BIST 100 9.732,43 % 0,11
USD/TRY 32,5589 % -0,03
EUR/TRY 34,8944 % 0,12
Piyasalar
9.728,48
% 0,07
32,5611
% -0,02
34,8873
% 0,10
1,0687
% -0,11
44,84
-0,51
2.325,02
% 0,38
88,06
% 0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erken seçim ihtimali arttı mı?

Kamuoyu araştırma şirketleri temsilcileri Türkiye'de erken seçim olasılığını değerlendirdi

Araştırmacılar seçimi değerlendirdi
SELÇUK OKTAY 20 07 2015, 15:02

Dolar/TL'de hafta başında etkili olan yükselişte piyasa oyuncularının siyasi belirsizliklere yönelik risk algısının etkili olduğu görülüyor. Siyasi tarafta somut gelişmelere odaklanan piyasalarda erken seçim senaryosunun da değerlemeler içinde yer tuttuğu belirtiliyor. Piyasa oyuncuları böyle düşünürken siyasi tarafı yakından takip eden kamuoyu araştırma şirketi temsilcileri koalisyon görüşmelerin ilk turu sonrasında erken seçim ihtimalini değerlendirdi. Bazı yorumculara göre erken seçim olasılığı oldukça yüksek görülüyor.

'ERKEN SEÇİM OLASILIĞI YÜZDE 75'

Metropoll Araştırma Başkanı Özer Sencar, Türkiye'de erken seçim ihtimalinin yüzde 75 olduğunu söyledi. Sencar, Türkiye'de erken seçim yerine koalisyon olması için CHP'nin 14 ilkesindeki bazı hususlarda tavizler vermesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptırdığı araştırmalarda AK Parti'nin oylarının anlamlı derecede değişim göstermemesi gerektiğini söyledi. Sencar, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptırdığı araştırmalarda AK Parti'nin yüzde 43,5'a ulaştığını gördüğü anda erken seçimi tercih edecektir. Ben henüz bunu göremiyorum. Ancak AK Parti'nin erken seçimden tek başına iktidar olarak çıkabilmesi için 3 puana ihtiyaç var. Bu 3 puanın yaklaşık yüzde 1'ini MHP'den, diğer bölümünü ise daha önce AK Parti'ye oy vermiş fakat son seçimde sandığa gitmemiş kesimden alabilir. Dolayısıyla AK Parti için bu 3 puanı geri almak kolay görülüyor" değerlendirmesi yaptı.  

'ERKEN SEÇİM CİDDİ BİR OLASILIK'

SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı da erken seçimin ciddi olasılık olduğu görüşünde. Bayrakçı, "Seçimlerden sonra oluşan tabloda iki seçenek var. Bir tanesi erken genel seçim. Bu seçeneğin ciddi bir olasılık olduğunu düşünüyorum. Bir diğeri de AK Parti ile muhalefet partilerinden bir tanesi ile koalisyona gitmesi. Ekonomik kriz beklentileri dolayısıyla MHP, AK Parti ile koalisyona girmekten kaçınacaktır. AK Parti-CHP koalisyonunun ise 3 ile 9 ay arasında süreceğini tahmin ediyorum. CHP seçmeni Davutoğlu'nun Başbakan, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu bir siyasi ortamda ağırlığını koyacak ve koalisyonun dağılmasına neden olacaktır" yorumunu yaptı. 

'İLK DEFA MİLLETVEKİLİ OLANLAR ERKEN SEÇİM İSTEMEYECEKTİR'

Konsensus Araştırma Şirketi Sahibi Murat Sarı ise piyasaların istediği AK Parti-CHP koalisyonunun kurulacağını, 1-1,5 sene içinde de erken seçim beklemediğini söyledi. Sarı, "Üç parti de seçim barajı ile ilgili yasa teklifi verdi. Baraj ile ilgili düzenlemelerin yapılması en azından iki ay sürer. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın isimlerin de AK Parti-CHP koalisyonu yönünde olumlu demeçleri söz konusu. Aynı zamanda meclise giren 367 milletvekilinin de ilk defa meclise girdiğini düşünürsek, bu milletvekillerinin de erken seçim konusunda motive olmadıkları ifade edilebilir. Tüm bu tablo içerisinde erken seçim ihtimalini yüzde 30 seviyelerinde görüyorum" ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×