BIST 100 9.681,41 % -0,42
USD/TRY 32,5438 % -0,07
EUR/TRY 34,8916 % 0,11
Piyasalar
9.680,61
% -0,43
32,5430
% -0,07
34,8871
% 0,10
1,0692
% -0,06
45,00
-0,35
2.318,63
% 0,11
87,57
% -0,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed sonrası dolar ne olur?

Fed'in faiz artırmaması ve Janet Yellen'in güvercin açıklamaları dolarda en kötü günlerin geride kaldığına mı işaret ediyor?

Fed sonrası dolar ne olur?
SELÇUK OKTAY 18 09 2015, 11:51

Fed'in faiz artışına gitmemesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın kararın ardından yaptığı basın toplantısında verdiği güvercin mesajlar diğer gelişen para birimleri birlikte Türk Lirası'nın da üzerindeki baskıların azalmasına yol açtı.

Kararın açıklanmasının ardından 2,97'li seviyelere çekilen dolar, sonrasında tekrar 3 seviyelerine geldi. Bugün ise tekrar 3 seviyesinin altını test etti.

Analistler, Türk Lirası'nın seyrinde yurt dışı kaynaklı baskıların ortadan kalktığını ancak içerideki risklerin Türk Lirası'nı baskılamaya devam ettiğini belirtiyor.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin de Fed'in bu kararının Türk Lirası için çok fazla oyun değiştirmeyeceğini, pozitif etkisinin sınırlı olacağını ifade etti. Metin, "Fed kararının bu yönde olacağı daha önce satın alındığı için piyasanın etkisi sınırlı oldu. Türkiye'de artık gözler iç piyasaya çevrilecek. Bundan sonra piyasa anketleri takip edecek. Fakat ne kadar pozitif olursa olsun dolar/TL'de gelebileceğimiz seviyeler 2,85-2,90" dedi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte de notunda, 'güvercin' Fed kararının Türk lirası açısından TCMB’nin faiz kararlarına Fed çıpası koymasıyla negatif kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ökte, "Normalleşme’ sürecinde TCMB parasal sıkılaştırma politikalarını uygularken, Fed faiz artırım süreci başlamadan faiz artırmayacağını belirtti. Dün akşamki Fed kararı bu yönde Türk lirası üzerindeki belirsizlikleri artırmaktadır çünkü Fed’in faiz artırım sürecinin 2016’ya kalma olasılığı da Fed funds opsiyon vadelilerde fiyatlanmaya başlamıştır. Gelişmekte olan ülke para birimlerine (EM FX) alımlar gelse de, TRY bu alımlarda TCMB’nin faiz artırım sürecine Fed çıpası koymasıyla, negatif ayrışma yaşayabilir." 

Garanti Yatırım'ın bugün paylaştığı notta kısa vadeli bir iyimserlik olabileceği, fakat Türk Lirası'nın yerel risklerin çözülmesi durumunda değer kazanabileceği belirtildi. Notta, "FED sonrasında faiz artırım beklentilerinin ötelenmesi ile gelişmekte olan ülke kurlarında kısa vadede sınırlı bir iyimserlik görebiliriz, ancak Türkiye’ye özel risklerin henüz sonlanmadığını hatırlatalım. Diğer taraftan, gelecek hafta yapılacak TCMB PPK toplantısında bir aksiyon alınmayacağını ve bunun da Türk Lirası'ndaki kısa vadeli kazanımları sınırlayacağını düşünüyoruz. Türk Lirası'nın hali hazırda emsallerine göre ucuz olması nedeniyle, önümüzdeki dönemde ancak yerel risklerin azalması durumunda Türk Lirası'nda değer kazancı görmeyi bekliyoruz" değerlendirmesi yapıldı. 

Yukarı

Business HT×