BIST 100 9.460,04 % -0,68
USD/TRY 32,6008 % 0,22
EUR/TRY 34,8410 % 0,45
Piyasalar
9.465,38
% -0,62
32,6037
% 0,23
34,8451
% 0,46
1,0660
% 0,16
45,49
0,00
2.384,33
% 0,22
87,47
% 0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hala iyimser olanlara mektup

Marketwatch köşe yazarı Howard Gold altın hakkında hala iyimser olan yatırımcılara hitaben bir mektup kaleme almış

Marketwatch köşe yazarı Howard Gold da altın hakkında hala iyimser olan yatırımcılara hitaben bir mektup kaleme almış
MARKETWATCH 27 07 2015, 15:24

Altın fiyatlarındaki çöküş durudurulamaz bir şekilde devam ederken, bazı yatırımcılar ve analistler fiyatların düşeceğini kabullenip ona göre poziyon almanın dağa doğru olacağını ve altın fiyatları hakkında kısa vadede iyimser olmak için bir sebep olmadığını söylüyor.

Marketwatch köşe yazarı Howard Gold da altın hakkında hala iyimser olan yatırımcılara hitaben bir mektup kaleme almış. İşte o mektup:

“Yıllardır derin bir sevgi ve inançla altına tutunmanızı şaşkınlıkla izledim.

2011'de 1,900 doların üzerine çıkarak rekor kıran altında trend, o zamandan beri içinizi rahatlatmış olabilecek birkaç ralli dışında aşağı yönlüydü.

Ancak Pazartesi günü altının onsu 1,100 dolara kadar geriledi ve son beş yılın en düşük seviyesini gördü.

Bir hisse, piyasa, emtia ya da bir para birimi daha düşük seviyeler ile görece daha yüksek düşük seviyeler arasında seyretmeye başladığında buna ne diyoruz? Ayı piyasası.

Peki bu dört yıl boyunca arka arkaya olduğunda ne diyoruz? Seküler, ya da uzun vadeli ayı piyasası. Altının son seküler ayı piyasası 20 yıl sürmüştü.

Şu an altın yine seküler ayı piyasasına geçmiş durumda.

Tablolar ve para akımları tüm hikayeyi anlatıyor: Yatırımcılar SPDR Gold Trust'u batan gemiden kaçan fareler gibi terk ediyorlar. Fonun altın varlıkları 22 milyon onsa kadar düşerek 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Yine de sizin altına olan yoğun inancınız piyasayı dibe vurmaktan kurtarabilir ve bir önceki uzun süreli boğa piyasası öncesinde toparlanmasını sağlayabilir. Ancak bunların gerçekleşmesi için önce sizin pes etmeniz gerekiyor. 

2000'lerde Eski Fed Başkanı alan Greenspan'in gevşek para politikaları büyük bir kredi ve konut balonu yaratırken, Çin'in yükselişi tüm dünyada bir emtia patlaması yarattı. Devamında gelen çöküş ve finansal kriz, finans sistemlerini korumak isteyen hükümetlerin harcamalarını artırmasıyla borçların hızla yükselmesine sebep oldu.

Ekonomilerde toparlanmayı sağlamak isteyen küresel merkez bankaları ise kısa vadeli faizleri sıfıra yakın seviyelere indirdi ve iddialı tahvil alım programları başlattı.

Ancak merkez bankaları spekülatörlerin iddia ettiği gibi tüm bu borçlardan para kazanmak ve hiperenflasyona sebep olmak değil, deflasyon ve borç krizlerini önlemek istiyorlar.

İşte sizin gibi altın boğalarının yanıldığı nokta da bu.

Pek çoğunuzun düşünceleri piyasa ve ekonomide gerçekten olanlarla değil siyasi inançlarınızla şekilleniyor. 

Dolar güçlenmişken ve emtia ve gelişmekte olan ekonomilerde ayı piyasaları devam ederken, üstüne üstlük bir de ABD'de faizler artmak üzereyken altın sahibi olmanın ne anlamı var? Ancak inançlarınız pek çoğunuzun hisse piyasalarında görülen tarihin en büyük boğa piyasalarından birini gözden kaçırmanıza sebep oldu.

Altında düşüş sürerken analistlerden bazıları fiyatların artık teslim olup olmadığını sorguluyor. Ancak henüz değil. 1970'lerde görülen çöküşten sonra altın değerinin üçte ikisini kaybetmişti. Şu anda ise 2011'de görüdüğü zirveden bu yana sadece yüzde 40 düştü.

Ned Davis emtia stratejisti John LaForge, altının ayı piyasasının dibini görmesi için 660 dolara kadar düşmesi gerektiğini söylüyor. T.Rowe Price'tan Shawn Driscoll ise altının onsu 800 dolara kadar düşebileceğini tahmin ediyor.

Benim beklentim ikisinin arasında bir yerde. Ancak siz olmadan oraya varmamız mümkün değil. O yüzde lütfen bize bir iyilik yapın: Teslim olun, beyaz bayrağı  kaldırın, kılıçlarınızı yere bırakın ve bu ümitsiz davadan vazgeçin. Ülkenize, piyasalara, ve sonunda altın fiyatlarına iyilik yapmış olacaksınız.

Sevgilerimle,

Howard Gold"

Yukarı

Business HT×