BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5967 % 0,09
EUR/TRY 34,9993 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5967
% 0,09
34,9993
% 0,42
1,0706
% 0,06
45,35
0,00
2.320,38
% 0,18
87,97
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Lirada kırılganlık beklentisi

Yabancı analistler, devam eden siyasi belirsizliklerin ve güvenlik endişelerini etkisiyle liranın kırılgan seyrini korumasını bekliyor

Yabancı analistlerden karamsar TL öngörüleri
BUSINESSHT 29 07 2015, 10:46

Yabancı analistler, Türk lirasındaki artışların ancak kısa vadeli olabileceğini ve özellikle ülkede artan belirsizliklerin etkisiyle para biriminin görünümünün zayıf kalmaya devam edeceğini söylüyor.

Pazartesi günü 2,7768 seviyesine kadar çıkarak en düşük günlük kapanışını kaydeden dolar/TL, dün sınırlı bir toparlanma göstermişti. Bugün ise tekrar 2,77'nin üzerinde seyrediyor.

Aşağı yönlü faktörlerin devam etmesini bekleyen uzmanlara göre liranın cazibesini kazanması çok uzun vakit alabilir. 

UBS: "Zayıflık sürecek"

Liranın dünkü yükselişini "Fed toplantısı öncesi kısa vadeli kâr realizasyonu" olarak tanımlayan UBS, ABD'de faiz artırımı yaklaşırken para birimindeki zayıflığın devam etmesini beklediklerini söyledi.

UBS döviz stratejisti Manik Narain, "TL hızla zayıflarken, iç piyasada dolarizasyonun toparlandığına dair işaretler görüyoruz, ihracat büyümesi inanılmaz derecede zayıf ve Avrupa'daki rakiplerini gerisinde. Ayrıca Merkez Bankası'nın tepki politikalarında önemli bir değişiklik beklemiyoruz. Temel olarak, Fed sıkılaştırma döngüsüne yaklaşırken, TL zayıflığına maruz kalan pozisyonları koruyarak beklemeye değer" dedi. 

ABERDEEN: "Kalmaya değmez"

Aberdeen Investment Management'tan Viktor Szabo'ya göre kazanç ne olursa olsun Türkiye'de "kalmaya değmez."

Szabo, erken seçim ihtimalinin artması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milliyetçi kesime yönelik açıklamaları, ve geçici hükümetin hem Türkiye'den hem de iki farklı ülkede iki farklı terörist gruba yönelik operasyonlar yürütmesiyle ülkede yatırım yapmaya dair "çok falza belirsizlik" olduğunu vurguladı.

Fon yöneticisi, "İşler çok karmaşık hale gelebilir. Getiri ne olursa olsun kalmaya değmez. Faizler bile daha az cazip gözüküyor. Yakın zamanda döner miyiz emin değilim; ancak 1) siyaset çözülürse 2) faizler ve döviz çok daha cazip seviyelere gerilerse" dedi.

SOCIETE GENERALE: "Düşük performans beklentisi artıyor"

Societe Generale de son gelişmeler ışığında Türki lirasının daha da zayıflamasını bekleyenler arasında.

Societe Generale stratejisti Roxana Hulea, "[Güvenlik konusunda] Durumun kötüleşmesi tam da Türk siyasetçiler bir hükümet kurmak için zorlu görüşmeler yürütürken ve erken seçim ihtimali artıyor gözükürken geldi. Son olaylar para biriminin düşük performans göstermesi ve lira oranlarında zayıflık görülmesi ihtimallerinin arttığını gösteriyor" dedi. 

Yukarı

Business HT×