BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4907 % -0,24
EUR/TRY 34,9284 % 0,22
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4907
% -0,24
34,9284
% 0,22
1,0729
% 0,28
44,89
-0,46
2.332,67
% 0,71
89,21
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'in endişeleri

Fed'in faiz artırımı kararında küresel piyasalardaki dalgalanmadan çok ABD ekonomisindeki veriler endişe yaratıyor

Fed'in endişeleri
MARK GİLBERT- BLOOMBERG VIEW 26 08 2015, 09:16

Atlanta Merkez Bankası Başkanı Dennis Lockhart Pazartesi günü, Çin hisselerindeki çöküşün, emtia fiyatlarındaki düşüşün ve şiddetlenen kur savaşlarının merkez bankasının faiz artırımına gitme kararını karmaşıklaştırdığını onayladı. Fed'in sıkılaşma politikasına direnç göstermesi gerektiğinin daha temel nedenleri var.

Finansal piyasalarda, ABD tahvil piyasası başabaş noktasına ya da euro cinsinden enflasyon swaplarına bakıldığında, negatif oranlar görülüyor. Bu da, tüketici fiyatlarının tırmanmak yerine düşeceğinin gösteriyor.

Ayrıca, tüm toplanan kanıtlar gösteriyor ki dünyanın en büyük ekonomiside parasal sıkılaşmaya çoktan gidilmiş. Northern Trust eski baş ekonomisti Paul Kasriel'in  "The Econtrarian" adlı bloğunda bahsettiği üzere, gösterge faiz oranı yüzde 0,25'de kalsa bile "son aylarda Fed'in para politikası tamamıyle kısıtlayıcı." 

Fed'in üçüncü parasal genişemesiyle, Kasriel, tahvil alım-satımlarının merkez bankasını finansal sisteme tedarik ettiği "hafif kredilere" zarar vereceğini düşünüyor. Grafik, ABD bankalarının bilanço tablolarındaki daralmayı gösteriyor.

Goldman Sachs da parasal sıkılaşmanın olduğu kanıtlar üzerine duruyor. Goldman hazırladığı finansal durum endeksinde piyasa oranlarını, birbirleri arasındaki fiyat farklılıklarını, varlıklar ve para piyasasındaki son durumu birbirine katarak bir parasal zemin hazırlıyor. Bu endeks, durumun hızlıca sıkılaştığını gösteriyor:

Bu ABD ekonomisi için iyi bir haber değil. Goldman ekonomisti Sven Jari Stehn Salı günü yayınlanan raporda, şu anki piyasa koşullarının ABD büyümesinde yüzde 0,5 düşüşe neden olabileceği gibi yıl sonuna doğru 80 baz puan yükselişin de olabileceğini söyledi. Eğer piyasalarda çalkantı devam ederse, bu yavaşlama artabilir. 

Bloomberg, ABD piyasasındaki var olan stresi takip ederek daha farklı finansal durum endeksi hazırladı. Negatif değer finansal koşulların sıkılaştığını gösteriyor. Grafik, son günlerde endeksin durumunu gösteriyor.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, "Risk dengesi, daha fazla finansal istikrarsızlığa, yavaşlayan büyümeye, deflasyon ve dezenflasyona doğru. Faiz artırımının zamanı değil." Ben de katılıyorum -- ve bunun Çin borsalarında ne olduğuyla hiçbir alakası yok.

Yukarı

Business HT×