BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9918 % -0,07
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9918
% -0,07
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Erdoğan izin vermiyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyon kurulmasına izin vermediğini söyledi

Kılıçdaroğlu: Davutoğlu koalisyon, Erdoğan erken seçim istiyor
HABERTÜRK 03 08 2015, 06:16

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın sonuncusu yapılacak olan 'istikşafi' görüşmerin öncesinde,  Habertürk TV'de Yavuz Semerci'nin sorularını yanıtladı. 

Kılıçdaroğlu, Yavuz Semerci'nin gündemdeki terör operasyonlarını ve şehitleri hatırlatarak "Bu tablo nasıl oluştu" sorusuna karşılık "13 yıldır iktidardasınız iktidar olduğunuz gün terör yoktu, Abdullah Öcalan tutukluydu. İçimiz kan ağlıyor, çocuklarımız şehit olarak geldiğinde bunun acısını hiç kimse sırtında taşıyamaz. Yola 'analar ağlamasın diye başladık' geldiğimiz noktada analar ağlıyor. Bu konuyu bütün vatandaşlarımın oturup düşünmesi gerekiyor. 13 yılda ne oldu da analar ağlıyor? 2 ton patlayıcıyla saldırıya gidiliyor. Bu ülkenin istihbaratı nerede. " dedi.  

SORUNUN ÇÖZÜMÜ

5 Ocak 2013'te Kürt sorunun çözülmesi için 4 temel koşula uyulması gerektiğini söyledim. Birincisi samimi ve dürüst olacaksınız. İkincisi gizli kişisel bir ajandanız olmayacak. Üç: millete izah edemeyeceğiniz angajmanlara girmeyeceksiniz. Dört: muhalefete bilgi vereceksiniz. Bunları yapıyorsanız 'size kredi verdik buyrun sorunu çözün' dedik.  Bunların hiçbirisinde uyum olmadı. Samimi ve dürüst bir politika uygulanmadı. 

Sürecin bozulmasındaki en önemli aktör sayın Erdoğan'dır. Çözüm sürecine açıkça karşı çıktı.  Hangi gerekçeyle karşı çıktığını topluma açık bir şekilde anlatmalı. Her bir şehidin hesabını vermesi lazım. Bunun bedeli çok ağır olur.

Kimin evladını feda ediyorsunuz? Kendi evlatlarını mı feda ediyorlar? Asarız-keseriz diyen bütün siyasetçilerin çocuklarına bakın. Hangisi evladını askere gönderiyor. Ankara'daki bütün şehit cenazelerine katılıyorum. Şehit cenazeleri geçerken arkadından anne-baba ve akrabalar da gidiyor. Orada annelerin feryadını dinliyoruz. Bütün devlet protokolü dinliyor. O annelerin o kişilerin tamamı yoksul halk çocukları. Hiç birisinin geliri çok iyi değil. Bu ülkeyi sevdiği için askere gidiyor. Niye biz onu ateşe atıyoruz. 

"PKK NE OLDU DA ATEŞKESİ BİTİRDİ?"

Bu sorunun cevabını verebilecek şu anda iktidarda olanlardır. Biz de merak ediyoruz zaten. Düne kadar sorun yoktu. Birilerinin bu soruya açık ve net yanıt vermesi gerekiyor. Eğer 'ben tek başıma iktidar olamadım. Ülkede kaos çıktı. Şimdi bana tekrar oy verin. Tek başıma iktidar olayım. Bu sorunu çözeyim' diye yola çıkacaksanız... Yani şehit kanı üzerinden iktidar olma yolu arayacaksanız bu doğru değildir. Vatandaşın çocuğu üzerinden siyaset yapılmaz. 


"MHP HAYAL KIRIKLIĞI OLUŞTURDU MU?" 

Evet. Hem teröre karşı en sert demeçleri vereceksiniz. Hem de TBMM'de, 32 yurttaşımızın hayatını kaybetmesi dolayısıyla araştırmaya gerek yoktur diyeceksiniz. Ben bunu anlayamıyorum. Bunun adı siyaset olamaz.  

Kendi ikbalimizi mi savunacağız? Gencecik çocuklar hayatını kaybediyor. Biz koltuk derdinde mi olacağız? Bunu kabul etmek mümkün değil.  

HDP'NİN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRILARI

Demokrasiyi savunuyorsak, insan haklarını savunuyorsak, parlementer düzeni savunuyorsak, halkın iradesine saygı duyacaksak ve anayasal sınırlar içerisinde siyaset yapacaksak bütün siyasetçilerin ve bütün partilerin, teröre karşı açık-net tavır takınması lazım. HDP'nin de MHP'nin de AKP'nin de CHP'nin de teröre karşı ortak bir tavır takınması lazım. Terörü lanetlemesi ve bir insanlık suçu olduğunu söylemesi lazım. 

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Türkiye'nin bu kadar sorunları varken bir seçim yaptık. Milli iradeye hepimiz saygılıyız. 'Biz saygılı değiliz' diyen hiç bir parti yok. Ama bunu söylemek ayrı, yapmak ayrı. Biz sorumlu bir parti olarak parti meclisinde 14 maddelik bir 'koalisyon ilkeleri'ni açıkladık. Bunlar evrensel ilkeler.

Türkiye'nin önünde 5 temel sorun var: Birincisi dış politika.. Yeni bir dış politikaya ihtiyacımız var. İkinci sorun alanımız ekonomi. Güven veren bir ekonomi politikasına ihtiyacımız var. Üçüncü sorun alanı da eğitim. Hangi veli çocuğunun eğitimden memnun? Türkiye'nin 'bilgi toplumu'nun yakalamaya ihtiyacı var. Türkiye bu treni kaçıramaz. Dördüncü alan: Türkiye bir darbe hukukuyla yönetiliyor. Anayasanın değişmesi lazım. Darbe hukukunun arındırılması lazım. Beşinci temel alanımız da Kürt sorunu. Kürt sorununu çözmek için güçlü, yüksek profilli bir hükümete ihtiyacımız var. 

Koalisyonu oluşturacak partilerin birbirilerine güvenmeleri lazım ve samimi olmaları lazım. 

Belli başı sorularımızı aktarıyoruz. Kürt sorunu, dış politika, eğitim, ekonomi sosyal politikalar... Neden bu kadar uzun olduğu bizim elimizde değil. Sayın Davutoğlu2na görev verilmiş, böyle bir süreç izliyor. MHP'yle de görüşüldü. Biz MHP'yle görüşülmesini de isteriz. Diğer partilerle de görüşülsün, bizim açımızdan bir sorun yok. 

"CUMHURBAŞKANI İZİN VERMİYOR"

Sağlıklı işleyen demokrasilerde cumhurbaşkanının görevleri vardır. Seçim olmuştur; doğal olarak en çok oy almış partinin liderine hükümeti kurma görevini vermiştir. Ondan sonra karışmaz. Siz görev veriyorsunuz, sonra başlıyorsunuz 'koalisyon olmaz, hemen seçime gitmemiz lazım' diye konuşmaya. Arkadaş sen başbakan mısın cumhurbaşkanı mısın? Başbakan'ın görev alanına niye müdahale ediyorsun? Sayın Davutoğlu bir koalisyon kurmak ve ülkeyi sorunlardan arındırmak istiyor. Samimi olarak ben bunu hissediyorum ve inanıyorum. Fakat cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişi, izin vermiyor.  Ortalığı karıştırıyor. Çin'e gidiyor Türkiye'nin iç işleriyle ilgili konuşuyor; Endonezya'ya gidiyor Türkiye'nin iç işleriyle ilgili konuşuyor. Konuştuğu bütün alanlar başbakanın görev alanına giriyor. Ülkeyi yöneten başbakan, izin ver yönetsin. İzin ver o konuşsun. Kendi iktidarı için, kendi pozisyonu için ülkeyi ateşe atmak gibi birşey. Hiç düşünüyor mu acaba bu şehitler niye geliyor? 

Neden Başbakan'ın alanına müdahale ediyorsunuz? Hükümeti kurmakla görevli olan o, kurar veya kurmaz. 
Seçimi ilk telaffuz eden sayın Bahçeli'den sonra sayın Erdoğan. Buna bakarsanız sabah-akşam, iktidara gelinceye kadar hep seçim.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Erken seçime gidersek tablo çok fazla değişmeyecek. Bu maliyeti insanların sırtına vuramayız. Seçim maliyeti çıkacak ortaya. Kim ödeyecek bu maliyeti?  

Erken seçim Türkiye’nin sorunlarını çözeceğini bilsek, vallahi yarın erken seçim yapalım. Ülke seçime giderse azınlık hükümetiyle değil, bütün partilerden oluşturulan bir Bakanlar Kurulu ile seçime gidilmelidir.

Mevcut yönetim zaten azınlık hükümeti, şu anda kabinede bulunan isimlerin çoğu milletvekili bile değil fakat yasalara uygundur. Seçime gidilecekse Anayasa’nın 114. maddesine uyulmalıdır. Teamüllere uyulursa bana görev verilmesi lazım.

AKP ile koalisyonun bizim için ağır bir bedel olduğunu biliyoruz fakat ülkenin bulunduğu bu bataktan kurtarıcaksak bu sorumluluğu alacağız. Karşı taraf bize bir öneri getirmedi. Ortada bir müzakere alanı yok şu anda. Siyasette olumsuzluğa kapılmamak lazım. Umutsuzluluğa yer vermemek lazım.

Yukarı

Business HT×