BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5623 % 0,13
EUR/TRY 34,8950 % 0,73
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5617
% 0,13
34,8804
% 0,69
1,0702
% 0,45
45,35
-0,09
2.324,45
% -0,12
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'nın motorları çalıştı!

Avrupa Merkez Bankası'nın Cuma günü yayınlanacak raporu öncesi euro bölgesindeki dört büyük ekonominin eş zamanlı büyüme kaydettiği görülüyor

Avrupa'da büyüme
BLOOMBERG 10 08 2015, 15:15

Avrupa Merkez Bankası'nın Cuma günü açıklayacağı Euro bölgesi üretim raporu öncesi veriler, bölgenin dört büyük ekonomisinde eş zamanlı büyüme kaydedildiğine işaret ediyor. 

Euro'nun dolar karşısında zayıflaması, petrol fiyatındaki düşüşle artan tüketici harcamaları Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da ekonomik büyümeyi gösteriyor. Aynı zamanda deflasyon ile ilgili korkular hafifledi ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) uyguladığı canlandırma programının etkisi sürecek gibi duruyor. 

Société General ekonomisti Anatoli Annenkov, "Bu iyileşme resmine de uyuyor. AMB için bu tamamen aktif şekilde dahil olmadığı ilk yazlardan biri" dedi. 

Bloomberg anketine göre, Euro bölgesi GSYH geçen çeyrekten Haziran ayına kadar üç ay içinde yüzde 0,4 artış kaydetti. Bu ilk çeyrekteki gidişata da uyuyor.

İspanyol patlaması

2012'de banka sektörü için yardım arayan İspanya, şimdi euro bölgesi ekonomisinin ön sıralarında yer alıyor. İkini çeyrekte sekiz yıllık büyümesini kaydetti ve bu sene euro bölgesinden iki kat fazla genişleyeceği tahmin ediliyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da, 1989'dan bu yana, düşük işsizlik oranıyla artan tüketici harcaması görülüyor. Alman Merkez Bankası Bundesbank, bu sene sağlam büyüme kaydedileceğini ön görüyor. Ekonomistler ise ikinci çeyrekte 0,5 büyüme tahmin ediyor.

Nord LB ekonomisti Jens Kramer, "Yunanistan'daki tüm sorunlara rağmen, tüm gelişmeler ikinci çeyrekte büyümeyi işaret ediyor. Geçmiş senelerle karşılaştırıldığında, ekonomiler arasında heterojenlik bir şekilde azaldı ama hala devam ediyor" dedi. 

İtalya'da bu dönem büyük ihtimalle yüzde 0,3 büyüme kaydedildi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi vergi kesintisi sözü verdi. 

Fransa'da ise 4. çeyrekte de büyüme kaydedileceği tahmin ediliyor.

Yunan ekonomisinde resesyon

Deutsche Bank ekonomisti Peter Sidorov, "Yunanistan ve Finlandiya dışında, euro bölgesinde artı yönlü büyüme kaydedileceğini tahmin ediyoruz" dedi. 

Yunanistan ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,5 küçüldüğü ve bunun ülke ekonomisini resesyona sürüklediği üzerine düşünülüyor.

Grexit engellenişi

Geçen ay, Euro bölgesinde Yunanistan'ın olası ayrılışının diğer üye ülke ekonomilerine etkisini konuşuluyordu. Atina'daki krizin hafiflemesiyle beraber banka sektörü geçen hafta yüzde 60'a yakın değer kaybetti. 

Alman sanayi üretimi haziran ayında beklenmedik şekilde düşüş yaşadı. Fransa ve İtalya'da , Haziran ayı verileri düşüşte. 

Petrol fiyatlarında düşüşe bakılırsa, Haziran ayından itibaren yüzde 25'lik düşüş deflasyon endişeleri tekrar canlanabilir ve özellikle güney Avrupa'da işsizlik büyümeyi baskılıyor.

Çin'in etkisi

Natixis'de ekonomist Johannas Gareis, " Grexit senaryosu, euro bölgesi ekonomisine zarar verebilirdi. Diğer bir soru ise Çin. Almanya'nın ithalatı için risk oluşturuyor" dedi. 

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de ekonomik büyüme yavaşlıyor. IMF, 2015 yılı için büyüme tahminlerini küçülttü. Yine de, euro bölgesindeki iyileşme ile gelişmiş ekonomilerde büyüme de artış bekliyor.

Yukarı

Business HT×