BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Mobius istifa etti

Ünlü yatırımcı Mark Mobius, Templeton'un gelişmekte olan piyasa yatırım ortaklığının portföy yöneticiliği görevinden istifa etti. Yerine Templeton'ın Türkiye yönetici direktörlüğü görevini yürüten Carlos Hardenburg geliyor

Mobius istifa etti
TELEGRAPH 13 07 2015, 15:50

26 yıldır Templeton Gelişen Piyasalar Yatırım Fonu Kurucu Başkanlığı’nı yapmakta olan Mark Mobius, 1.6 milyar sterlin değerindeki fon yönetiminden çekiliyor. 

Görevi Carlos Hardenberg’e 1 Ekim’de devredecek olan Mobius, 78 yaşında olmasına rağmen ‘Temit’ adıyla anılan portföy yönetimi heyetinde yer almaya devam edecek.

Mobius, “Templeton gelişen piyasalar grubu olarak belirli aralıklarla portföy yönetimi atamaları yapmakta ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre gerekliliğine inandığımız değişiklikleri hayata geçirmekteyiz. Templeton grubu ve ben her zaman yatırımcılık yeteneğimizden en yüksek verimi alabilmek için değerlendirmeler yapmaya devam ediyoruz” dedi. Yatırımcı, Hardenberg’in heyetin baş portföy yöneticisi olarak atanmasını; Templeton gelişen piyasalara olan mühim katkılarından ve Temit yönetiminin, Hardenberg’in katkılarından daha etkin bir şekilde faydalanmak istemesi şeklinde özetledi.

FE Trustnet’e göre, fonun performansı son yıllarda çok düşmüş ve karşılaştırmalı değerlendirmelere göre özellikle gelişen piyasalar global hisse senedi piyasasında son bir ila beş yıl arasında fazlasıyla ivme kaybetmişti. Haziran ayında bir yatırım ortaklığı analisti Temit’in yönetim biçimi hakkında görüşlerini belirtmişti. Canaccord Genuity’den Alan Brierley müdürlerle geçirdiği bir toplantıyı etkileyici bulmamış, ‘yorgun bir sunumdu’ tabiri kullanmıştı.

Numis analistleri: “Mark Mobius bu sektörün yıldız yöneticisi olarak anılırdı ve bu fonun uzun vadede etkileyici bir geçmişi var. Fakat, Genesis Gelişen Piyasalar’ı güçlü bir alternatif olarak göz önünde bulunduruyoruz. Mark Mobius’un ardından gelecek bir iş planının nasıl başarılı olacağı uzun yıllardır süregelmekte olan bir belirsizlik. Templeton gelişen piyasalar global strateji direktörü Allan Lam, Temit’in hisse senetlerinde kilit pozisyona getirilmişti. Buna rağmen, son analistler toplantısında kendisi bizim görüşümüze göre hiç etkileyici olamadı, son zamanlarda yaşanan performans düşüklüğünün sebeplerini açıklamada ikna edici olamadı.” dediler.

Fon, an itibariyle varlık değerinin eksi %10.4 üzerinden işlem görüyor. Geçen yıl Telegraph Money’in kendisiyle yaptığı bir röportajda Mobius, gelişen piyasalarda yatırım yapmanın son 25 yılda ne kadar değiştiğini anlatmıştı. Fonu kurduğunda, $1oo milyondan az parası olan müşterilerle çalışmayı reddeden Mobius, bunun sebebini sektörün çok küçük ve tecrübesiz olmasına bağlamıştı.

“İlk önemli problemimiz, güvenilir borsacı ve senetçiler bulmak oldu. Menkul kıymetlerimizi muhafaza edenler fonun yarı hissesini ellerinde tutuyorlardı. Bizim için asıl konu bu muhafaza etme işinin tam anlamıyla ‘yeterince büyük’ olup olmaması oldu." dedi. 

Yukarı

Business HT×