BIST 100 9.075,66 % 3,05
USD/TRY 32,3218 % 0,09
EUR/TRY 35,0884 % 0,05
Piyasalar
9.075,66
% 3,05
32,3218
% 0,09
35,0834
% 0,04
1,0796
% -0,30
47,65
-0,28
2.213,49
% 0,85
87,35
% 1,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Çin'e karşı Helal Gıda

Çin'e karşı dev ticaret açığı veren Türkiye'nin yardımına Helal Gıda koşabilir mi?

Türkler Çin Seddi'ni Helal Gıda ile aşabilir mi?
CANAN ÖZDAN 29 07 2015, 09:32

Çin’e karşı artan bir şekilde ticaret açığı veren Türkiye’nin imdadına “Helal Gıda” yetişebilir.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre iki ülke arasında 10 yıl önce 5 milyar dolar olan ticaret hacmi 2014 sonu itibariyle 28 milyar dolara dayandı.

Ancak artan bu hacim sürekli Türkiye'nin alayhine gelişti. 2014 sonu itibariyle Türkiye, Çin'e karşı 22 milyar dolar açık veriyor. Bu rakam 10 yıl önce 4 milyar dolardı.

Mermer, doğal taş, krom, bakır, kurşun, çinko cevherleri ve kimyasallar Türkiye’nin Çin’e temel ihraç ürünlerini oluşturuyor.

Türkiye ise Çin'den cep telefonu, tablet, bilgisayar, ses ve görüntü parçaları, elektronik oyuncak ithal ediyor. 

Dış ticarette bu yapı sürdükçe açığın artmaya devam edeceği öngörülüyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇİN’DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyareti bu bakımdan önemli.

Halen Türkiye’nin Çin’e ihraç ettiği tarım ve gıda maddelerinin birçoğunda ürün güvenliği ve gıda kontrolü prosedürleri nedeniyle sorunlar yaşıyor. 2013 yılında iki ülke arasında "Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı" imzalandı.  Bağlayıcılığı olmayan zaptın amacı iki ülke arasında ortak ilkeler çerçevesinde tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ortak bir denetim ve standart prosedürü geliştirmek.

Türk-Çin Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Egemen Seymen’e göre şayet iki ülke arasında bir tür gıda güvenliği anlaşması yoluyla Türk ihracatçılar için öngörülebilir prosedürleri hayata geçirilirse, Türkiye Çin’e daha fazla tarım ve gıda ürünü ihraç edebilecek.

Zira ülke işlenmiş et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yaş sebze meyve için büyük bir pazar imkânı sunuyor. Egemen Seymen’in verdiği bilgiye göre  Şili kirazının yarım kilosu ülkede 40 TL'ye satılıyor.

HELAL GIDA PAZARI

Resmi olmayan rakamlara göre ülkede 50 milyonun üzerinde Müslüman yaşıyor. Ülkede muazzam bir “helal gıda pazarı” da var. Helal et, helal süt, helal bal, hatta helal tuz ve helal maya, aranılan gıdalar arasında.

Egemen Seymen,  Müslüman olmayan nüfusun da, özellikle Çinlilerin de gıda güvenliği ve hijyen kriterleri bakımından “helal gıdaları” tercih ettiğini söylüyor.. Hatta helal restoranlar da Çinliler tarafından tercih ediliyormuş.. Dolayısıyla piyasa ölçeği sadece Müslümanlarla sınırlı değil. 

Seymen “Türkiye hâlihazırda Çin’e çikolata, zeytinyağı, incir, fındık ihraç ediyor. “Gıda güvenliği anlaşması” imzalanırsa bu ürünlere et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yaş sebze ve meyve satışı da eklenecek” diyor.

NÜFUS ARTTIKÇA İTHALAT DA ARTIYOR

Çin hızla büyüyen bir ülke. Nüfus arttıkça ve ülke zenginleştikçe insanlar ithal ürünlere daha fazla yöneliyor. Buna sanayi ve tekstil ürünlerinin yanı sıra gıda ve tarım ürünleri de dâhil. 

Çinlileri ithal ürünlere sevk eden olaylar da meydana gelebiliyor. TÜÇSİAD YKÜ Seymen, ilginç bir olay  anlatıyor ; geçen yıl yerli üretim süt tozundan dolayı Çinli çocukların zehirlenmesi nedeniyle süt tozu ithalatında ani bir patlama yaşandı. Hong Kong'dan fahiş fiyata süt tozu ithal edildi.  Almanya, Hollanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan süt tozu ithalatı nedeniyle bu ülkelerde süt tozu ve süt ürünleri fiyatları hızla yükseldi. Daha sonra yüksek fiyatla yapılan ithalata yasaklama getirildi.”

FİYATTA DEĞİL KALİTEDE REKABET

Evet, Çin büyük bir pazar ve dinamik Türk iş dünyası için büyük fırsatlar da sunuyor.

Egemen Seymen, “Hiçbir şeyi Çin’den daha ucuza üretemeyeceğimiz kesin. O halde yapmamız gereken şey kalite ve ürün çeşitliliğiyle fark yaratabilmek  “ diyor.

Ne diyelim iş adamlarının sesine kulak vermekte fayda var. 

Yukarı

Business HT×