BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,34
% 0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez daha az güvercin

Analistler politika faizini sabit tutan Merkez Bankası'nın toplantı sonrasında yaptığı açıklamada yaptığı tek değişikliğin anlamını değerlendirdi

Merkez Bankası faizleri sabit bıraktı
ZEYNEP TOPALOĞLU 23 07 2015, 13:50

Merkez Bankası bugünkü toplantısında beklendiği gibi faizlerde herhangi bir değişiklik yapmazken, toplantı sonrası yayınlanan açıklamada verdiği mesajda şahin tonunu artırdığı görüldü.

Banka politika faizini 7,5, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme oranını yüzde 10,75, gecelik borçlanma oranı ise yüzde 7,25 olarak sabit bıraktı. Zorunlu karşılıklar ve rezerv opsiyon katsayısında da değişikliğe gitmedi.

Bir önceki aya göre yapılan tek değişiklik yapılan açıklamada oldu.

Haziran toplantısından sonra “Gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin katkısıyla kısa vadede enflasyonun düşeceği öngörülmektedir” diyen banka bu toplantıda “Gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir” dedi. 

Deniz Invest baş ekonomisti Özlem Derici, “Merkez Bankası'nın geçen toplantı sonrasındaki güvercin duruşunu bir miktar gevşettiğini görüyoruz” dedi.

Derici, “Baz etkisinin yılın son çeyreğinde manşet ve çekirdek enflasyon üzerinde olumsuz etkisi olacağı düşünüldüğünde, bankanın gıda ve enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini kısa vadeli bir gelişme olarak değerlendirdiğini görmek güzel” dedi.

Garanti Yatırım Baş Ekonomisti Gizem Öztok da bir önceki toplantı notuna göre yapılan tek değişikliğin, gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu kısa vadede olumlu etkilediği olduğuna dikkat çekiti.

“Son yıllarda yüksek seyri nedeniyle MB’yi zor durumda bırakan gıda fiyatlarının son birkaç haftada tekrar gerileyen enerji fiyatlarıyla birlikte MB’yi rahatlatan birkaç gelişmeden biri haline dönüştüğünü görüyoruz” diyen Öztok, bankanın esas baktığı veri olan çekirdek enflasyonda göstergelerin ise olumlu olmadığını söyledi.

Öztok, “Yılbaşından bu yana TL’de görülen kuvvetli değer kaybının enflasyon üzerinde yarattığı geçişkenlik ve bunun ikincil etkileri nedeniyle çekirdek enflasyonda yükselişin sürmesini bekliyoruz. Sert bir şekilde gerileyen enerji fiyatları sayesinde oluşan elverişli tabloya karşın, enflasyonun MB’nin tahmin ve hedefinin üzerinde seyretmesi, enflasyon beklentilerinin de bozulmasına yol açarak katılık yaratıyor” dedi.

Finansbank ekonomisti Gökçe Çelik ise enerji fiyatlarının açıklamada enflasyon görünümünü olumlu etkileyen etkenlerden biri olarak yeniden yer almasını Haziran ayından bu yana benzin fiyatlarında görülen düşüşe ve TL'de yakın zaman kadar görülen toparlanmaya bağladı.

Ancak Çelik'e göre de bu toparlanma geçici olacak ve Ekim ayından itibaren olumlu baz etkilerinin yok olmasıyla yaz sonuna kadar yüzde 6 seviyelerinde seyretmesi beklenen enflasyon, yıl sonunda yüzde 7,6'ya çıkacak.

YILIN GERİ KALANI İÇİN SIKILAŞMA BEKLENTİSİ

Enflasyonda yaz aylarında görülmesi beklenen olumlu tabloya karşı, bu şartlar altında analistler yılın geri kalanında Merkez Bankası'nın politikasında sıkılaşmaya gitmesini bekliyor.

Öztok, “TL’de yaşanan sert değer kayıpları, çekirdek enflasyondaki katılık ve küresel finansal koşulların görünümü, MB’ye para politikasında bir gevşemeye gitmek için alan bırakmıyor. MB’nin piyasalarda yaşanan dalgalanmaları sınırlayabilmek için faiz koridorunu aktif kullanmak yoluyla TL likiditesinde ayarlamalar yaparak piyasa faizlerini etkilemeye devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Çelik de Merkez Bankası'nın Fed'in faiz artırımlarını takip etmesini ve özellikle iç piyasadaki risklerin bankayı daha erken faiz artırımına zorlamasını beklediklerini söyledi. 

Yukarı

Business HT×