BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz artışı mı geliyor?

Fed'in Eylül'de faiz olasılığı güçlenirken, Türkiye'de 2010'dan beri uygulanan Türk usulu para politikası faiz artışıyla sonuçlanabilir

'Türk usulu para politikası' faiz artışıyla mı kapanıyor?
SELÇUK OKTAY 06 08 2015, 10:51

Türkiye, 2010'dan bu yana uyguladığı geleneksel olmayan para politikalarından vazgeçmeye hazırlanırken ekonomistler bunun faiz artışı getireceğini düşünüyor.

Fed'in bu yıl faiz artışı yapacağına yönelik beklentiler güçlenirken, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın geçen ay mesajını verdiği yeni para politikası dönemi faiz artışıyla başlayabilir. Başçı, 30 Temmuz'da yaptığı açıklamada para politikasında sadeleşmeye hazır olduklarını ve Ağustos'ta bunun detaylarını duyuracaklarını açıklamıştı. Ekonomistlere göre bu hamle Başçı'nın iddiasının aksine faiz artışı anlamına gelecek. 

"Merkez Bankası Fed'in faiz artışından önce bir adım atabilir, Fed faiz artırdıktan sonra bir daha faiz artışı yapabilir" diyen Yapı Kredi Başekonomisti Cevdet Akçay, "Merkez Bankası halihazırda yüzde 8,60 ile fonlama yapıyor. Bu oran yüzde 9,25 seviyelerine yükseltilebilir" değerlendirmesini yaptı.  

TEB Başekonomisti Selim Çakır da aynı fikirde.  Çakır, Fed'in faiz artışı olasılığının güçlenmesi ve siyasi belirsizlik dolayısıyla Merkez Bankası'nın Ağustos ayında faizleri 100 baz puan artıracağını öngörüyor. Çakır'a göre banka halihazırda yüzde 7,5 olan politika faizini muhtemelen Ağustos'ta, faiz tavanını yüzde 10,75'te sabit tutarken, 100 baz puan artıracak. Çakır, "Banka yıl sonuna kadar, tüm faiz oranlarını, şimdi yüzde 10,75'te bulunan koridorun üst faizinde ya da buna yakın seviyede tekleştirmek durumunda kalacak" dedi.

Başçı 30 Temmuz'da yaptığı konuşmada, para politikasındaki değişimin sıkılaştırıcı ya da gevşemeci olmayacağını "nötr" bir politika olacağını söylemişti. #pagebreak#

Faiz artışı konusunda net bir mesaj vermese de Erdem Başçı Fed'in faiz artışı ile mücadele için kullanılacak araçların gözden geçirilebileceğini, geniş faiz politikasına gerek duyulmayabileceğini söylemiş ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirme üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. 

Eczacıbaşı Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faizleri artırabileceğini fakat Ağustos'un erken olacağını söyledi. Kargın, "Merkez Bankası'ndan bu dönemde bir faiz artışı beklenebilir. Fakat bunu siyasi belirsizliğin sürdüğü dönemde uygulaması pek mümkün görünmüyor. Bununla birlikte bu kararı maliyetler arttığı için vermek durumunda kalacaktır. Koşullar bizi kademeli olarak yüzde 10'luk bir faiz götürüyor" dedi. 

 

Burgan Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi ise Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalar dışında çok fazla bilgi olmadığını, dolayısıyla faizleri artırılabileceğine ilişkin değerlendirme yapmanın doğru olmadığını söyledi. Bürümcekçi, "Merkez Bankası'nın alacağı karar Fed'e bağlıymış gibi görülmedi. Merkez Bankası Türk Lirası'nın durumuna göre karar verecektir. Öyle şartlar olur ki planlama da değişebilir" ifadelerini kullandı. 

Merkez Başkanı Erdem Başçı, 2010 yılından beri uygulanan para politikası için 'Türk usulu' para politikası tanımını yapmıştı. Piyasalardaki belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle para politikasının daha esnek olması gerektiğini düşünen Merkez Bankası, yaklaşık 4 yıldır tek bir politika faizi yerine faiz koridorunu aktif olarak kullanıyordu.

Yukarı

Business HT×