BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kanada seçimleri

Ekim ayında seçimlere gitmeye hazırlanan Kanada’da düşen petrol fiyatları ile Kanada doları’nın güç kaybetmesi resesyonun en büyük işaretçileri... Bu tablonun sürpriz kazananı ise ülkenin sosyal demokrat partisi Yeni Demokrasi olabilir

Kanada’da resesyon ile solun ayak sesleri
ÖZGE ÖZDEMİR 05 08 2015, 06:01

10 yıldır iktidarda olan Kanada Başbakanı Stephen Harper, 19 Ekim’de düzenlenecek federal seçimlere hazırlık için şimdiden düğmeye bastı.

Genel Vali David Johnston, Harper’ın seçim kampanyasını başlatmak için yaptığı öneriye uyarak parlamentoyu feshetti. Böylelikle ülke tarihinin en uzun süreli 11 haftalık seçim kampanyası resmen başladı.

Harper’ın seçim kampanyasının başlangıç gongunu bu kadar erken çalmak istemesinin nedeni ise elinde kalan son ekonomi kozunu oynamak.

2006’dan beri ülkeyi yöneten Harper, G7 ülkeleri arasında en uzun süredir iktidarda olan ikinci lider. Harper'ın başında olduğu Muhafazakar Parti bu seçimde de zafer kazanırsa Kanada’da 4 kez üst üste seçim kazanan ilk parti olacak.

ALAMETİFARİKASI EKONOMİK BAŞARI

Muhafazakar Parti ile yeni bir seçim zaferi arasında duran en büyük engel ise Harper’ın alametifarikası ekonomik başarısının tersine dönüyor olması...

Kanada’nın 2008’de başlayan küresel ekonomik krizden hiçbir yara almadan sıyrılmasıyla seçmenler Harper’ı 2011 yılında mutlak çoğunlukla ödüllendirmişti.

Ancak son göstergeler bu durumun değiştiğine işaret ediyor.

KANADA DOLARI DEĞER KAYBETTİ

Kanada ekonomisi, son aylarda petrol fiyatlarının düşüşünden olumsuz bir şekilde etkilendi. Kanada doları 2 yılda yüzde 20 değer kaybederek 2007’den bu yana en zayıf seviyesine geriledi.

Gayrisafi yurtiçi hasılada üst üste 5 ay düşüş görülmesi ve erken seçim kararı alınması ile Kanada doları’nın kırılgan görüntüsünü sürdümesi bekleniyor. 

Birkaç gün önce Kanada ile 11 Pasifik ülkesi arasında imzalanması beklenen Pasifik ticaret anlaşmasının gerçekleştirilememesi, ekonominin geleceğini iyice sıkıntıya soktu.

Bazı analistler Kanada ekonomisinin resesyona girmek üzere olduğunu belirtiyor. Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz ise ülke ekonomisinin durgunluğa girdiğini söyledi bile…

Bu yüzden Harper, rakipleri ile aradaki farkı kapatmadan olumlu bir bilanço ile seçimlere gitmek arzusunda...

ANKETLERDE SOL PARTİ ÖNDE

Son seçim anketleri ise Harper’ın işinin zora girdiğini gösteriyor. Bu hafta başında yayınlanan son anket sonuçlarında sosyal demokrat Yeni Demokrasi Partisi’nin yüzde 39, Muhafazakar Parti’nin yüzde 28 ve Liberal Parti’nin yüzde 25 oy alacağını gösteriyor. 

Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri Thomas Mulcair, Harper hükümetinin Kanada tarihindeki en başarısız ekonomi programını yürüttüğünü söyleyerek kampanyasının rengini ortaya koydu.

"Tüm Kanadalılar, işe dönmeye hazır olun" diyen Mulcair, kampanyasının sloganını “Değişim için Hazırlanın” olarak belirledi.  Orta sınıf aileler, yerliler ve göçmenlere seslenen Mulcair, işsizliğe karşı savaşacağını açıkladı.

"KONUT BALONU BORÇLU KESİMİN GÖSTERGESİ"

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, Kanada ekonomisini zora sokacak iki önemli etmenin olduğunu ortaya koyuyor: “Bu seçim kampanyası ülke tarihinde düzenlenen en uzun süreli kampanya olacağı için bir belirsizlik ortamı yaratacak. Aynı zamanda gelecek hükümetin nasıl bir politika izleyeceğini bilmediğimiz için de bir belirsizlik söz konusu.

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve son imalat PMI verisinin 50 civarında gelmesi ekonominin daralmaya başladığını gösteriyor. Aynı zamanda bir konut balonunun olması borçlu bir kesimin varlığına işaret ediyor. Bu yüzden ekonominin sarsıldığı bir döneme giriyoruz.”

"AVRUPA'DAKİ SOL KADAR RADİKAL DEĞİL"

Manukyan’a göre Kanada’da balonun patlaması, küresel ekonomiye büyük bir zarar vermez; ancak ihracat açısından son zamanlarda yüzü gülmeyen ABD için olumsuz bir etki yaratabilir. Manukyan, Pasifik ticaret anlaşmasının henüz gerçekleşmemiş olmasının Kanada ekonomisine şimdilik bir zararı olmadığını aktarıyor.

Manukyan, Yeni Demokrasi Partisi’nin ise Avrupa’daki muadilleri kadar radikal olmadığı görüşünde... Yunanistan, İspanya ve İtalya’daki sol partilerin sistemi kökten değiştirmek istediğini vurgulayan Manukyan, Yeni Demokrasi’nin ideolojik olarak aynı çizgide olmasına rağmen sert çıkışlar yapmayacağını vurguluyor.

Yukarı

Business HT×