BIST 100 8.876,22 % -0,98
USD/TRY 34,2826 % 0,27
EUR/TRY 37,4858 % 0,01
Piyasalar
8.876,22
% -0,98
34,2826
% 0,27
37,4858
% 0,01
1,0937
% 0,03
43,92
0,06
2.656,59
% 1,02
79,04
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Piyasacılara kitap önerileri

Şant Manukyan'dan piyasa profesyonellerinin okuması gereken kitaplar listesinin ikinci kısmı

Piyasalarla ilgilenenlerin mutlaka okuması gereken kitaplar (2)
ŞANT MANUKYAN* 17 08 2015, 09:48

Her piyasa profesyonelinin okuması gereken kitaplardan oluşan listemizin ikinci kısmı:

1) The Panic of 1907 (1907 Paniği) - Robert Brune & Jean D. Carr 

Bugünü anlamak için okumanız gereken bir kitap dersem abartmış mı olurum? ABD’de "Ruhumuz Tanrı'ya, geri kalan her şey J.P. Morgan'a aittir" denilen günler. J.P. banka CEO'larını odasına çağırır ve "Bu fon oluşturulmadan kimse eve gitmeyecek, Wall Street'e haber yollayın şu andan itibaren açığa satan akşam bana hesap verecek" der. Fon toplanır, satış kesilir... 1913 yılında her defasında bir J.P. bulunamaz ve Fed'i kuralım denir. 2008 krizi de 1907'ye benzer, önceki haftalarda PBOC borsa çöküşünü durdurmak için aynı yollara baş vurdu vs vs...

2) Capitalism, Socialism, and Democracy (Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi) - Joseph Schumpeter

Das Kapital'i okumak uzun geliyor ama bir yandan da alemlerde "Kapitalizm çökecektir mirim" tezini savunmak mı istiyorsunuz? Üniversite öğrencileri ile konuşurken "Bakın arkadaşlar yaratıcı yıkım diye bir kavram var!" dedikten sonra bacak bacak üstüne atıp koltuğa mı yaslanacaksınız? İşte okumanız gereken kitap. Sanmayın ki Schumpeter bir bölümde yaratıcı yıkımdan bahsedip diğerlerinde yatmıştır. Her yönü ile kapsamlı bir analiz ve net bir görüşle de konuyu bağlar.

3) When Genius Failed: Rise and Fall of LTCM (Deha Başarısız Olduğunda: LCTM'nin Yükselişi ve Düşüşü)- Roger Lowenstein

İki Nobel ödülü ve bir efsane bono traderı bir araya gelince ne olur? Wall Street kurumlarının kurtarılma alışkanlığının başladığı olaylardan bir tanesidir LTCM. Haklı bile olsanız pozisyon büyüklüğünü ayarlayamadığınızda başınıza ne geleceğini gösterir. "Neden ders vereceğine borsada kendin oynamıyorsun?" sorusunun cevabını da içerir: Çünkü borsada batmak da vardır...

4) Black Swan (Siyah Kuğu) - Nassim Taleb

Sadece giriş kısmını yazarsam konuyu anlayabilirsiniz. Hindi gün boyunca bahçede dolaşmakta, güneşlenmekte, çocuklarla oynamakta ve hiç bir çaba harcamadan iyi kalpli sahipleri tarafından beslenmektedir. Günler günleri haftalar haftaları kovalar. Hayatın ne kadar güzel olduğunu düşünmektedir ki Şükran Günü gelip çatar. Artık masanın üstünde içi pilav etrafı portakal dolu, kızarmış bir hindidir. Büyük krizler sandığınız kadar nadir değildir...

5) Way of Turtle (Kamplumbağanın Yolu)- Curtis Faith

Trade etmek bir yetenek midir yoksa öğrenilebilir mi? Neden insanlar teknik analizi kendilerine saklamıyor da size öğretmek istiyor? Neden "newsletterlar" sizinle bilgi paylaşıyor? Yazar Faith bir future traderıdır ve anlattıkları tamamen doğrudur. Okursanız siz de bir kaç gün uygulamayı deneyeceksiniz ve fakat sonra kuralları esnetmeye başlayacaksınız. Sonra da "Bu sistem çalışmıyor X'in önerilerine abone olalım" diyeceksiniz. Demeyin!!

6) Options Volatility & Pricing (Opsiyon Volatilitesi ve Fiyalama)- Sheldon Natenberg

Bir yıl sonra günü gününe tüm varlıkların fiyatını bilebilirsiniz. Ama oraya hangi yoldan gidileceğini bilmiyorsanız kaldıraç kullanırken muhtemelen silinirsiniz.  Henüz Türk yatırımcısına uzak bir konu olsa da bu kitap opsiyonlar ve volatiliteyi en iyi anlatan başucu kitabıdır. Opsiyon piyasası sonsuz stratejilerin kapısıdır; volatilite ise anahtarı.

7) Candlestick Charting Explained (Mum Grafiklerinin Açıklaması) - Gregory Morris

Yazılı veya sözel olarak anlatmak istemediğiniz bir konuyu, en kolay şekillerle anlatırsınız. Mum grafikleri yüz yıllardır var olan ve size bir şeyler "anlatan" tablolardır. Akan bir çeşmeden ne kadar su alabileceğiniz ise sizin kabınızın büyüklüğüne bağlıdır. Çok başarılı kullanan yabancı traderlarla tanıştım. Nedense ülkemizde çok popüler değildir, ancak bence üzerinde çalışmaya değer.

7) Elliott Wave Principle (Elliott Wave Prensibi) - Prechter & Frost

Felsefe taşını, yani metalleri altına çeviren efsanevi taşı bilirsiniz. Nice simyacı hayatını başarısız bir şekilde bu amaç uğruna harcamıştır. Ama kimyanın gelişimine büyük katkısı olmuştur. Üstelik Felsefe taşı gerçekten vardır, sadece farklı bir şekilde çalışır. Benim için E-Wave de benzer bir konudur. Borsa'da kâr edeceğiniz kadar düzenli çalışmaz (bakınız Prechter'in tahminlerine), ama hayatın akışına dair önemli tespitler içerir. Keşke Prechter "socionomics" konusuna yüklense de borsa tahmini yapmaktan vazgeçse.

8) The Global Minotaur (Küresel Minotauros) - Yanis Varoufakis

Adam karizmatik, absürt gömlekler üzerinde iyi duruyor, motor kullanıyor, kafası da çalışıyor. Peki global sistem hakkında ne düşünüyor? Bazı noktalarda katılmasam bile sermaye hareketlerinin nasıl çalıştığına dair önemli tespitleri var. Sermaye hareketleri... Çok basit ama bir o kadar da yanlış anlaşılan ve anlatılan bir konu.

9) The Forgotten Man (Unutulan Adam) - Amity Shlaes

1929 krizini, aktörlerini, borsa hareketlerini, Fed'i vs hepiniz bilirsiniz. Peki sıradan insanlar? 1930?31?32? ABD bu krizden nasıl çıktı? İnsanların başına neler geldi? New Deal neydi nasıl çalıştı, başarılı oldu mu? Sadece krizi değil sonrasını da bilmek gerekiyor. Malum siyah bir kuğu sizi sokağın başında bekliyor olabilir.

10) Ivan İlyiç'in Ölümü - Lev Tolstoy

Evet bir finans kitabı değil ama zaten çok fazla finans konuştuğumuz için ekledim... John Pierpont Morgan son anlarını yaşarken en başarılı tradelerini mi düşünmüştür acaba? Veya John D. Rockefeller o sırada yaşamı boyunca oluşan petrol fiyatlarının seyrini mi gözlerinin önünden geçirdi? Aman ha keyifsiz bir anda okumayın. Ama üzerinde çok düşüneceğiniz garanti.

Şayet editörümüz Kerim Karakaya izin verirse daha ağır finans/ekonomi kitapları ile devam edebiliriz.

---

*İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü

 

Yukarı

Business HT×