BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5758 % 0,14
EUR/TRY 34,6579 % -0,08
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5769
% 0,15
34,6573
% -0,08
1,0614
% -0,27
45,49
0,00
2.414,58
% 1,49
89,30
% 2,51
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kürt petrolünü kim satmalı?

Erbil'in kendi petrolünü kendi satma kararı Bağdat'la iplerin yeniden gerilmesine yol açacak gibi gözüküyor

Erbil'in kendi petrolünü kendi satma kararı Bağdat'la iplerin yeniden gerilmesine yol açacak gibi gözüküyor
BLOOMBERG NEWS 15 07 2015, 12:28

Bölgesinden çıkan tüm petrolü bağımsız olarak satmaya başlayacağını açıklayan Kuzey Irak'taki özerk Kürt yönetimi, Bağdat'ı by-pass ederek kendi politikaları üzerindeki kontrolünü artırıyor.

Bloomberg'e konuşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sözcüsü Safin Dizayi, Kürtlerin günde 600,000 varile kadar petrol sevkiyatı yaptığını ve Haziran'dan bu yana sevkiyatların ulusal pazarlama ajansı üzerinden yapılmadığını söyledi.

Dizayi, “1 Temmuz'dan beri ihracatımız bağımsız hale geldi. Bu görüşmelere ve anlaşamaya imkan yok demek değil. Yeni yapılacak herhangi bir anlaşma kazan-kazan temelinde yapılmalı” dedi.

Yönetim sözcüsü ayrıca; Kürt parlamentosunun altyapı projelerinin finansmanında kullanılmak üzere 5 milyar dolarlık tahvil ihraç edilmesine yönelik bir planı onaylayarak, merkezi yönetimden mali olarak bağımsız olma yönünde bir adım daha attığını belirtti.

Kuzey Irak yönetimi petrol rezervlerinin 45 milyon varil civarında yani Irak'ın toplam rezervlerinin yaklaşık üçte biri seviyesinde olduğunu söylüyor. Irak'ın en önemli petrol merkezlerinden biri olan Kerkük de, merkezi yönetim askerlerinin IŞİD tehdidi karşısında şehri terk etmesinin ardından, bölgede ayrı bir askeri güç olarak faaliyet gösteren Kürt yönetiminin kontrolüne geçmişti. Bundan kısa bir süre sonra Kürt yönetiminin kendi petrolünü satmaya başlamasıyla başlayan süreç bu hafta yapılan bağımsız satış açıklamasıyla tamamlandı. 

ÜRETİM ARTIŞI

Ayrıca IKBY'nin ürettiği tüm petrolü satma kararı Bağdat'la yeni bir siyasi çatışmayı tetikleyerek, Irak'ın petrol üretiminde görülen artış üzerinde risk oluşturabilir.

OPEC'in en büyük üreticisi durumunda olan Irak'ta son beş aydır üretim rekor seviyelere ulaşmıştı. Bölgesel ve merkezi hükümet arasındaki gelir kavgasının yeniden alevlenmesi bu durumu sekteye uğratabilir.

ANLAŞMA ÇATIRDIYOR

Aralık ayında Bağdat ve Erbil petrollerini ortak olarak ihraç etme ve gelirlerini paylaşma üzerine bir anlaşmaya varmıştı. Ancak IKBY'nin bundan sonra ihracatı tek başına yürütme kararı bu anlaşmanın çatırdadığını gösteriyor.

Manaar Energy Consulting analisti Robin Mills, “Anlaşma şu an çökmediyse bile çökmeye yakın gözüküyor. Hala KRG'nin Kerkük'ü ve petrolünü de facto olarak ele geçirmesini ya da Bağdat'ın buna göz yummasının zor olduğunu düşünüyorum” dedi.

Kürt yetkililer, anlaşma gereği Bağdat'ın yapması gereken ödemeleri almadıklarını söylerken, Irak yönetimi KRG'nin satış için yeterince petrol vermediğini iddia ediyor.

Emirates NBD PJSC emtia analisti Edward Bell, “Anlaşmaya varılıp varılmayacağı belirsiz görünüyor. Bu durum Kürt petrolünün meşruiyeti hakkında soru işaretleri yarattığından bu petrolün alıcıları hakkında da şüphe uyanmasına yol açıyor” dedi.

BNP Paribas emtia piyasası stratejisti Harry Tchilinguirian da iki hükümet arasındaki gerginliğin Kuzey Irak'ın ihrac ettiği petrolün güvenilirliğini tehdit ettiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×