BIST 100 9.791,71 % 0,72
USD/TRY 32,4771 % -0,28
EUR/TRY 34,9064 % 0,15
Piyasalar
9.791,52
% 0,71
32,4781
% -0,27
34,9082
% 0,16
1,0721
% 0,21
44,84
-0,51
2.325,19
% 0,39
88,12
% 0,11
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'den sonra sıra Fitch'te

Gözler Fed'in faiz kararına çevrilmişken, Türkiye aynı zamanda uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notunu bekliyor

Türkiye sadece Fed kararını beklemiyor
SELCAN HACAOĞLU, ONUR ANT - BLOOMBERG NEWS 17 09 2015, 07:07

Güneydoğu'da artan çatışmalar, erken seçim belirsizliği ve ABD'nin olası faiz artırımına gitmesinin etkisi arasında, Türkiye, Fitch'den gelecek kredi notunu bekliyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye notunu 18 Eylül Cuma günü açıklayacak.

Başka bir kredi derecelendirme şirketi olan Standard & Poor's tarafından görünümü negatife çevrilen Türkiye'de, Fitch'den gelebilecek kredi notunda kesinti, yatırım varlıklarına sahip yatırımcı üzerinde satış baskısını artırır. 

Fitch, geçen hafta Türkiye'yi gelişen piyasa ekonomileri arasından, Fed'in faiz artırımına "en çok maruz kalacak ülke" olarak değerlendirdi. Bunun nedeniyse, bankaların sahip olduğu yüksek miktarda döviz borcu.

TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Birimi Başkanı Cristian Maggio, "Türkiye'nin görünümünün sabitten negatife geçmesi ile ilgili artan tehlike var. Fitch'in gelişen piyasalardaki zayıflama ile ilgili yorumundan sonra, böyle bir hareket düşünülebilir" dedi. 

Fitch'in kredi notu düşürme kararı, Türkiye'nin para birimi ve tahvilleri için iyi bir adım olmayacak. Türkiye bu senenin en kötü performans gösteren ikinci gelişen ülke ekonomisi. Türk Lirası, Pazartesi günü rekor seviyede değer kaybetti. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 10,70' e yükseldi. Bu seviye, kredi notu Türkiye'den düşük olan Portekiz'deki faizlerin dört katı. 

Türkiye'de artan güvenlik riskleri ile beraber, 1 Kasim'da yapılacak erken seçimlerde de yeterli sonuçlar alınmazsa, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçimlerin politik belirsizlik ile sonuçlanmasının, daha derin ekonomik problemlere yol açacağını belirtmişti. 

Lira'nın değer kaybetmesi, ihracatın düşmesini durduramadı. Enflasyondaki baskıyla tüketici fiyatı endeksindeki büyüme hükümetin hedeflediği yüzde 5'i geçerek Ağustos ayında yüzde 7,1 oldu. Tüketici güveni ise son 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Türkiye yine de, kamu harcamalarını kontrol altında tutuyor. Kamu borçlarını GSYH'sının yüzde 36,5 seviyesinde tutmaya çalışıyor.

Nomura Holdings stratejisti Timothy Ash, "Türkiye'nin mali ve kamusal finans profili hala gösterişli. Borç ve açık 2008 yılından daha düşük seviyelerde" dedi.

Fitch direktörlerinden Paul Gamble ise kamu finansmanlarının "sıkı markaj altına alınması" politik riskler nedeniyle tehlike altında olmadığını belirtti. 

Yatırımcılar için daha baskın endişe ise, Türkiye Merkez Bankası'nın değer kaybeden lira üzerindeki enflasyon baskısı ve Fed'in kararının etkisi üzerine nasıl hareket edeceği üzerine.

Rabobank stratejisti Piotr Matys, "2006'dan bu yana ilk kez Fed'in faiz artıracağı beklentisi, tüm gelişen piyasa ekonomilerini etkiliyor ama lira, ülke içindeki politik sorunlar nedeniyle en kötü performans gösteren ülkeler arasında. Bu da, kredi kuruluşları ülkelerin görünümlerini değerlendirmelerinde en büyük risk fatörü" dedi.

Yukarı

Business HT×