BIST 100 9.139,50 % 0,66
USD/TRY 32,3693 % 0,08
EUR/TRY 34,9682 % -0,14
Piyasalar
9.139,50
% 0,66
32,3693
% 0,08
34,9682
% -0,14
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Borçla transfer sürdürülebilir mi?

Fenerbahçe'nin geçen hafta gerçekleştirdiği van Persie transferi, yüksek borçlulukla boğuşan Türk takımlarının bütçe sıkıntılarını tekrar gündeme getirdi

Fenerbahçe'nin geçen hafta gerçekleştirdiği Van Persie transferi, yüksek borçlulukla boğuşan Türk takımlarının bütçe sıkıntılarını tekrar gündeme geti
ONUR ANT VE ISOBEL FINKEL - BLOOMBERG NEWS 22 07 2015, 09:37

Türkiye'nin borç yüklü futbol liginde, Robin van Persie transferiyle Fenerbahçe büyük risk aldı.

Yüksek borçluluk oranına rağmen kulüp geçen hafta eski Manchester United forvetini renklerine katmak için yılda 6,2 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Şampiyonlar Ligi'ne katılmak oyuncuya ödenen paranın iki katını kazandırabilir; ancak başarısız olunması dört yıl içinde 1 milyon dolardan 184 milyon dolara fırlayan borç oranı daha da artırır.

Fakat Türkiye'deki tek savurgan kulüp Fenerbahçe değil. Stoxx Avrupa Futbol endeksindeki en borçlu kulüplerin yarısının Türk olması, kulüplerin ödediği bedeller ile başarıları arasındaki bağlantının iyice zayıfladığını gösteriyor. Şu ana kadar Avrupa'da bir kupa kazanabilmiş tek takım Galatasaray. O da bu sene Arsenal'den Lukas Podolski'yle anlaştı.

Roubini Global Economics danışmanı Emre Deliveli, “Fenerbahçe aldığı için Galatasaray alıyor, Galatasaray aldığı için Fenerbahçe alıyor. Tam olarak ekonmistlerin yıpratma savaşı diye tanımladığı durum söz konusu” diyor.

ŞAMPİYONLAR LİGİ UMUDU 

Türkiye'den her sene Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma hakkı sadece bir takıma veriliyor. Önümüzdeki yılki turnuvaya geçen sezonun şampiyonu Galatarasay doğrudan giderken, ikinci sıradaki Fenerbahçe'nin ön elemelerde karşılaşacağı iki takımı geçmesi gerekiyor.  

Futbolun en kârlı turnuvası olan Şampiyonlar Ligi'ne katılım maddi açıdan da takımlar için büyük önem taşıyor. Şubat itibariyle Fenerbahçe'nin kasasındaki nakit miktarı 4,1 milyon dolardı. Şampiyonlar Ligi'nde yer almanın takımlar için getirisi ise en az 13 milyon dolar. 

'GELİRLER BEKLENTİLERDEN İBARET'

Bu ay başında Miiliyet'e verdiği bir röportajda konuşan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, bazı oyuncuların gitmesine izin vererek uzun vadeli borçlarını azaltmaya çalıştıklarını söylemişti.

Fakat kulüplerin bütçelerini düzeltmek için kullandıkları başka yöntemler de var. Beşiktaş Vodafone Türkiye'yle 2013 yılında 145 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması yapmıştı. Fenerbahçe de stadyum isim haklarını 10 yıllığına kiralamak üzere Ülker'le yaklaşık 100 milyon dolarlık bir anlaşma üzerine görüşmeler yürütüyor.

Dünya Gazetesi yazarlarından, futbol ekonomisti Tuğrul Akşar, Türk kulüplerin borçlarının “sürdürülemez” olduğunu söylüyor.

Transferlerin parasının gelecek performanslarla ödenmesi mantığının sıkıntılı olduğunu söyleyen Akşar, “Büyük transferlerin maliyetleri gerçek, ancak gelirler beklentiden fazlası değil” diyor. 

Yukarı

Business HT×