BIST 100 9.143,41 % 0,70
USD/TRY 32,3727 % 0,09
EUR/TRY 35,0130 % -0,01
Piyasalar
9.143,41
% 0,70
32,3727
% 0,09
35,0130
% -0,01
1,0790
% 0,02
47,66
0,01
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Schaeuble finanstan anlamıyor"

Yunanistan kreditörlerle anlaştı. Schaeuble’nin haftasonu sunduğu ‘Euro’dan geçici çıkış’ fikri ise halen tartışılıyor. Graduate Institute Profesörü Charles Wyplosz’a göre ise bu fikirle Schauble’nin finansı anlamadığı ortaya çıktı

"Schaeuble finanstan anlamıyor"
BARIŞ BALCI 14 07 2015, 17:49

Yunanistan’ın kreditörleriyle anlaşmayı sağlayarak Euro bölgesiden çıkışını orta vadeli ertelemesi, küresel ekonomide bu hafta gerçekleştirilen önemli başarılardan biri olarak gözüküyor. Ancak anlaşmaya ulaşmak için geçtiğimiz hafta sonu yaşanan müzakere süreci, parasal birlik olarak Euro’nun geleceğini olumsuz yönde etkileyebilir.

Özellikle anlaşmayı gerçekleştirmeden önce Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’un Yunanistan’a 5 yıllık geçici çıkış önermesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Schaeuble’nin önerdiği Euro’dan geçici çıkış şeması birçok açıdan geleceğe yönelik bir model teşkil ediyor. Euro parasal birliğinden çıkışın hukuksal çerçevesinin olmaması Almanya Maliye Bakanı’nın önerisini gösterge niteliğine taşıdı. Birçok uzman Schaeuble’nin gündeme getirdiği önerinin artık de facto bir çıkış modeli olarak yerleşeceğini belirtiyor.

Ancak bu model Euro’nun geleceği ve parasal entegrasyon için büyük sıkıntıları da beraberinde getirecek. Yunanistan müzakere sürecinde yaşananlar doğrultusunda Schauble’nin önerisinin kural haline gelmesi; Avrupa bankacılık sisteminden, mudilerin davranışlarına ve hatta Avrupa Merkez Bankası’nın bağımsızlığına kadar birçok alanda olumsuz etki yaratması bekleniyor.

Business HT’ye konuşan Avrupalı ekonomistler de Schaeuble’nin önerisiyle Avrupa ekonomik entegrasyonuna büyük tahribat yarattığının altını çiziyor.

“ÇIKIŞ SEÇENEĞİNİN OLMASI MEVDUAT ÇIKIŞINI DA HIZLANDIRIR”

Londra Cass Business School Bankacılık ve Finans Profesörü Thorsten Beck’e göre Schaeuble’nin planı müzakere sürecinde bir mantık çizgisini ifade etse de Euro bölgesi uzun vadeli sürdürülebilirliğine zarar verme riski taşıyor. Schaueble’nin önerisini Business HT’ye değerlendiren Thorsten Beck Schaeuble’nin önerisinin çekirdek seçenek olarak görüldükten sonra Euro bölgesi tarafından kabul edilebilir bir seçenek haline geleceğini bunun da Euro bölgesinin kendini yok edecek bir yol olacağını vurguladı.

Thorsten Beck, bu önerinin Euro Bölgesi'nin borçlu ülkelerinde sorunun artması durumunda mudilerin paralarını hızla çekmesiyle sonuçlanacağına dikkat çekiyor:

Bu öneri sonuç olarak mudilerin ilk sıkıntı işaretinde bankalara koşmasına sebep olacak. Yunanistan’da gözlemlediğimiz gibi; mali açıdan savurgan bir hükümet negatif beklentileri tetikler, mevduat çıkışları hızlanır ve bankacılık sistemi, reel ekonomi zarar görür. Sonuçta bu zararlı döngü mali yapının daha da sürdürülemez hale gelmesine yol açar, belirsizlik artar mevduatlar çıkmaya devam eder.

“EURO BÖLGESİNİN BANKACILIK BİRLİĞİ KURMASI GEREKİYOR”

Thorsten Beck, bu döngüyü kırmak için ise iki hamle öneriyor: “Birincisi bankaları hükümetlerden tamamen ayırıp Euro bölgesinin bankacılık birliği kurması gerekiyor. Bunun için bir bankacılık düzenlemesi ve mevduat sigorta fonunun kurulması gerekiyor. İkincisi ise Grexit’i tamamen imkansız hale getirmek. Bu hamle hükümetleri piyasalardan borç alamaz hale getirse de en azından bankacılık sistemini hükümetin peşinden felakete sürüklemeyecektir”

“SCHAEUBLE FİNANSI ANLAMAMIŞ, AVUKAT OLMALIYDI”

Schaeuble’nin geçici çıkış fikri merkez bankalarını da etkileyecek türden bir fikir olarak dikkat çekiyor. Söz gelimi geçici çıkışı Avrupa Merkez Bankası dahil merkez bankaları nasıl yönetecek?

Geçtiğimiz günlerde Voxeu sitesine yazdığı yazıda Avrupa Merkez Bankası’nı acil yardım desteğini sabitleyerek Almanya çıkarları doğrultusunda politik bir karar verdiğini öne süren Cenevre merkezli Graduate Institute Profesörü Charles Wyplosz, Business HT’ye Schaeuble’nin geçici çıkış fikrini bu soru dahilinde değerlendirdi.

Charles Wyplosz’a göre geçici çıkış fikri mantıksız bir öneri: “Parasal birlikten çıkıyorsunuz, banknotlarınızı ve bozuk paralarınızı, ATM’lerinizi, internet programlamalarınızı buna göre değiştiriyorsunuz. 5 yıl sonra tekrar birliğe girerek aynı şeyleri tekrar yapmak zorunda kalacaksınız”

Wyplosz bu noktada Schaeuble’yi sert bir şekilde eleştiriyor: “Bu öneri gösteriyor ki Schaeuble finansı asla anlamamış. Schaeuble avukat olmalıydı. Peki drahmiye geçtikten sonra euro kontratlarını ne yapacaksınız? Ya da euro’ya geri döndükten sonra drahmi kontatlarını? Acaba Schaeuble bu fikri düşünürken 5 saniye düşündü mü? Bence kesinlikle düşünmedi. Sadece Almanya’nın dar çıkarlarıyla Yunanistan’ın çıkışını istedi. Bu sadece mantıksız değil aynı zamanda sinsi bir fikir. Geçtiğimiz hafta Draghi ve Schaueble bu konuda tartıştılar. Draghi’ye teşekkür ediyorum, biri Schaeuble’ye dur demeliydi.”

Görünen o ki Schaeuble sadece ekonomik yaklaşımıyla değil, müzakere tekniğiyle de Avrupa’ya damgasını vurdu. Müzakere süreçlerinde öngördüğü model gündemde kaldığı sürece Avrupa entegrasyonunu da zor günler bekleyecek. 

Yukarı

Business HT×