BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3317 % 0,12
EUR/TRY 35,0717 % 0,00
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3317
% 0,12
35,0717
% 0,00
1,0789
% -0,36
47,65
-0,28
2.222,08
% 1,24
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye yüzde 3,8 büyüdü

Türkiye ekonomisi, iç talepteki artışın etkisiyle ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

Büyüme iç talep öncülüğünde beklentileri aştı
BUSINESSHT 10 09 2015, 09:45

Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüyerek yüzde 3,1 seviyesinde olan beklentilerin üzerinde geldi.

Daha önce yüzde 2,3 olarak açıklanan birinci çeyrek büyümesi ise yüzde 2,5'a revize edildi.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre GSYH, ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3,8’lik artışla 32,9 milyar TL oldu ve son beş çeyreğin en iyisi oldu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyümenin siyasi belirsizlik ve küresel piyasalardaki dalgalanma gibi nedenlerle ikinci çeyrekte sınırlı kaldığını belirterek, göstergelerin üçüncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösterdiğini söyledi. 

Şimşek, büyüme verilerine dair yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde olumsuz konjonktüre rağmen beklenenin üzerinde yüzde 3.8 büyüdüğünü ve yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 3.1 olduğunu belirterek, "Siyasi belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım, küresel finansal piyasalarda dalgalanma, artan jeopolitik gerginlikler ile AB'deki durgunluk yılın ilk yarısında ekonomik büyümeyi sınırlamıştır" dedi.

Şimşek, iç talebin büyümeye katkısının 4,4 puan olduğunu ve ihracatın ilk yarıda büyümeyi 1,2 puan aşağıya çektiğini söyledi.

Maliye Bakanı, konut, otomotiv, beyaz eşyadaki trendin üçünücü çeyrekte de ılımlı büyümeye işaret ettiğini vurguladı. 

'İHRACAT KATKI VERİRSE BÜYÜME YÜZDE 5'İN ÜZERİNE YÖNELİR'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yaptığı açıklamada, "Büyüme, yılın ilk yarısında büyük ölçüde iç piyasadaki tüketim kanalından desteklendi" dedi.

"İhracat küresel gelişmelerden dolayı, 2015 yılı başından itibaren büyümeye pozitif katkı sunamadı" diyen bakan, "Ancak önümüzdeki dönemde, ihracatın büyümeye katkı vermeye başlaması ile Türkiye’nin olması gereken yüzde 5’lerin üzerinde büyüme seviyesine doğru yöneleceğini söyleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

Zeybekci ayrıca, "Piyasaların, küresel gelişmelerin etkisinde kalarak biraz daha kötümser şekilde resme baktığını düşünüyorum" dedi.

EN BÜYÜK KATKI İÇ TÜKETİMDEN

Bugün açıklanan verilere göre, çeyreklik bazda artış yüzde 1,3 olurken, ilk 6 aylık büyüme yüzde 3,1 olarak gerçekleşti. Böylece son beş yılın en kötü ilk altı ayı kaydedilmiş oldu.

PhilipCapital Araştırma Direktörü Özlem Bayraktar Gökşen, “İyi bir rakam geleceğini sanayi üretimi ve kredi rakamlarından görüyorduk. Bu biraz fırtına öncesi bizi mutlu eden bir rakam gibi gözüküyor. Son çeyrekte çok zayıf bir yerde olacağımızı düşünüyoruz. 2016'ya başlarken de aynı yerde olacağımızı düşünüyoruz. Ama hanehalkı tüketimi ve kamunun payının aynı hızda devam ettiğini görüyoruz. Eminim yatırımlar tarafında oldukça zayıf bir yerde olacağız” dedi.

Piri Reis ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise, “Bir miktar beklentilerin üzerinde, ancak kamunun harcamalarının arttığını ve seçimin etkisini görüyoruz” diye konuştu.

Tüketim tarafında özellikle otomotivde kur ve faiz artışı beklentisiyle öne alınan talebin tüketici güvenindeki zayıf seyre rağmen yukarıya işaret ettiğini söylen Arlanoğlu, “İç taleple bir büyüme karşımızda” dedi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise, "Büyüme trendinin gücüne ilişkin gösterge pozitif bölgede kalırken, önceki çeyreğe göre hafif yavaşlamaya işaret ettiğini" belirtti.

"Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH verileri, lokomotif sektörler olarak tarım ve sanayiyi öne çıkarmakta" diyen Bürümcekçi, "Harcamalar yöntemiyle hesaplanan GSYH verileri ise, yurtiçi tüketimin toparlanmaya devam ettiğini yansıttı. Harcama grupları arasından büyümeye en yüksek katkının yurtiçi tüketim ve özel yatırımlardan geldiği izleniyor. Bu gelişmelerle birlikte, %2,9 düzeyinde olan 2015 yılı tahminim için riskler sınırlı da olsa aşağı yönde" değerlendirmesini yaptı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, hanehalkı tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarken, devletin tüketim harcamalarındaki artış yüzde 7,2 oldu.

Aynı dönemde sanayi sektörü yüzde 4,1; tarım sektörü yüzde 6,7, hizmet sektörü yüzde 4,1 büyüdü.

İnşaat sektörü ise yüzde 2 büyümeyle iki çeyreğin ardından tekrar büyümeye geçti.

Yukarı

Business HT×