BIST 100 10.336,50 % 0,68
USD/TRY 32,2708 % 0,02
EUR/TRY 34,7067 % -0,02
Piyasalar
10.336,50
% 0,68
32,2708
% 0,02
34,7067
% -0,02
1,0751
% -0,03
44,56
-0,21
2.314,36
% 0,01
82,96
% -0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Atina'da muhalefet sesleri

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ağır talepler içeren yeni Avrupa kurtarma paketini kabul ettiği ve Alman taleplerine boyun eğdiği için kendi partisi ve halkının muhalefetiyle karşı karşıya

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ağır talepler içeren yeni Avrupa kurtarma paketini kabul ettiği ve Alman taleplerine boyun eğdiği için kendi parti
BLOOMBERG NEWS 14 07 2015, 08:28

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın yarın yapılacak parlamento oylamasından sonra istifa etmeyi değerlendirdiği iddia edildi.

Alman Bild gazetesi, ağır talepler içeren yeni Avrupa kurtarma paketini kabul ettiği ve ülkesinin mali egemenliğini tehdit eden sert taleplere boyun eğdiği için kendi partisi ve halkının muhalefetiyle karşı karşıya olan Tsipras'ın isitfayı düşündüğünü söyledi.

Bild, Tsipras hükümetinin geçici hükümet kurup erken seçime gidebileceğini belirtti.

Yunanistan'ın iflası önleyebilmek için ihtiyaç duyduğu 86 milyar euroluk kurtarma paketi için bağımsızlığının çoğunluğunu dış güçlerin denetimine bırakırken, Tsipras'ın hükümetini bir arada tutup tutamayacağına dair soru işaretleri artıyor.

Kreditörlerin emeklilik maaşlarını azaltma, katma değer vergisini artırma ve toplu pazarlık gücünü zayıflatma gibi talep ettiği önlemler için gerekli yasaları yarına kadar mecliste onaylatmak zorunda olan Tsipras'ın hükümetteki iki ortağı şimdiden anlaşmaya desteklemeyeceklerini açıkladı. 

Yunanistan Savunma Bakanı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) Partisi'nin lideri Panos Kammenos, ülkesinin borç krizinin çözümü amacıyla Euro Bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma paketini desteklemeyeceklerini söyledi.

Tsipras, Brüksel'de kreditör ülkelerle yapılan toplantının ardından başkent Atina'ya döndükten sonra ilk toplantısını koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL Partisi lideri Kammenos ile yaptı. Kammenos, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, söz konusu kurtarma paketi önerilerini desteklemeyeceklerini ifade etti.

Aynı zamanda Tsipras'ı desteklemeye devam edeceklerini ve koalisyonda kalacaklarını belirten Kammenos, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma planını desteklemeyeceğiz. Kurtarma planında 50 milyar euroluk kamu varlıkları garantisi isteniyor. Evlere el koymak için kanunların değiştirilmesi var. Biz bunu asla kabul edemeyiz" diye konuştu.

Söz konusu kurtarma paketinin, Yunan parlamentosunda en geç Çarşamba gününe kadar oylanması gerekiyor. Yunan milletvekillerinin reformları hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmeleri şart. Kreditörlerin istediği reformlar arasında hükümetin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını azaltması ve özelleştirmelerin yapılması var.

Kurtarma paketi karşılığında Yunan kamu varlıklarının Euro Bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılması şart koşuluyor. Kriz içindeki ülkenin 50 milyar euroya kadar varlıkları bu fona aktarılacak ve bu fon bankaların sermayelerinin yeniden düzenlenmesi ve borçların ödenmesi için kullanılacak.

Yukarı

Business HT×