BIST 100 9.088,98 % 0,10
USD/TRY 32,3689 % 0,08
EUR/TRY 35,0016 % -0,05
Piyasalar
9.084,52
% 0,05
32,3671
% 0,07
35,0011
% -0,05
1,0788
% 0,00
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcı için fırsatlar

Boğa piyasasının ne kadar uzun süreceği bilinmezken, yatırımcılar için en doğru fırsatlar Orta Avrupa ve Asya gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında bulunuyor

Yatırımcı için fırsatlar
MARKETWATCH 23 07 2015, 17:57

ABD tahvil piyasası yükselirken, Avrupa tahvilleri bugüne kadar yüzde 20 değer kazandı ve gelişmiş ülke tahvillerinde getiriler sıfıra yakın oldu. Piyasalarda durum böyleyken, analistlerin uzun süren boğa piyasasında canlılığın ne zaman ve nasıl biteceği konusunda spekülatif açıklamalar yapması çok normal. Kazançlarını arttırmaya odaklı yatırımcılar ise bir sonraki hamlelerin ne olacağını düşünüyor. 

Aberdeen Asset Management Başkanı Martin Gilbert ise yatırım yapacakları bir alan bulmanın şu an için çok zor olduğunu belirtti.

Ana akım yatırımlar bir tarafa bırakılırsa yatırım için kâr güden birçok verimli alanın olduğu görülebilir.

Peki, gözden kaçan yatırım fırsatları neler?

1. Gelişmekte olan ülke piyasası ihracatçıları

Örnekler: Türk Hava Yolları, Brezilyalı et üreticisi JBS, Brezilyalı kağıt üreticisi Fibria Celulose, Güney Afrikalı hastane zinciri Mediclinic International

Tavsiye eden:  ClariVest Asset Management yatırım başkanı Stacey Nutt 

Nutt, gelişmekte ülke piyasalarındaki durgunluğun yatırımcıları korkuttuğunu ve bunun sonucunda tahvillerden ve döviz piyasasından çekildiğini vurguladı. Fakat bu gibi ülkelerin para birimlerindeki zayıflaması ürünleri yabancı alıcılar için daha da ucuzlayan yerel ihracatçılara olan ilgiyi artırdı. Nutt, "İnsanlar gelişmekte olan ülke piyasalarına ve değer kaybeden para birimin uzun dönem faydalarını gözardı ediyorlar. Gelişmiş piyasalardaki parasal genişleme ve gelişmekte olan piyasalardaki düşük değerdeki para birimi güçlü bir ikili" diyor. Nutt özellikle Brezilya, Güney Afrika ve Güney Kore gibi gelişmekte olan piyasalardan kağıt, kimyasal, et gibi basit materyl ihraç edenlere odaklanıyor. 

2. Orta Avrupa'nın borcu

Örnek: Litvanya, Letonya ve Polonya'nın devlet tahvilleri

Tavsiye eden: Franklin Templeton Investments Avrupa sabit gelir başkanı David Zahn

Avrupa borç piyasasında batıya değil, doğuya bakılmalı. Yatırımcılar batıya odaklandıklarından borç piyasalarındaki potansiyel kârı kaçırıyor. Litvanya ve Letonya gibi Euro Bölgesi ülkelerinin iyi yönetilen ekonomileri olduğunu söyleyen Zahn, iyi mali sisteme sahip olan Polonya'da ise yeni hükümetin yapacaklarını beklemek gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası verilerine göre, 2014'te Litvanya'nın ekonomisi yüzde 2.9, Letonya yüzde 2.4 ve Polonya yüzde 3.4 büyüdü. Bu veriler Fransa ve Almanya gibi gelişmiş Avrupa ekonomilerini geçti. 

3. Bankalar

Örnekler: Avrupa'da UBS, ABD'de Citigroup, Wells Fargo, Ameriprise Financial 

Tavsiye eden: Allianz Global İnvestors yatırım başkanı Lucy MacDonald 

McDonalds'a göre, 2007-2008 finansal kriz ile beraber yatırımcıların ilgisini kaybeden bankalar tekrardan yatırım için önemli bir alan haline geldi. McDonalds, Avrupa bankalarını "Avrupa'daki iyileşmeden en çok yararlanacak olan alan" olarak görüyor. 

Yunanistan'daki borç krizden kaynaklanan endişe yerini 2015'te daha parlak bir ekonomik öngörüye bıraktı. Enflasyon oranları tekrar pozitife döndü, işlemler 4 yılın en büyük büyümesine gösteriyor ve zayıf euro ihracatı besliyor. 

4. Gelişmekte olan ülke tahvilleri

Örnekler: Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülke piyasalarında hükümet ve özel sektör tahvilleri

Tavsiye eden: Aberdeen Asset Management başkanı Martin Gilbert 

Gilbert'e göre, küresel piyasaların faiz getirisi yokken, gelişmekte olan ülke piyasalarına odaklanılmalı. 

Yüksek faiz oranlarına bakıldığında, gelişmekte olan piyasalardaki fiyatlar bunu paralel olarak düşük seyrediyor. Bu Avrupa'daki tahvil fiyatlarının tam tersi. Avrupa Merkez Bankası parasal genişleme programı altında hükümet borçlarını satılmaya başladıktan sonra tahvil fiyatları fırladı. 

5. Rusya

Örnekler: Lyxor UCITS Rusya ETF, Sberbank Rusya

Tavsiye eden: Coutts yatırım başkanı Alan Higgins

ABD ve Avrupa'nın uyguladığı yaptırımlar Rus ekonomisi ve piyasalara ciddi zarar verdi. Higgins, yatırımcıları korkmak yerine bu durumun ilgilerini daha da çekmesi gerektiğini düşünüyor.

Higgins geçen sene Rus tahvillerini satın almasından bu yana dolar cinsinden ifade edilmiş tahvillerde sorun yaşanmadı. Hisse senetleri ise kırılma noktasındaydı. Bunun yatırım için ümitlerin tükenmesi demek olmadığını belirten Higgins, Rusya'daki durum için Çin örneğini verdi ve uzun bir durgunluk döneminin ardından fonların tıpkı Çin'deki gibi değer kazanacağını savundu.

6. Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük ölçekli fonlar

Örnekler: Templeton gelişmekte olan piyasalarda küçük çaplı fonlar, JPM gelişmekte olan küçük çaplı fonlar

Tavsiye eden: Templeton gelişen piyasalar grubu portfolyo yöneticis Claus Born

Gelişen bölgelerdeki daha az bilinen küçük çaplı işletmelere odaklanılmasını söyleyen Born, bu gibi küçük işletmelerin büyük şirket olma potansiyeli barındırdığını söyledi. Gelişen piyasalardaki büyük şirketlerin aksine, küçük çaplı işletmeler devlet destekli olmadığından daha az politik risklerle karşı karşıyalar. Bu durum gelişmekte olan ülkelerden alınanlarla portföy genişletilmek istendiğinde, belirsizliği kısmen ortadan kaldırıyor.

Yukarı

Business HT×