BIST 100 10.045,74 % -0,37
USD/TRY 32,4877 % 0,20
EUR/TRY 34,8280 % 0,04
Piyasalar
10.045,74
% -0,37
32,4877
% 0,20
34,8361
% 0,06
1,0721
% 0,08
44,49
0,15
2.319,56
% 1,46
83,63
% -3,13
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'de enflasyon endişesi

ABD Merkez Bankası'nın 28-29 Temmuz tarihlerinde yapılan iki günlük toplantısının tutanakları açıklandı

Fed'in Temmuz tutanakları açıklandı
BLOOMBERG NEWS 19 08 2015, 20:22

ABD Merkez Bankası Fed, 28-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen toplantının tutanaklarını açıklandı. Bloomberg terminalinden planlanandan erken açıklanan tutanaklarda artırım şartlarının yaklaştığı belirtildi.

Artırım konusunda karışık mesajlar içeren tutanaklarda, "Pek çok üye, politika sıkılaşması için uygun şartların oluştuğu konusunda emin olmasa da, şartların o noktaya yaklaştığını belirtti" denildi.

Tutanaklardan çıkan mesaj, Eylül'de artırım ihtimalinin hala masada olduğu, ancak adım atılması konusunda üyeler arasında farklı fikirler olduğu yönünde algılandı.

BusinessHT'ye konuşan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, tutanakların Eylül ya da Aralık'ta artırım beklentisini teyit ettiğini, ancak odağın istihdamdan enflasyona kaydığına işaret ettiğini söyledi.

Manukyan, tutanakların ardından dolar/TL kurundaki yükselişin "köpüğünün bir miktar sönebileceğini" ancak bunun psikolojik olacağını ve çok büyük bir etkisi olmasının beklenmeyeceğini belirtti.

ENFLASYON ENDİŞELERİ

Açıklamada, üyelerin özellikle enflasyon konusunda çekincelerinin devam ettiği görüldü.

Tutanaklarda, "Bazı katılımcılar gelen verilerin enflasyonun orta vadede yüzde 2 seviyesine ulaşacağı konusunda güven duymak için yeterli sebep sağlamadığına, ve enflasyon görünümünün Fed'in politika sıkılaşması için belirttiği koşullardan birinin yakın zamanda karşılanamayabileceğine dair görüş bildirdi" denildi.

"Neredeyse tüm üyeler," enflasyonun orta vadede Komite'nin hedeflerine yaklaşacağına güvenmesi için "ekonomik büyümenin yeterince güçlü olduğu ve istihdam koşullarının yeterince sıkılaştığı konusunda daha fazla kanıt görmesi gerektiğini" söyledi.

İstihdam konusunda ise belirtilen temel endişe ücret artışları konusunda oldu. Metinde, artan işgücü talebinin "hala geniş tabanlı maaş artışını sağladığının gözlemlenmediği" belirtildi. 

Tutanaklarda, "Ücretlerin ne zaman hızlanmaya başlayacağı ve bu gelişmenin enflasyon artışına neden olup olmayacağına dair belirsizliğin devam ettiği belirtildi" ifadelerine yer verildi.

ÇİN ETKİSİ

Ayrıca, bazı üyelerin "erken" adım atma ve ekonomiyi olumusuz etkileyebilecek şoklara müdahale etmek için yeterli araçlara sahip olup olunmadığı konusunda endişeli olduğu vurgulandı. Bu noktada yurtdışı riskler, özellikle Çin kaynaklı sorunlar vurgulandı.

Temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) enflasyonun istenilen düzeyde olmadığı ancak işgücü piyasasının iyileşmenin olumlu olduğu belirtilmişti. 

Haziran 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırmaya hazırlanan Fed'in Eylül'de adım atma olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 77'si Fed'in sıkılaşmaya Eylül'de başlanacağı tahmininde bulundu.

Amerikan ekonomisinin son bir yıllık süreçte her ay ortalama 200 bin istihdam yaratması ve büyümenin istenilen düzeye gelmesi, faiz artışı beklentilerini artırdı. Ancak tüketici fiyatlarında arzu edilen artışın sağlanamaması, Fed yetkilileri beklemeye itti. Bugün açıklanan ABD Temmuz ayı TÜFE verisi, aylık bazda yüzde 0.1 artışa işaret etti. ABD'de tüketici fiyatları Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin oldukça altında seyrediyor. Fed'in dikkate aldığı enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim giderleri verisi (PCE) Haziran'da yüzde 1,28 seviyesindeydi. PCE Aralık ayından bu yana aynı seviyelerde durağan bir seyir izliyor.

Yukarı

Business HT×