BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3340 % 0,13
EUR/TRY 35,0602 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3340
% 0,13
35,0602
% -0,03
1,0788
% -0,37
47,65
-0,28
2.223,17
% 1,29
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Koalisyon fiyatlamaları

Yabancı analistler Türkiye'de koalisyon hükümetinin kurulması durumunda yaşanacak rallinin uzun soluklu olmayacağı görüşünde

Koalisyon rallisi kısa sürer
SELÇUK OKTAY 14 07 2015, 14:55

Koalisyon görüşmelerinin başlaması sonrasındaki ilk izlenimler piyasalarda olumlu tepkilere yol açtı. Yunanistan iyimserliği ve İran anlaşmasının da etkisiyle dolar/TL'de 2,63'ün altı test edilirken, BIST 100 endeksinde 84 binin üzeri görüldü. Peki koalisyon görüşmelerine bu denli olumlu tepki veren piyasa koalisyonun kendisini nasıl karşılar? Koalisyon kurulmasıyla yaşanacak ralli nereye kadar gider?

Piyasa oyuncuları ve analistlerin bu sorulara yönelik cevabı koalisyon sonrası yaşanacak rallinin çok uzun soluklu olmayacağı yönünde.

Geçtiğimiz hafta yabancı hisse senedi fonlarıyla bir araya gelen Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, görüştükleri piyasa oyuncularının hepsinin koalisyon olduğu takdirde rallinin kısa soluklu olacağı görüşünde hemfikir olduğunu belirtti. Renaissance Capital (RenCap) analistleri de koalisyon kurulmasının Türk varlıklarında kısa vadeli bir artıştan fazlasını vaat etmesi için farklı unsurlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Analistler şu etkenlerden dolayı koalisyon sonrası rallinin kısa süreli olacağını düşünüyor:

1- Ekonomik reformlar konusu

Hükümetin kurulmasının ardından rallinin ömrünü ekonomik reformların uygulanmasına yönelik beklentiler de kısıtlayacak gibi görülüyor. RenCap analistleri koalisyon kurulmasının tek başına yeterli olmayacağını, özellikle merkez bankası politikalarında görülmesi beklenen gevşemenin ve gerekli reformların uygulanmasının olumlu etkileri olacağını ifade etti. Fon yöneticileri ile bir araya gelen Gizem Öztok Altınsaç her fonun sorduğu ilk sorunun “bir koalisyon olduğu takdirde makro ekonomik reformlar yapılabilir mi?” olduğunu söyledi. Öztok Altınsaç hükümet kurulması sonrası reform sürecine girilmesinin pek mümkün olmadığını belirtti: "Reform süreçleri genelde sancılı olur ve uygulamada ortak/güçlü irade gerekir. Herhangi bir koalisyonda bu tarz bir reform sürecine girilmesini ve buna sadık kalınmasını çok olası bulmuyoruz." 

2- Koalisyonun ömrü ile ilgili beklentiler

Koalisyon sonrası rallinin kısa süreceği yönündeki beklentileri destekleyen en önemli unsur koalisyonun ömrüne ilişkin soru işaretleri. Gizem Öztok Altınsaç yabancıların en çok sordukları sorunun koalisyonun ne kadar süreceği olduğunu söyledi. Global Source Partners Ekonomisti Atilla Yeşilada'ya göre başta Deutsche Bank, UBS ve Citi gibi kurumların analizlerine bakıldığında yabancılar AK Parti-CHP hükümeti kurulsa dahi istikrarlı ve başarılı bir performans sergilemeyeğine bahse giriyor ya da bu ihtimali göz önüne alarak saha kenarında oturuyor. 

3- Küresel faktörler 

Bu iç dinamikler sonrasında koalisyon sonrası kısa soluklu bir ralli beklenirken, uzun süreli bir artış için küresel faktörlerin özellikle gelişen piyasaların desteklenmesinin önemli olduğunun da altı çiziliyor. Gizem Öztok Altınsaç, "Yılbaşından bu yana gelişen piyasalar yüzde 3 satılırken biz yüzde 16 satılmışız. Bu sebepten siyasi belirsizlik çözümlenirse, kısa soluklu bir ralli, yüzde 10 civarında, gelişen piyasalarla aramızdaki farkı kapamamız beklenebilir" değerlendirmesini yaptı.

Yukarı

Business HT×