BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4800 % -0,18
EUR/TRY 34,7892 % -0,53
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4800
% -0,18
34,7892
% -0,53
1,0704
% -0,24
44,70
-0,19
2.340,98
% 0,37
89,35
% 0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dikkatler AMB toplantısında

AMB’nin bugün yapacağı toplantıda Çin kaynaklı panik, Fed’in faiz artışına yönelik beklentiler ve emtia fiyatlarındaki düşüş ile ilgili yaklaşımı yakından takip edilecek

Bugünkü AMB toplantısı öncesi bilmeniz gereken 5 şey
MARKETWATCH 03 09 2015, 06:01

Çin’in küresel piyasalarda yol açtığı panik, Fed’in faiz artırımına gideceği yönündeki beklentiler, emtia fiyatlarındaki düşüş gibi Avrupa ekonomisinin görünümü gölgeleyen olaylarla dolu yazın ardından dikkatler Avrupa Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği toplantıda olacak.

Bankanın 16 Temmuz’daki toplantısından bu yana Avrupa borsalarında sert satışlar yaşanırken, bazı veriler bölgenin ekonomik toparlanmasındaki zayıflığa işaret etti. Bunların başında enflasyon beklentilerinin bozulması ve euronun güçlenmesi geliyor. Bu durum Merkez Bankası’nın 2015’te daha çok genişlemeye gidebileceğine ilişkin beklentileri destekliyor.

Tüm bunlar yaşanırken AMB Başkanı Mario Draghi’nin bu karmaşayı nasıl tarif edeceği merak konusu. Acaba daha fazla genişleme mi yaşanacak, yoksa Draghi güvercin bir konuşma mı yapacak?

İşte tüm bunları anlamak için 5 kritik nokta:

1- Çin hakkındaki değerlendirmeler

Çin’in yavaşlaması ile ilgili endişeler Euro Bölgesi’nindeki büyümenin de zarar göreceği korkularını tetikledi. Bu konunun toplantının soru cevap kısmında çok ilgi çekeceği bekleniyor. Draghi büyük olasılıkla dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki zayıflıktaki bulaşıcılıktan bahsedecek.

Bununla birlikte Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny zaten Çin’deki yavaşlamanın tüm dünya ekonomisi için risk oluşturduğunu ama Euro Bölgesi’nde bu etkinin sınırlı olabileceğini söyledi. Bu durum Almanya’daki olumlu iş güveni ve PMI verileriyle de kanıtlanmış oldu.

2- Personelin öngörüleri

Para politikası kararının yanında basın toplantısında büyüme ve enflasyon ile ilgili yeni personel öngörüleri de yayınlanıyor. Düşen emtia fiyatları nedeniyle özellikle 6 yılın dibini gören petrol fiyatları dolayısıyla bankanın enflasyon tahminini aşağıya çekmesi kaçınılmaz görünüyor. RBC Capital Markets AMB’nin Haziran’daki yüzde 1,5’lik beklentisini yüzde 1,2’ye indireceğini tahmin ediyor.

3- Güçlü euro

Çin ve gelişen piyasalarda yaşanan son karmaşa para birimlerine darbe vururken, euro kazanan para birimlerinden biri olarak öne çıktı. Japon yeni dışarıda tutulduğunda euronun Ağustos ayında en iyi performans gösteren para birimi olması, Euro Bölgesi’nin ihracatı üzerindeki baskıları artırdı. Draghi kurlarla ilgili değerlendirme yapmaktan kaçınsa da euronun değerlenmesi toplantının soru cevap kısmının önemli gündem maddelerinden biri olacak. Bank of America’ya göre kısa vadede euronun güçlenmesinin önüne geçilmesi temel öncelik olacak.

4- Parasal genişlemeye ilişkin ipuçları

Daha zayıf enflasyon görünümü ve güçlü euro, AMB’nin Euro Bölgesi ekonomisine yönelik bir şekilde daha fazla teşvik sağlayacağına yönelik beklentileri artırdı. Başkan Yardımcısı Vitor Constancio ve AMB Baş Ekonomisti Peter Praet’ten gelen son yorumlar AMB’nin gerekli olduğunda daha fazla genişlemeyi düşünmeye eğilimi olduğunu gösterdi.

5- Faiz kararı

Bu toplantının bir faiz toplantısı olmasına rağmen, faiz kararı öğleden sonra yapılacak açıklamadan ve soru cevap kısmından daha az önemli görülüyor. AMB’nin politika faizi olan temel refinansman faizini yüzde 0,05’te, mevduat faizini de eksi yüzde 0,20’de tutması bekleniyor.

  

Yukarı

Business HT×