BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed kararının Türkiye'ye etkisi

Uzmanlar, Fed'in faiz kararının Türkiye'ye etkilerini analiz etti

Fed kararı Türkiye için ne anlama geliyor?
BUSINESSHT 17 09 2015, 20:59

Fed'in kritik Eylül toplantısından faizin sabit tutulması yönünde karar çıktı. Kararın ardından dolar 2,98'ün altını gördü.

Uzmanlar Fed'in faiz kararının Türkiye'de yarattığı iyimserliğin sınırlı olacağı görüşünde.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak "Türkiye için birincil mesele Fed'in ne yapacağı değil Türkiye'nin ne yaptığı. Dolar 3,05 seviyesine iktisat politikasızlığı yüzünden çıktı. Bu toplantıdan aslında çıkabilecek ideal sonuç 0,25 artırıp, uzun süre burada devam etmesiydi. Bu işi bir an evvel yapsalar Türkiye bu belirsizlikten kurtulurdu. Türkiye için faizin ne zaman, nasıl, ne hızda artıracağı önemli. Türkiye'deki belirsizliğin üzerine Fed'in belirsizliğinin gelmesi Türkiye için bir zorluk" dedi.

Azimut Bosphorus Capital Genel Müdürü Murat Salar, Fed'in finansal piyasalara biraz daha zaman tanıdığını söyledi. Salar, "Türkiye için zorluk sadece yurt dışından kaynaklanmıyor. İçerideki belirsizlikler de etkili. Fed'in bu kararı Türkiye için bu belirsizliklerin olduğu ortamda görece pozitif bir hava yaratıyor" diye konuştu.

Global Source Partners ekonomisti Atilla Yeşilada kısa vadede kararın Türkiye için iyimser olduğunu ama Fed'in yarattığı iyimserliğin uzun süre devam etmeyeceğini söyledi. Yeşilada, "İyimserliğin fazla uzun sürmeyeceğini gösteren iki unsur var. Bunlardan ilki Fed'in faiz artırımı ile ilgili belirsizliğin devam etmesi. Guvernörler beklenti anketinde faiz artırım beklentisinin devam ettiği görülüyor. İkinci neden de Fed anlaşılan dünya ekonomisinin durumundan endişe etmiş. Bu durum dünya ekonomisine ilişkin endişelerinm artmasına ve gelişen para piyasalarından çıkış yaşanmasına neden olacak. Türkiye'de kısa vadeli iyimserlik görünür. Fakat Türkiye'deki belirsizlikler etkisini sürdürüyor" değerlendirmesini yaptı.

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer de Fed'in senaryolarının gelişmekte olan ülkeler lehine bir ortam yarattığını, Türkiye'de de bunun etkisiyle iyileşme görülebileceğini belirtti. Bununla birlikte Sözer, Türkiye Merkez Bankası'nın politika duruşunu Fed'e bağladığı için bu iyileşmenin sınırlı olabileceğinden endişe ettiklerini belirtti. 

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat da dış piyasaların dengelendiğini, bundan sonra dikkatlerin içerideki risklere yöneleceğini söyledi. Murat, Fed'in kararının artçı tepkilerinin ne olacağının önemli olduğunu, yıl sonuna kadar faiz artırımı mesajının da dikkate alınması gerektiğini belirtti ve bundan sonra seçim ve iç güvenlik risklerinin fiyatlamaya dahil olacağını ifade etti.  

Yukarı

Business HT×