleri sabit tuttuğunu belirttiği açıklamasında bir önceki aya göre "daha sıkı" ifadesini kullanmaması doların 3,03'ün üstüne çıkmasına neden oldu. 

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Merkez Bankası'nın Eylül ayındaki açıklamasında Ağustos ayında kullanılan "daha sıkı bir likidite politikası" ifadesinde yer alan "daha" kelimesini kullanmaması sonrasında trader'ların Türk Lirası'nda satışa gittiğini belirtti.

Uslu, "Merkez Bankası metninde 'daha' ifadesinin kullanılmaması Merkez Bankası'nın mevcut durumdan memnun olduğuna ilişkin bir mesaj olarak algılandı" ifadesini kullandı.

Aynı duruma Döviz Masası Müdürü Burçin Metin de dikkat çekti. Metin, "Merkez Bankası yaptığı açıklamada 'daha sıkı' olan ifadeyi 'sıkı' ifadesi ile değiştirdiği için piyasa bunun üzerine gitti. Bu doğrultuda dolar/TL'de alım gördük" dedi. 

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise kararın etkilerini şöyle değerlendirdi: " TCMB beklendiği gibi faizde hareket yapmadı. Geçen hafta Fed kararı sonrası belirttiğim gibi, Fed’in ‘güvercin bekleyiş’ dönemine girmesi Türk lirası üzerindeki belirsizlikleri artırmaktadır. TCMB Türk lirası’ndaki oynaklığın Suruç terör saldırısı ve koalisyon kurulamaması sonrası yüzde 50’den fazla artışına hem de enflasyon beklentilerindeki önemli kötüleşmeye karşı hareket etmemeyi seçti. Sürpriz olarak kabul edilmemeli. Gelişmekte olan ülke para birimlerine (EM FX) alımlar gelse de, Türk Lirası negatif ayrışma yaşayacaktır görüşündeyim. Fed çıpasının kaldırılması Türk lirası’ndaki açık pozisyonların kapanması ve güçlenme anlamına gelebilirdi. Ama o da yapılmadı. 

Merkez Bankası'nın bu açıklamasının ardından dolarda yeni rekor seviyeleri yeniden ifade edilmeye başlandı. Burçin Metin, "Dolarda görülen bu hareket devam edecektir. Türkiye yarından itibaren bayram tatiline giriyor. Eğer bu sürede gelişmekte olan ülkelerde dolar güçlenirse Türk Lirası'nda 3,09, 3,10 seviyeleri görülebilir" dedi.

Rabobank stratejisti Piotr Matys de Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesi ile önümüzdeki haftalarda Türk Lirası'nda yeni düşük seviyelerin kaydedilebileceğini belirtti. Matys, "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı faiz artışı yönünde güçlü bir sinyal vermedikçe ve özellikle 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin parlamentoda çoğunluğu kazanamayacağına ilişkin anketler geldikçe Türk Lirası'nda rekor seviyede dipler devam edecektir" dedi. 

AĞUSTOS AYINDAKİ AÇIKLAMA

Bu çerçevede, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir.

BUGÜN YAPILAN AÇIKLAMA 

Bu çerçevede Kurul, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar vermiştir.

Yukarı

Business HT×