BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5628 % 0,03
EUR/TRY 34,8776 % 0,04
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5609
% 0,02
34,8751
% 0,03
1,0702
% 0,01
45,35
0,00
2.322,08
% 0,00
88,06
% -0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ertem'den yeni kur yorumları

Cumhurbaşkanı Baş Ekonomi Danışmanı Ertem kur yorumlarına devam ediyor

Ertem: Döviz kuru meselesi politik bir meseledir
16 08 2015, 11:32

Cuma günü Twitter'dan paylaştığı kur değerlendirmeleriyle dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem bugün Akşam gazetesindeki köşesinde merkez bankası politikaları ve kur seviyelerine dair detaylı yorumlarda bulundu.

Ertem Cuma günkü mesajında, Türk lirasının dolar karşısında 2,8 seviyesinin altında "değerli", 2,8 seviyesini aşmasının "normal," 3 seviyesinin ise "rekabetçi" olduğunu kaydetmişti. Bugün de merkez bankasının "enflasyon hedeflemesi yaparken aslında kuru da hedeflediğini" söyleyen Ertem, bunun aslında bir tuzak olduğunu belirtti.

Ertem'in yazısında öne çıkan bazı çarpıcı kısımlar şöyle:

*TCMB, enflasyon hedeflemesi yaparken aslında kur’u da hedefliyor ve yüksek faiz- değerli TL, düşük enflasyon, dolayısıyla finansal istikrar, için temel şart oluyordu. Bütün bu süreçte TCMB, enflasyon hedefini üç yıl tutturabildi ama bu yıllarda TL’nin aşırı değerli olduğunu ve buna bağlı olarak borç-ithalat ekonomisinin yukarı çıktığını da gözlemledik.

*Aslında bu bir tuzaktı, Türkiye’yi daha fazla borçlanan ve ithal eden, siyaseti de, dışarıya icazetli hale getiren bir tuzaktı bu. Dolayısıyla, TCMB, faiz aracı ile örtük bir kur hedeflemesi de yapmamalıdır. Yani kuru piyasa bir yere getirdiğinde “birileri” bunu kriz (!) sayıp TCMB faiz baskısı yapmamalı ya da TCMB kuru düzeltmek (!) için faiz silahına başvurmamalıdır. 

*Bugün dolar şu olursa kriz olur demek yanlış bir ezberdir. Dolar ne olursa olsun Türkiye’de kriz olmaz. İddia ediyorum, doların 3 lira olması ile örneğin 2, hatta Çin devalüasyonundan sonra 2,5 lira olması arasında Türkiye’ye vereceği zarar açısından bir fark yoktur. 

*Bu “düşük” ve “yüksek” seviyeleri örneğin güçlü, istikrarlı ve rekabetçi diye de niteleyebiliriz. Ama olması gereken seviyeler değildir. Peki burada “olması gereken” seviyeyi nasıl anlıyoruz? Bunu TCMB Reel Efektif Döviz Kuru (REK) ile tarif ediyor.

*Şimdi dolar yükseldi kriz çıktı(!) cephesi dolar çıkarsa milli gelir (dolar bazında) düşer, dolar bazında borçluluk artar, üretim maliyetleri çıkar, enflasyon olur tabloları yayınlıyor, peki euro/dolar paritesinin 1’gitttiği süreçte ihracat kaybını, Asya (başta Çin) devalüasyonlarından sonra, Türkiye’nin gereksiz değerli TL'si ve yüksek faizle devam etmesi halinde nasıl bir krizle yüz yüze geleceğini de yazıyorlar mı, yazamazlar çünkü Türkiye’nin cari açığını oluşturan, borç ve ithalat ekonomisini üretime tercih eden tekellerin yayını olarak yola devam ediyorlar.   
*Şimdi siyasette kaos olsun diye çalışan basın, “dolar aldı başını gitti” söylemiyle kriz çığırtkanlığı yapıyor. Hayır, dolar alıp başını gitmiyor, piyasa doğrultusunda hareket ediyor, bu da olması gereken bir durum. 

Yukarı

Business HT×