BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5602 % 0,02
EUR/TRY 34,8586 % -0,01
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5632
% 0,03
34,8696
% 0,02
1,0698
% -0,03
45,35
0,00
2.318,54
% -0,15
88,15
% -0,31
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcı karamsarlaşıyor

Siyasi risk ve küresel faktörlerle reel faiz ve enflasyon riskinin artması yatırımcıların Türkiye için ne kadar karamsar olduklarını gösteriyor

Türkiye'de reel faizler Rusya'nın üzerinde
CONSTANTINE COURCOULAS - BLOOMBERG NEWS 02 09 2015, 07:15

Türkiye'de reel faizler Rusya'dan yüksek olmasına rağmen tahvil sahipleri tarafından hala yeterince yüksek görülmemesi, yatırımcıların ülke hakkında kötümser olduklarının en önemli işaretlerinden biri.

Türk hükümet tahvillerindeki ani düşüş, iki yıllık tahvillerin yaklaşık 3 baz puan artışına neden oldu. Enflasyon üzerindeki ekstra faiz bu sene yüzde 4 artışla 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. 

Aynı kredi kredi notuna sahip olan Güney Afrika ve Rusya'nın benzer tahvillerinde ise reel faizler en az 190 baz puan aşağıda.

Türkiye'deki güvenlik riski ve başarısızlıkla sonuçlanan koalisyon görüşmelerinin ardından erken seçime gidilmesiyle oluşan belirsiz siyasi hava, tahvil sahiplerinin tedirginliğini artırıyor. Yatırımcılar ise enflasyonun düşük seviyelerde kalmasına ikna olmuş durumda. Büyük para birimleri arasındanen  çok değer kaybeden üçüncü para birimi olan lira ithal ürünlerin fiyatını artırırken, Fed'in faiz artımı beklentisi liranın değer kaybını daha da tetikliyor.

Societe Generale EM stratejisti Phoenix Kalen, "Türk tahvillerinde reel faizin mevcut yüksek seyrinin çekiciliği; artan politik risk primi, yurt içinde enflasyonal verilerin kurdan dolayı artma olasılığı, ve tahvil ve döviz piyasalarındaki yüksek volatiliteyle beraber azalıyor" dedi.

Türk Lirası Salı günü düşüşünü genişleterek bu sene yüzde 20' değer kaybetti. Bloomberg anketine göre, tüketici fiyatları Ağustos ayından ilk kez yüzde 6,9 seviyesine yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ise enflasyonu yüzde 9,5 seviyelerden geriletti. 

BGC Partners banka analisti Çağdaş Doğan, "Enflasyon kesinlikle bir belirsizlik taşıyor. Liranın değer kaybından sonra, ithal ürünlerde fiyat artışı daha görmedik. Politik belirsizlikleri düşündüğümüzde, reel faiz oranlarının nereye gideceği belirsiz" dedi.

Ancak yine de reel faizlerdeki artış bazı yatırımcıları cezbediyor.

Union Investment Privatfonds GmbH fon yöneticisi Dmitri Barinov, faizler "Çok iyi görünüyor. Çok fazla risk fiyatlaması yapılıyor ve burda ilgi çekici" dedi.

HSBC Asset Management stratejisti İbrahim Aksoy ise, Fed'in faiz artımına cevap olarak Türkiye Merkez Bankası'nın potansiyel faiz artımına gitmesinin de riskler arasında olduğunu söylüyor. Liranın değer kaybetmesine rağmen Merkez Bankası faizleri son toplantısında da sabit tutmuştu.

Aksoy, "Tahvil piyasasında en gerçek risk, politik belirsizlikler üzerine liradaki değer kaybıyla sert faiz artımı ihtimali, Fed ve küresel yavaşlama gibi global faktörler. Tahvil faizlerinde uzun süreli düşüş beklemek zor" dedi.

Yukarı

Business HT×