BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'de hesaplar karıştı

Fed, küresel piyasalarda yaşanan sarsıntının ardından sıkılaşma kararını yeniden düşünebilir

Fed faiz artırım kararını gözden geçilebilir
WSJ 25 08 2015, 11:03

Amerikan ekonomisi son dönemde gösterdiği yavaş ancak istikrarlı genişlemesiyle, küresel ekonomiler arasındaki büyüme yarışında arkalarda kalmıştı. Öte yandan Çin ekonomisi alarm verirken, dünyanın geri kalanı da ciddi risklerle karşı karşıya. Son günlerde piyasalarda yaşanan sarsıntı ve Çin'in sebep olduğu endişeler, hali hazırda çok parlak olmayan ABD görünümünü tehdit ediyor.

ABD ekonomisinin resesyona gireceğini düşünen ekonomistlerin sayısı fazla değil. Düşük petrol fiyatları gibi bir takım gelişmeler ise Amerikalı tüketiciler ve iş dünyasına destek olacak.

Ancak küresel büyüme görünümünün zayıf olması doların değerini artırarak, Amerikan ürünlerinin ihracatını güçleştiriyor. Bu da ekonomiyi gelecek aylarda olumsuz etkileyebilir. Borsalarda yaşanan sert satışlar da Amerikalı tüketicinin güvenini zedeleyerek, harcamaları kısıtlayabilir. 

ABD Merkez Bankası Fed'in yetkilileri ise faiz artışı için planladıkları yol haritasını değiştirip değiştirmeyeceklerine karar vermek zorundalar. Yetkililer son aylarda kısa vadede bir faiz artışının gerçekleşeceğini belirtiyorlardı. Sıkılaşmanın Eylül'de gelebileceği de ifade ediliyordu. 

Fed, büyüme ve enflasyon görünümündeki belirsizlikler gibi gelişmelerin ışığında faiz artışının zamanlaması ve hızını yeniden gözden geçirmek durumunda kalabilir.  Chicago Ticaret Borsası'nın verilerine göre vadeli piyasasında yatırımcılar Eylül'de faiz artırım ihtimalini yüzde 24 olarak görüyor.

Fed'in vereceği kararın önemi artıyor. Düşük faizlerin desteği olmadan varlık fiyatları düşebilir. Yatırımcıları endişelendiren bir başka nokta da Fed'in ekonominin yeniden sarsılması durumunda müdahale edebilecek gerekli araçlara sahip olmadığı yönündeki tartışmaydı. 

Daha önce Eylül'de faiz artışı beklentisini ifade eden Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart dün yaptığı konuşmada bu yıl sıkılaşmaya gidileceğini sinyalini verdi.

Harvard Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü ve Başkan Obama'nın eski danışmanı Lawrence Summers, Fed'in faiz artırmaması gerektiğini söyledi. Summers ''Finans piyasalarındaki çalkantının ciddi hale gelmesi halinde yapılacakların düşünülmesi gerekiyor.  Enflasyonun yüzde 2'ye yaklaştığına dair net bir kanıt veya finans piyasalarında ciddi alım görmeden faiz artışı yapılmayacağını göstermeleri gerekiyor'' diye konuştu.

Yukarı

Business HT×