BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Jackson Hole gündemi

Tüm dünyadan merkez bankası yetkilileri Jackson Hole, ABD'de bir araya gelirken Çin etkisiyle sarsılan piyasalar, toplantının gündemini oluşturucak

Jackson Hole gündemi
BLOOMBERG NEWS 26 08 2015, 07:16

Jackson Hole, Wyoming'de haftasonu biraraya gelecek olan merkez bankası yöneticileri toplantısına "Kara Pazartesi" damgasını vuracak. 

Toplantının ana teması ise enflasyon ve para politikaları. Düşen emtia fiyatlarıyla artan küresel deflasyon korkusu ve faiz artırımı için gözlenen istihdam, ücretler gibi ABD ekonomisi verileri de toplantının gündeminde yer alıyor.

FED Başkan yardımcılığına da Stanley Fisher'ın faiz artırımının zamanına da ışık tutacağı üzerine beklentiler yüksek. FED Başkanı Jannet Yellen ise bu yılki konferansa katılmayacağını belirtti.

JP Morgan baş ekonomisti Michael Feroli, "Enflasyon merkezde olacak. Bu sadece burdaki merkez bankası için değil aynı zamanda euro bölgesi ve Asya ülkeleri içinde endişe teşkil ediyor" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi de toplantıya katılmayacak ama AMB ve diğer ülkelerin merkez bankaları toplantıda temsil edilecek. Türkiye, Malta, İsveç, Güney Kore ve daha birçok merkez bankası yetkilisi katılacak.

Çin'deki yavaşlamayla küresel piyasalardaki dalgalanma ve akabininde düşen emtia fiyatlarının korku oluşturmasıyla toplantının zamanlaması manidar. Bundan önce Lehman Brothers'ın 2008 yılında küresel borsalar için yıkıcı iflası, 2010'da küresel deflasyon endişeleri ve Yunanistan krizi tartışılırken, bu sefer, dünyanın iki en büyük ekonomisi Çin ve ABD arasındaki dengesizlik konu edilecek.

ABD'nin son finansal krizden yeterince iyileşmesiyle Fed yetkilileri faiz artırımına hazırlanırken, Çin ekonomik ivmesini kaybetmiş gibi gözüküyor. Çin Merkez Bankası büyümeyi artırmak için faiz indirimine gidiyor. Piyasalar ise artan belirsizlikle farklı yöne giden bu iki ekonomik güce dalgalı cevap veriyor.

TAM İSTİHDAM

ABD işsizlik oranı beklentilere yakın olarak yüzde 5,3 düşüş kaydetmesi, Fed'în 2008'den bu yana sıfıra yakın seyreden göstergeyi aynı seviyede tutmasını zorlaştırıyor. Enflasyon verileri, Nisan 2012'den bu yana yüzde 2 hedefinin altında kaldı.

Ücretlerde de bir kımıldama olmadı. Ortalama saatlik kazançlar bir önceki seneyle aynı olarak yüzde 2,1 yükseldi.

FED TOPLANTISI

Fed yetkilileri tekrar görüşmek üzere 16-17 Eylül'de toplanacak. Yatırımcılar 18 Ağustos'ta yüzde 48 olan Eylül ayı faiz artırımını yüzde 28'e düşürdü. 

Yatırımcılara göre, Yellen'in faiz artırımında ertelemeye gitmesinin nedeni Çin'deki gerilemeyle kürel piyasalarda dalgalanma. 

AZALAN BEKLENTİLER

Yellen ve Draghi'nin toplantıya katılmaması önemli anonsların yapılmayacağının da göstergesi.

Moody’s Analytics Inc. analisti Mark Zandi, "[Fischer]'ın hangi konuyu önemsediğiyle alakalı. Eğer petrol ve doların seyrinin geçici olduğunu ve iş gücü piyasasına odaklanılması gerektiğini söylerse, bu faiz artırımı konusunda rahat olduklarının işareti" dedi.

Fischer, 10 Ağustos'taki röportajında fiyatların yukarı yönlü olacağını beklediğini fakat enflasyonu kontrol altına alan verilerle yüzde 2 hedefinden uzaklaşılmasının Fed için bir endişe olduğunu belirtmişti.

Yukarı

Business HT×