BIST 100 9.676,25 % 0,32
USD/TRY 32,4916 % -0,19
EUR/TRY 34,7708 % -0,27
Piyasalar
9.674,40
% 0,30
32,4916
% -0,19
34,7708
% -0,27
1,0691
% -0,10
45,38
0,03
2.321,64
% -0,02
88,20
% -0,25
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TCMB'nin son hamlesi

Merkez Bankası'nın hafta sonu aldığı zorunlu karşılık önlemlerinin, döviz kurlarını etkilemesi beklenmiyor

Merkez'in haftasonu adımlarının döviz kurunu etkilemesi beklenmiyor
ENES TUNAGÜR 30 08 2015, 17:28

Merkez Bankası'nın hafta sonu açıkladığı zorunlu karşılık hamlelerinin döviz kurlarındaki yükselişi durdurmaktan ziyade bankaları rahatlamaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 18 Ağustos'ta açıkladığı normalleşme süreci çerçevesindeki son adımlarını Cumartesi sabahı duyurdu. TCMB, Türk Lirası zorunlu karşılık faiz oranlarını ve 3 yıla kadar vadeli döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını artırdı.

Analistler bu adımların döviz kurlarındaki artışı önlemeyeceğini, yalnızca kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlayan bankaları rahatlatma adına etkili olacağını ifade ediyorlar.

''Bankalar için olumlu, büyük resmi değiştirmez''

FinansInvest Başekonomisti Burak Kanlı, Merkez'in bu önlemlerini bankaların kredi vermesini kolaylaştırması açısından ''tatlandırıcı'' olarak değerlendirdi. Kanlı'ya göre son yıllarda TCMB'nin sıkı duruşu nedeniyle zorlanan bankalar bu gidişatın sürmesi halinde kredi veremez hale gelecek.

Zorunlu karşılık önlemlerinin bankacılık sistemi için temel bir değişikliğe neden olmayacağını savunan Kanlı ''Bu hamleler oyun değiştirici olmayacak. Sadece kötü gidişatı yavaşlatacak'' diye konuştu.

Piyasa beklentilerini karşılaması güç

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu önlemlerin döviz kuru hareketliliğine yönelik olduğunu belirtse de, piyasa beklentilerini karşılamasının güç olacağını söyledi. Saltoğlu bu hamleyi Fed'in faiz artışı sonrası için bankalara bir yardım mesajı niteliğinde olduğunu kaydetti.

ABD ekonomisinin toparlanmasıyla gelen dolar rallisi ve içeride tansiyonun artması sonucu Türk Lirası bu yıl yüzde 20'nin üstünde değer kaybetti. Dolar/TL iki hafta önce 3 seviyesini tarihte ilk kez aşarken, Cuma günü 2,9237 seviyesinden kapandı.

Ortodoks politikaya dönüş

TCMB de ABD ekonomisindeki toparlanmanın hız kazanmasıyla Fed'in bu yıl gerçekleştirmesi beklenen faiz artışı öncesi, 2008 krizi sonrası uygulamaya başladığı 'deneysel' para politikası sürecine son vererek, ortodoks politikalara döneceğini açıklamıştı. 

18 Ağustos'taki Para Politikası Kurulu sonrası açıklanan normalleşme ve sadeleşme adımları faiz koridoru uygulamasının sonlanacağı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak bu yol haritası piyasaların faiz artışı beklentisine cevap vermemiş ve yeterli bulunmamıştı. Merkez Fed'i bekleyerek faiz artışına gidebileceği mesajını verse de, analistler bu yaklaşımı fazlasıyla iyimser olarak değerlendiriyor.

FinansInvest'ten Kanlı, cari açık sorunun yaşandığı ve risk priminin 280'leri aştığı bir ülkede Fed'in faiz artışı sonrası iyimser bir tablo oluşacağı beklentisine göre oyun planı hazırlamanın fazla iyimser olduğunu ifade etti. 

Küresel piyasalarda geçtiğimiz Pazartesi yaşanan satış dalgası sonrası Fed'in Eylül'de harekete geçeceğine yönelik beklentiler azalsa da, hafta sonuna enflasyon başta olmak üzere iyi gelen verilerin doların değer kazanmasını getirebileceği ifade ediliyor. TCMB'nin de faiz artışı dışındaki enstrümanlarla sıkılaşma çabaları sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Saltoğlu bu çabalar için ''Piyasa beklentilerini tam olarak karşılayacak hamleler olarak bakmamak lazım'' ifadelerini kullandı. 

Yukarı

Business HT×