BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,6014 % 0,25
EUR/TRY 34,7982 % 0,45
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,6013
% 0,25
34,7945
% 0,44
1,0660
% 0,06
45,35
-0,09
2.299,61
% -1,19
87,04
% 0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fitch'ten seçim uyarısı

Fitch de Türkiye'ye erken seçim ve siyasi belirsizlik uyarısında bulundu

Fitch'den de Türkiye'ye erken seçim ve siyasi belirsizlik uyarısı geldi
BUSINESSHT 28 08 2015, 15:36

Moody's'den sonra 1 Kasım'da yeniden yapılacak seçimlerin Türkiye'nin kredi görünümü risklerini artırdığına yönelik bir uyarı da Fitch'ten geldi.

Bugün yayınladığı raporda, Fitch de ülkede seçimlerin tekrar edilmesinin siyasi belirsizliğin devam etmesine yol açabileceğini söyledi. Ayrıca artan şiddet ve para politikası sıkıntılarının da riskleri arttırdığına dikkat çekildi.

Ayrıca BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Fitch Direktörü Paul Gamble, siyasi ve jeopolitik belirsizlikle 2015 büyüme beklentisini yüzde 2,5'e indirebileceklerini söyledi.

İşte Fitch raporunda Türkiye ekonomisine yönelik yapılan 3 temel uyarı:

1) ERKEN SEÇİM

Fitch'in raporunda en çok öne çıkan nokta "yeni seçimlerin ülkenin yurtiçi ve yurtdışı sıkıntılarını artıran siyasi belirsizliğin devam etmesine yol açtığına" dair yaptığı uyarı oldu.

Raporda, son iki yılın yoğun seçim takvimi, ve Gezi olayları ve yolsuzluk soruşturmaları gibi çeşitli siyasi şokların ardından 7 Haziran'dan sonra da hükümetin kurulamamasının ekonomik performansı olumsuz etkilediği belirtildi.

Fitch, "Keyfi politika uygulamaları, hükümetin etkinliği ve politikaların öngörülebilirliğine ilişkin endişeler sebebiyle Türkiye'nin siyasi riskleri uzun bir süredir ülkenin kredi notunda aşağı yönlü baskı yaratıyor" dedi.

Anketlerin yeni yapılacak seçimlerde de benzer bir tablo çıkacağına işaret ettiği belirtilen raporda, bu durumun "ekonomik büyümeyi yeniden canlandıracak, cari açığı azaltacak ve açığın finansmanının kalitesini artıracak dengeleme reformlarının gerçekleştirilmesine yardımcı olmayacabileceği" vurgulandı.

Gamble da siyasi gelişmelerin not kriterlerinde önemli olduğunu söyledi.

2) GÜVENLİK RİSKLERİ

Fitch ayrıca; ortaya çıkan siyasi belirsizliğin, PKK ile yürütülen çözüm sürecinin sona ermesi ve Suriye'de askeri operasyonların başlamasıyla aynı döneme denk gelmesinin riskleri artırdığını söyledi.

Raporda, "Bu durum, ülke içinde şiddetin artmasına sebep olduğu veya ülkeyi uzun süreli bölgesel bir çatışmanın içine çektiği takdirde, ortada vadede risk profili için olumsuz olabilir" denildi.

3) PARA POLİTİKASI 

Raporda merkez bankası politikalarının da Türk lirasındaki düşüş durdurmakta başarısız olduğuna dikkat çekildi.

Para politikası çerçevesinde yetersizlikler bulunduğunu söyleyen Fitch, bu yetersizliğin "Türkiye'nin görece zayıf ekonomi politikası tutarlılığı ve kredibilitesinin bir göstergesi" olduğunu belirtti.

Kuruluş, merkez bankasının faiz koridorunu kaldırarak para politikasında sadeleşmek için açıkladığı yol haritasının da detaylardan yoksun olduğunu ve lirayı destekleme konusunda başarısız olduğunu söyledi. 

Yukarı

Business HT×