BIST 100 8.986,77 % 2,04
USD/TRY 32,3295 % 0,12
EUR/TRY 35,0747 % 0,01
Piyasalar
8.985,29
% 2,03
32,3292
% 0,11
35,0789
% 0,02
1,0790
% -0,35
47,62
-0,31
2.211,29
% 0,75
86,94
% 0,99
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İkinci bölüm de onaylandı

Kreditörlerin ön koşul olarak öne sürdüğü reform paketinin ikinci bölümü 230 oyla kabul edildi

Yunanistan paketin ikinci bölümünü de onayladı
AA 23 07 2015, 06:03

Yunanistan'ın iflastan kurtulmak için üçüncü kurtarma paketi karşılığında ön koşul olarak kabul ettiği sert teklifler içeren reform programının ikinci bölümü Yunan Parlamentosu'nda kabul edildi.

Acil koduyla yasa tasarı şeklinde parlamentoya getirilen teklifler, sert tartışmaların ardından sabaha karşı yapılan oylamada, hükümet ve Avrupa yanlısı muhalefet partilerinden 230 milletvekilinin ''evet'' oyuyla onaylandı. 300 sandalyeli parlamentoda 298 milletvekilinin katıldığı oylamada, hükümet kanadından bazı milletvekilleriyle muhalefet partilerinden 63 milletvekili ''hayır'' oyu kullanırken, 5 milletvekili ise çekimser kaldı.

Oylamada, hükümetin reform paketine itiraz eden SYRIZA'lı 31 milletvekili "hayır" oyu verdi. Bir önceki oylamada ret oyu veren eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in ise "evet" oyu kullandığı dikkati çekti. Parlamentoda, reform paketinin birinci bölümüyle ilgili cuma günü yapılan oylamada, aralarında Varufakis'in de bulunduğu SYRIZA partisinden 38 milletvekili tekliflere karşı ret oyu kullanmıştı.

Reform paketinin ikinci bölümü, taşınmaz varlıklarına getirilen ek vergilerin (ENFIA) 2016'ya kadar sürdürülmesi, ailelere yapılan yakıt yardımlarının kesilmesi, kira gelir vergilerinin ve ödeme süresi sona eren vergi borçlarının yeniden yapılandırılması, kredi borcunu ödemeyenlerin evlerinin ihaleye çıkarılması, televizyon kanallarının izin ücretleri ve reklam vergilerinin yeniden belirlenmesi ve tüm bunlarla ilgili yeni bir hukuk muhakemeleri kanunu oluşturulması gibi konuları kapsıyor.

TEDBİRLER DÜŞÜK GELİRLERİ ETKİLEMEYECEK

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Yunan hükümetinin kabul ettiği anlaşmayla Yunanistan'ın nakit ihtiyacının karşılanacağını ve eurodan çıkma tartışmalarının sona ereceğini söyledi.

Reform paketinin Yunan parlamentosunda onaylanmasıyla kreditörlerle yarından itibaren başlayacak müzakerelerde borcun sürdürülebilir olması için yeniden yapılandırılmasının da görüşülmeye başlayacağını ifade eden Tsipras, reform paketinde ye alan tedbirlere ilgili olarak da bu tedbirlerin düşük gelirlileri etkilemeyeceğini ve kredi borcu nedeniyle kimsenin kendisinin ve ailesinin kaldığı evi kaybetmeyeceğini belirtti.

Başbakan Tsipras, Yunan hükümetinin Avrupalı muhafazakarlara karşı mücadele verdiğini ancak arzu edilen sonuca ulaşamadığını söyledi.

Yunan hükümetinin kreditörlerle olan mücadelede yanlışlar yaptığını ancak aldığı kararlardan pişman olmadığını belirten Tsipras, "Muhafazakarlar Yunan hükümeti ve halkına karşı bir galibiyet kazanmış olabilirler ancak çok değerli bir şey kaybettiler. Avrupa ve dünya kamuoyu üzerindeki hegemonyalarını yitirdiler. Avrupa bundan sonra eski Avrupa olmayacak. Verdiğimiz mücadele için gurur duyuyoruz" dedi.

Tsipras, Avrupalı liderlerle varılan anlaşmaya rağmen hala Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde istemeyen çevreler bulunduğunu savunarak, "Muhafazakarlar egemenliğini sürdürüyor. Ama mücadele başladı, sürüyor ve sürecek" diye konuştu.

Yunan Parlamentosu daha önce de Katma Değer Vergilerinin artırımı, vergi oranlarının ve emeklilik koşullarının yeniden yapılandırılması ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (EU) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinin (Troyka) Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam etmesi gibi köklü reformlar içeren reform paketiyle ilgili yasa tasarısını onaylamıştı.

Euro Grubu liderlerinin, Yunanistan'a 3 yıl sürecek üçüncü kurtarma kurtarma programı karşılığında anlaştığı 86 milyar euro civarındaki krediyi serbest bırakması ve nihai anlaşmayla ilgili müzakerelerin başlaması için ön koşul olarak sunduğu reform paketi 2018'e kadar aşamalı olarak yüzde 3,5 faiz dışı kredi sağlanması hedefiyle 12 milyar euroluk tasarruf tedbirleri içeriyor.

BİRÇOK ŞEHİRDE PROTESTO GÖSTERİLERİ YAPILDI

Bu arada, Yunan hükümeti tarafından kabul edilen "kurtarma paketi"ne itiraz edenler, reform paketi ile ilgili kanun tasarısı Yunan Parlamentosu'nda görüşüldüğü sırada başta Atina olmak üzere birçok şehirde gösteri düzenledi.

Başkent Atina'da, Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan Komünist Parti'sine (KKE) bağlı Mücadeleci İşçi Cephesi'nin (PAME) çağrıları üzerine gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Kent merkezindeki Omonia Meydanı'nda ve Atina Üniversitesi önünde toplanan göstericiler Avrupa karşıtı sloganlar atarak parlamentoya kadar yürüdü.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen gösterilerde kendilerini "iktidar karşıtı anarşistler" diye adlandıran yüzleri maskeli grupların polise molotofkokteylli saldırıda bulunması üzerine gerginlik yaşandı. Polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanarak müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara kaçarken, 12 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Yukarı

Business HT×