BIST 100 9.679,80 % -1,37
USD/TRY 32,4290 % 0,00
EUR/TRY 34,4468 % -0,06
Piyasalar
9.679,80
% -1,37
32,4297
% 0,00
34,4463
% -0,06
1,0611
% -0,13
44,62
0,00
2.385,30
% 0,08
90,65
% 0,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yıldızlar dolara takıldı

Organizasyon şirketleri doların yükselişi karşısında dünya yıldızlarını Türkiye getirmekte zorlanıyor

Rihanna TL'deki değer kaybına takıldı
MELTEM ERSOY- GAZETE HABERTÜRK 20 08 2015, 10:39

Kur ve terör, ekonomiye olduğu kadar sosyal hayat ve etkinliklere de darbe vurdu. Bu yaz için planlanan konser ve etkinlikler ya iptal edildi ya da düşük profilli gerçekleştirilme kararı alındı. Önceki yıllarda Madonna, Rihanna, Shakira, Beyonce, Lady Gaga gibi dünya starlarını ağırlayan İstanbul için bu yıl bu çapta büyük bir prodüksiyon en azından şu an için hayata geçmeyecek gibi duruyor.

KUR ARTIŞI %35

Bunun ilk nedeni kurdaki rekor artış. 2-3 milyon dolarlık prodüksiyonlar kapsamına giren bu tür büyük prodüksiyonlarda imzaların atıldığı sonbaharda dolar kuru 2.20 TL seviyesindeyken şu an 3 TL’yi zorluyor. Bir başka deyişle bu dönemde dolardaki artış yüzde 35’e yaklaştı. Yani bir yıldız için ödenecek miktar imza atıldığında 4.4 milyon TL’lik maliyet anlamına gelirken, konser vakti geldiğinde bu tutar 6 milyon TL’ye yaklaşmış oluyor. Bu da prodüksiyonun 1.5 milyon TL’ye yakın kur zararı yazması anlamına geliyor. Buna ek olarak, artan terör olayları nedeniyle konserin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de soru işareti yaratabiliyor. Son dönemde, hem sanatçılar, hem sponsor şirketler, hem de prodüksiyon şirketleri güvenlik gerekçesiyle sorun yaşayıp yaşamayacağını iki kere düşünür hale gelmiş durumda.

Life Group Entertainment Yönetim Kurulu Başkanı Erdem İpekçi, bu durumu “Hem kur riskini üstleniyorsunuz, hem de belki de o tarih geldiğinde bir olay nedeniyle yapamayacağınız, tepki çekeceğiniz bir organizasyona girişiyorsunuz. O tarihte politik denklem ne olacak, bilmiyorsunuz. Bu gibi yıllarda hiç işe girmeyin daha iyi” diye anlatıyor.

GELİRLER AYNI KALDI

İpekçi, artan maliyet ve riske rağmen bilet fiyatlarının ve sponsorluk gelirlerinin de aynı kaldığına, bu nedenle sadece müzik organizasyonu yapan şirketlerin zor durumda kalabildiğine işaret ediyor. İpekçi, “Ne bilete bu oranda zam yapabiliyoruz, ne de sponsor şirketler bütçelerini artırıyor. Çare başka iş alanlarıyla telafi alanı yaratmak” diyor.

EĞLENCEYE ARA VERİLDİ

İpekçi, “Önceki gün bir holding, bin kişilik personel eğlencesini ‘Bu ortamda eğlence olmaz’ diye iptal etti” diyor.

"ŞİRKETLER PİKNİK İPTAL EDİYOR, TEK İPTAL OLMAYAN DÜĞÜNLER"

Terör sadece konserleri değil, şirket etkinliklerini de etkiliyor. İpekçi, Life Group olarak konserlerin askıya alınmasını şirket etkinliği ve düğünler gibi diğer faaliyetlere ağırlık vererek telafi ettiklerini belirtirken, şunları dile getiriyor: “Kapalı devre etkinliklerde de iptaller olabiliyor. Eskiden büyük şirketler, holdingler bin kişilik personel yemeklerini, şirket pikniklerini 5-6 ay öncesinden rezerve ederlerdi. Şimdi ise 15 gün öncesinden ancak rezervasyon yapıyorlar. Çünkü o tarih geldiğinde ne olacağını onlar da tahmin edemiyor. Bu süreçte durmayan tek şey düğünler. Düğünler 1 sene önce rezerve edildiği ve ertelenemeyeceği için devam ediyor.”

RİHANNA KURA TAKILDI

Ünlü şarkıcı Rihanna’nın 2015 yazında İstanbul’da konser vereceği Ağustos 2014’te basına yansımıştı. Ancak, plan gerçekleşmedi. Bunda, Ağustos 2014’te 2.10 TL olan dolar kurunun o tarihten itibaren düzenli olarak yükselmesi etkili oldu. Eğer Rihanna ile sözleşme imzalanmış olsaydı, organizatör firma 2 milyon TL’ye yakın kur zararıyla baş başa kalacaktı.

Etkinlik firmaları son birkaç yıldır yaz sezonunu sıkıntılı geçiriyor. 2013’te 31 Mayıs’ta başlayan ve yaz boyu süren Gezi Parkı protestoları yaz etkinliklerini neredeyse sıfıra indirirken, 2014’e de Soma’da 13 Mayıs’ta gerçekleşen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciası damga vurdu. Soma faciasını takiben Türkiye’nin girdiği seçim ortamı da yazı etkisi altına aldı. Bu sene de terör olayları ve erken seçim tartışmaları etkinliklere darbe vurmuş durumda.

TURKCELL’İN GENÇLİK FESTİVALİ DE BEKLEMEDE

Bu sene şirketlerin sponsor olduğu büyük müzik etkinlikleri için de durum farklı değil. Rock’n Coke nisan ayında kur ve belirsizlik nedeniyle iptal edilirken, Turkcell de gençlik festivalini yapıp yapmayacağına karar verme aşamasında. Gelen bilgilere göre, erken seçimin takvimi festivalin akıbetini belirleyecek. Öte yandan, Vodafone Gençlik Festivali ve Pozitif’in etkinliklerinde ise henüz iptal yok. Ancak genel anlamda bu yazın etkinlikleri düşük profilli.

Yukarı

Business HT×