BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5999 % 0,22
EUR/TRY 34,7308 % 0,13
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5960
% 0,21
34,7327
% 0,13
1,0633
% -0,09
45,49
0,00
2.381,90
% 0,12
88,49
% 1,58
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'nin elektrik sistemi seçim ve bayrama hazır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, Türkiye'nin elektrik sisteminin sadece seçimlere değil, bayrama da hazır olduğunu belirtti.

Türkiye'nin elektrik sistemi seçim ve bayrama hazır
AA 21 09 2015, 09:46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin elektrik sisteminin Kurban Bayramı ve 1 Kasım'da gerçekleşecek genel seçimlere hazır olduğunu söyledi.

Alaboyun, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Mehmet Sinan Yıldırım ve bazı yetkililerle Ankara Gölbaşı'nda bulunan Milli Yük Tevzi Merkezi'nde özel bir helikopterle incelemelerde bulundu.

Seçimler hakkında çok spekülasyon yapıldığı için enerji güvenliğinin ön plana çıktığına dikkati çeken Alaboyun, "Türkiye'nin elektrik sistemi sadece seçimlere değil, bayrama da hazır. Üretim hatlarımızda, barajlarımızda ya da termik santrallerimizde bir problem yok, oturmuş bir sisteme sahibiz. Siz de takdir edersiniz ki 53 bin kilometrelik elektrik iletim hatlarımız var" dedi.

Helikopterlerde, insansız hava araçlarındaki kameralarla hemen hemen aynı kameraları kullandıklarını belirten Alaboyun, şöyle konuştu:

"Kameralardan biri yüksek çözünürlüklü, fiziki görüntüler alarak tellerde kopma var mı, direklerde olumsuz bir durum söz konusu mu, bunları anında görebiliyoruz. Bir diğeri infrared kamera. Bu kamera da hatlarda oluşan 40 derecenin üzerindeki sıcaklığı uzaktan algılayarak bize bildiriyor. Hangi bağlantı noktasında nerede problem varsa o noktada kamerada renk değişimi oluyor. Arkadaşlarımıza bilgiler ve talimat verilerek hemen müdahale ediliyor. Bayramda ve seçimde herhangi bir arıza yaşandığı anda ekiplerimiz anında müdahale edecek. Toplam üç helikopter görev yapıyor ve bir de yedek helikopterimiz bulunuyor. 95 bin kilometrelik bir uçuşla bu hatlar tek tek kontrol edildi. Bu sene de programı tamamlamak için 5 bin kilometre daha uçuş yapılacak."

Alaboyun, seçimler ve bayramın yanı sıra günlük hayatta da elektrik iletimiyle ilgili en büyük görevin 53 bin kilometrelik iletim hattı ve 687 trafo merkezinden sorumlu TEİAŞ'ın Genel Müdürü Mehmet Sinan Yıldırım'a düştüğünü ifade etti.

TEİAŞ Genel Müdürü Yıldırım da bayramda da 22 bölge müdürlüğü, 9 milli yük tevzi merkezi olmak üzere sürekli nöbetçi heyetlerin bulunduğunu ve bunun sadece seçimlere özel bir durum olmadığını bildirdi.

Türkiye'nin elektrik sisteminin siber saldırıya açık olmadığını belirten Yıldırım, uzaktan kumandayla işletilmediği için bu ihtimalin sıfır olduğunun altını çizdi.

TEİAŞ Yük Tevzi Dairesi Başkanı Nurhan Ozan ise Gölbaşı'ndaki merkezin, 53 bin kilometre iletim hattı ve TEİAŞ ve özel sektöre ait bini aşkın trafo merkezinin ana omurgasının yönetildiği yer olduğunu belirtti.

Ozan, elektrik üretim-tüketim dengesinin de merkezden sürekli sağlandığını ifade ederek, "Tüm sistemi izlememiz, kontrol etmemiz ve yönetmemiz için 'scada' sistemimiz mevcut. Türkiye'nin elektrik iletim sistemi 2010 yılı Eylül ayından beri Avrupa ile senkronize şekilde işletilmekte ve frekans kalitemiz de Avrupa seviyesinde. Bu sistem için 10 yıllık emek harcandı" diye konuştu.

Yukarı

Business HT×